Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 4 aprilie 2012

FILE DE ISTORIE


CONFERINŢA „DOUĂ SUTE DE ANI DE LA ANEXAREA BASARABIEI: CONSECINŢE ECONOMICE, DEMOGRAFICE ŞI CULTURALE„

Activitatea de comemorare a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Ţaristă am organizat-o în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Mişcarea Civică „Anul 1812”, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”.


Conferinţa a avut loc luni, 2 aprilie, în sala de lectură a bibliotecii „Ovidius”.
În cuvântul de deschidere a conferinţei Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius”, a reiterat necesitatea cunoaşterii adevărului istoric despre nelegimitatea actului politic din anul 1812, în rezultatul căruia Principatul Moldovei a fost scindat în două părţi. Din punct de vedere juridic, nici Rusia Ţaristă, nici Poarta Otomană nu aveau dreptul să împartă Ţara Moldovei.


COMUNICĂRI:
• Ion NEGREI, istoric. Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.
Anexarea Basarabiei la Imperiul rus în 1812 şi realităţile actuale din Republica Moldova
• Dinu POŞTARENCU, dr. în istorie. Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM
Consecinţele anexării Basarabiei la Imperiul Rus în anul 1812
• Cristina VORONEANU, cl. X, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”
Raptul Basarabiei din anul 1812
• Daniela BORŞ, cl. IX D, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”
Impactul raptului teritorial din 16/28 mai 1812 asupra Ţării Moldovei
În luările de cuvânt ale distinşilor istorici Ion Negrei şi Dinu Poştarencu s-a accentuat că Tratatul de pace de la Bucureşti din 16/28 mai 1812 a fost o mare nelegiuire admisă de Poarta Otomană şi Rusia Ţaristă. În 1812 Rusia Ţaristă cucereşte primul spaţiu latin din Europa. Scindarea ţării a fost o mare tragedie pentru populaţie, care a fost supusă unui proces masiv de deznaţionalizare, iar prin colonizarea părţii de sud a fost infiltrat în ţară un element străin. Impactul acestui rapt se răsfrânge până astăzi în problema identităţii naţionale. Îndemnul istoricilor a fost ca tinerii de astăzi să-şi formuleze, creeze şi să-şi asume identitatea naţională clară.
Nu au rămas fără aprecierea publicului nici comunicările elevilor în care ei s-au străduit să prezinte cât mai concis şi amănunţit reperele istorice care au precedat acest eveniment tragic din anul 1812, cum au decurs tratativele de pace dintre reprezentanţii Turciei şi Imperiului Rus, care au adus, fără scrupule, drept jertfă Principatul Moldovei, în interesele politice şi expansioniste ale ţărilor lor.

În comunicările prezentate, voluntar sau involuntar, pulsau note de regret, note triste vis-a-vis de soarta vitregă a acestui colţişor de pământ drag nouă şi a sorţii nefaste care s-a abătut asupra băştinaşilor, care au fost siliţi să-şi uite şi limba maternă

Conferinţa a adus celor prezenţi noi cunoştinţe şi informaţii, dar cel mai important este faptul că s-a produs o nouă sesizare a opiniei publice faţă de această dată şi eveniment macabru din istoria poporului nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu