Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 14 iulie 2015

Cultura în lume

15 iulie

1205: Papa Inochenti al III-lea declară, că evreii sunt condamnați la veșnica robie și supunere pentru răstignirea lui Iisus Cristos.

1606: S-a născut Rembrandt Harmenszoon van Rijn, celebru pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți și preferați pictori în Olanda secolului XVII.

1858: Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale. Acestea erau vestitele "Cap de bour" a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.

1888: A aparut ziarul Adevărul.

1904: S-a stins din viață Anton Cehov, dramaturg și prozator rus (44 ani).

1930: În URSS se întroduce sistemul de cartele la carne.

1934: În Germania sunt interzise ziarele engleze.

1936: A apărut, la București, săptămânalul "Cuget clar", revistă de direcție literară artistică și culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1940: Moare Pershing Wadlow Robert, american, deținătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (22 ani)

1952: În SUA este interzisă revista sovietică „America” și Buletinele informative sovietice.

1958: A apărut, la București, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista "Luceafărul", organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.

1959: În cinematografele din SUA a apărut filmul „Unii preferă ceva mai fierbinte” cu Merlin Manroe, Tony Kurtis și Jack Uhler Lemmon III în rolurile principale. Procatul sovietic însă a schimbat denumirea – „ Cântă jazz doar fetele” (В джазе только девушки).

1964: S-a înființat, la București, studioul cinematografic "Animafilm".

1869: La Paris, Hippolyte Mège-Mouriés a patentat margarina pentru necesitățile flotei marine militare.

1973: La Roma, tânărul în vârstă de 17 de ani, John Paul Getty III a fost răpit. Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline. Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. În cele din urmă bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.

1991: În Anglia reclama țigaretelor fără inscrpția „Fumatul ucide” este interzisă.

1997: La Miami, Florida, Gianni Versace, designer italian de modă, este împușcat în fața casei sale de criminalul în serie Andrew Cunanan.

Astâzi sărbătoresc:

România: Ziua mărcii poștale românești.

Brunei: Ziua de naștere a Sultanului.

Bostvana: Ziua Președintelui.
 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu