Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 12 mai 2014

Copiii de la Grigoriopol la Biblioteca „Ovidius”



Cea de a doua conferință în cadrul Săptămânii Ușilor Deschise la Biblioteca „Ovidius” a găzduit pedagogi, părinți și elevi din clasele a V-IX-a, de la Liceul „Ștefan cel Mare” din or. Grigoriopol. La conferință au venit elevii de la Colegiul Politehnic și Liceul „Universul” din sectorul Centru al capitalei. Dna Svetlana Jitariuc, director adjunct pe educație, a prezentat Liceul din Grigoriopol, care a fost impus de autoritățile separatiste din Grigoriopol să părăsească sediul școlii, pentru că au insistat să-și facă studiile în grafie latină, după programul de învățământ de la Chișinău. Sute de copii din Grigoriopol, Delacău, Krasnogorka și alte sate adiacente, timp de 12 ani, sunt zilnic aduși de 4 autocare la liceul din Doroțcaia, unde au închiriat spațiu pentru studii. Zilnic, ei sunt nevoiți să treacă controale înjositoare prin vamele separatiste, să fie controlați prin genți, iar într-o perioadă, au fost ținuți în vamă ore în șir, nepermițându-le trecerea. Toate câte li s-au întâmplat, copiii au fotografiat. Iar pozele le-au expus într-un vernisaj. Vă invităm să-l vizitați la Biblioteca Ovidius. 
Apoi, a vorbit dna Leonora Cercavschi, directorul Liceului refugiat în propria țară. Ea a povestit despre războiul din 1992, care pentru ei continuă și astăzi fiind agresați, înjosiți, batjocoriți. Pedagogii sunt arestați și întemnițați, doar că își fac cinstit datoria. Au ars cărțile au intrat în școală cu pistoale și au tras în fiecare literă latină. Separatiștii interzic să vorbească liber, ce gândesc nu numai moldovenilor, ci și rușilor, ucrainenilor și altor etnii. Copii sunt nevoiți să învețe în schimbul doi, ajungând acasă pe la orele 20.
Despre lansarea  Campanii „Salvați școlile românești din Transnistria” a vorbit Carolina Bondarciuc, de la Promo Lex.



Despre liceu și greutățile cu care se confruntă grigoriopolenii a povestit Tudor Lazarenco, tânăr plastician, student la Academia de Arte, absolvent al acestui liceu. În partea artistică au evoluat: corul mixt de copii „Izvoraș”, interpretând „Tatăl nostru”, „Apără-ne, Doamne”, „Isus, Domnul împărat”, „Nistrule, pe malul tău”, „Rugă limbii latine”, „Nu te întrista” ș.a. . Copiii au prezentat un microrecital de poezie, scrise de absolventa liceului, Laura Jitariuc. Iar Mihaela Zingan a citit din creația proprie. Viorica Bavari a interpretat o baladă istorică, despre chinurile războiului.
La încheiere, dna directoare Liuba Ciobanu le-a mulțumit copiilor, aducându-le în dar un set de carte românească.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu