Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 12 decembrie 2013

Amintiri despre viața zbuciumată a Leonidei Lari


La 11 decembrie Biblioteca Publică Ovidius, în colaborare cu Muzeul Istoric al Orașului Chișinău (Liuba Coșman), a desfășurat Medalionul literar-artistic Patima iubirii eterne în memoria regretatei poete, omului politic si activist social Leonida Lari. În bibliotecă a fost expus un vernisaj de fotografii istorice din viața și activitatea poeti puse la dispoziție din arhiva Muzeul Orașului.
La această comemorare au participat: soțul poetei, actorul Mihai Iorga, poetul și editorul Vasile Capățină, poetul și prietenul din copilarie al Leonidei Lari, Nicolae Roșca (Bălțescu), publicista Eugenia Manea Cernei, omul de radio, Ilie Stratulat, poetul Ion Cuzuioc, pictorul Andrei Mudrea, cât și rude apropiate ale poetei.  

 
După recitarea unui poem semnificativ din creația Leonidei Lari, în lectura bibliotecarei Aglaia Iepure, participanții au început să-și depene amintirile. Primul a vorbit Nicolae Roșca, prieten din copilărie, coleg de clasă cu Leonard Tuchilatu, fratele iubit al Liusei (Liubei) Tuchilatu, prieten fidel de-o viață cu poeta. Chiar și atunci când era deputată la Moscova, el i-a fost consilier și pază de corp. Ajunsă deputat in Parlamentul României, Lari visa să-și vadă neamul reîntregit. A plecat din viață dezamagită de toate. Dar a plecat fără să renunțe la idealul ei.
Vasile Capatina a numit-o ”poet național de prima mărime”, alături de Iulia Hasdeu si Steliana Grama. Lari a avut un curaj nemaipomenit, oprind tancurile sovietice cu corpul, in timpul paradei de forță a puterii imperialiste, a cutezat sa se opună lui Gorbaciov. Ea a fost pentru adevăr si in Parlamentele de la Chișinau si București, pentru care a avut de suferit. Dar, altfel nu putea fi.

 Eugenia Manea Cernei a citit un eseu dedicat poetei. Iar studenții de la facultatea jurnalism, USM, au recitat versuri. Au urmat amintirile lui Ion Cuzuioc din anii de studenție, cele ale lui Ilie Stratulat despre înregistrările sonore de la radio si ultimul interviu realizat deja prin telefon, Lari fiind pe pat de moarte.
Pictorul Andrei Mudrea a vorbit despre demnitatea poetei, despre patima ei de a aduna prietenii in jurul ei.
Soțul Leonidei Lari, actorul Mihai Iorga, a mulțumit pentru prezență tuturor participanților, amintindu-și spusele poetei, că ”viața unui poet e cu totul specială și că poetul traieste două vieți simultan”. Că Leonida Lari nu-și scria versurile. Ea zicea că versurile îi vin, iar dânsa doar le transcrie.
Oaspeții au venit să-și amintească de Leonida Lari, aducând la bibliotecă cărți proaspete. Mihai Iorga a donat bibliotecii volumele recente ale Leonidei Lari ”Se duce vara vieții...” (Editura Vicovia, Bacău) și ”Inorogul” (ediție bilingvă, româno-spaniolă, editura Prut, Chișinău). Și ceilalți invitați au donat din creațiile lor, bunăoară Vasile Căpățână a adus cartea  ”La izvoarele luminii” (Editura Biodova, București), iar Andrei Mudrea, cartea sa de versuri ”Vis” (Editura Prut, Chișinău), Nicolae Bălțescu ”Luciferice flori sau Edenul Pierdut”(Prometeu, Chișinău).
Poeta Leonida Lari a fost comemorată din suflet.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu