Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 21 decembrie 2012

COLINDE, COLINDE E VREMEA COLINDELOR !


Dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite şi mai spectaculoase, cu originea în credinţe şi mituri străvechi, sunt de bună seamă ciclurile legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus. În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important obicei popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-l întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Crăciunul reprezintă pentru noi, ca și pentru întreaga lume creștină, una dintre cele mai mari sărbatori: ziua nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este o zi aparte, în care se cântă colinde, se adună toți ai casei în jurul mesei, iar copiii îl așteaptă cuminți pe Moș Craciun să le aducă daruri.
       Prin sate și orașe tinerii pornesc a colinda pe la casele gospodarilor. Urările sunt de bine, de belsug, de sanatate si de fericire.
Însă tezaurul  naţional în toată complexitatea sa oferă  o diversitate de colinde culese prin  satele basarabene pe care le cunoaştem mai puţin. Pentru a recupera această pierdere de datini strămoşeşti,  Filiala Ovidius vă propune din colecţia de documente electronice pe care o deţine  două CD–uri spre audiere:

 Lumină din lumină. Vol. I /  selectat de Fundaţia Culturală Petrovada.

 
La linăfîntînă: Colinde din Basarabia, un produs de Etnomuzic. Director de program Maria Mocanu.
 

La bibliotecă vă așteaptă și cărți cu obiceiuri şi colinde de Crăciun. În aceste cărți veți găsi legenda despre miracolul naşterii lui Iisus Christos, semnificaţia pomului de Crăciun, de unde provine numele Crăciun, şi multe alte lucruri interesante legate de această sărbătoare. La îndemâna utilizatorilor vă propunem și culegeri cu textele colindelor românești  însoțite de note muzicale care năzuiesc să-l vestească pe Hristos prin frumusețea graiului muzical.
 
Hucai, Alina. Carte de Crăciun / Alina Hucai. – Iași : Sedcom Libris, 2006. – 294 p.
 
Antologie de colinde pentru cor mixr / întocmită de Pr. Prof. Dr Nicu Moldoveanu de la facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București. – București : Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1999. – 304 p.
 
Colinde : cântece de Crăciun și de Anul Nou / ediție alcătuită și pref. de Elizabeta Moldoveanu. – București, 1996. – 204 p.
 
Colinde din Transnistria / ed. a II-a, întregită. – Ch. : Știința, 1994. – 204  p.
 
Leru-i ler, florile dalbe. – Ch. : Silvius Libris, s.a. – 48 p.

Steaua sus răsare : colinde / selecție, concepție și îngrijire Ștefan Andronic, Marcela. Mardare. – Ch. : Ruxanda, 2006. – 100 p.
 
Din an, în an sosesc mereu
La geam cu moș ajun.
E ger cumplit, e drumul greu,
Da-i obicei străbun.
Azi cu strămoșii cânt în cor
Colindul sfânt și bun.
Tot moș era și-n vremea lor
Bătrânul moș Crăciun

E sărbătoare și e joc
În casa ta acum.
Dar sunt bordeie fără foc
Și mâne-i moș Ajun
Și-acum te las, fii sănătos
Și vesel de Crăciun,
Dar nu uita când ești voios
Române, să fii bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu