Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 27 ianuarie 2012

MEDALION LITERAR „DESCHIDERI COMUNICANTE IULIENE ÎN CUVINTE, ÎN LINII ŞI CULORI”


Scriitorul Iulian Filip este mereu în mijlocul publicului cititor, pentru a-i prezenta cărţi noi, pentru a afla cum este interpretată opera sa. Recent, în cadrul cenaclului literar „Ovidius” publicul a avut posibilitatea de a afla mai multe despre creaţia poetului, folcloristului, dramaturgului, pictorului Iulian Filip. Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului, a prezentat file din viaţa şi creaţia acestui „Poet al momentelor iluminătoare”, acesta fiind şi genericul expoziţiei de carte a scriitorului Iulian Filip vernisată în sala de lectură a bibliotecii. El a ţinut să menţioneze unicitatea volumelor acestui scriitor, majoritatea cărora sunt ilustrate cu desenele sale, care sânt o continuare filosofică a poeziei poetului.
Elevii de la Colegiul de Construcţii din Chişinău au venit la întâlnire cu scriitorul cu un recital poetic selectat din cele mai dragi şi apropiate sufletului lor versuri din creaţia poetului. Ei au prezentat şi un portret literar al poetului realizat în baza referinţelor criticilor literari despre viaţa şi activitatea scriitorului. Medalionul literar a continuat cu prezentarea ultimelor apariţii editoriale ale neobositului Iulian Filip, cărţi diverse ca tematică: Miracolul scenei în arta populară. Teatrul popular din Basarabia şi Bucovina de Nord: Afirmarea dramaticului în poetica sincretică ; Cumpăna cucului: catrene, haiku-uri, desene ; Să trăiţi, să-nfloriţi. Poezia obiceiurilor de iarnă: florilegiu selectat şi pregătit de poetul Iulian Filip.
Aceste cărţi au fost lansate în cadrul şedinţei din luna decembrie a cenaclului „Ovidius” cu aprecieri de rigoare venind mai multe personalităţi: academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija, Vasile Spinei, Aurelian Silvestru, artistul plastic Ghenadie Jalbă.
Discuţia dintre scriitor şi cititorii bibliotecii fiind axată în special pe cartea „Cumpăna cucului”, Iulian Filip a ţinut să menţioneze că în versurile haiku canoanele poetice nu sunt esenţiale. Acest tip de poezie, de fapt, ne explică lumea şi tot universul în stil laconic, este vorba de un spirit aparte al acestei poezii, un spirit de Lumină pe care doreşte să o prezinte autorul, apoi cititorul face deduceri, fiecare în felul înţelegerii sale. Artistul plastic Andrei Mudrea a reflectat asupra picturilor poetului, în incinta bibliotecii aflându-se pe parcursul lunii decembrie şi ianuarie expoziţia de tablouri cu genericul „…Cumpenele, crucile, merele şi Acasele Iuliene…”. Atât versurile, cât şi picturile lui Iulian Filip ne demonstrează că poetul are o legătură cosmică cu o Rază de Lumină ce vine de Sus, a ţinut să menţioneze el. Activitatea fiind organizată în preajma zilei de naştere a poetului Iulian Filip, cei prezenţi nu au pregetat să-i ureze cât mai multe realizări ale unor noi opere şi împliniri dorinţelor şi viselor sale. Dna Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius” a expus aprecieri excelente pentru colaborarea colegială a scriitorului Iulian Filip pe parcursul mai multor ani, pentru munca depusă de scriitor întru susţinerea cărţii şi lecturii în municipiul Chişinău, pentru neobosirea cu care ne dăruieşte noi opere literare de valoare incontestabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu