Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 17 aprilie 2014

Coreenii ne-au dorit un Paște fericit!


Biblioteca ”Ovidius” a organizat o întâlnire de suflet a elevilor claselor a XII-a cu profil real și umanist de la Liceul ”Mihai Viteazul” cu doamna Kim Won Sim, directoarea Centrului Cultural și de Limbă Coreană, de la Departamentul Limbi Asiatice, ULIM și stdenți de la CCLC. Ei au salutat prezenții cu o plecăciune asiatică, rostind ”anionghaseio”, adică ”bună ziua”. Kim Won Sim a vorbit frumos, într-o română melodioasă despre Sfintele Paști, felicitând cu această sărbătoare toți creștinii din Republica Moldova. Ea a vorbit cu multă dragoste despre Coreea, despre poporul său, despre numele Kim, unul dintre cel mai răspândit la coreeni.
Dna Kim a făcut o asemănare între Coreea și Moldova - că sunt două state mici ca teritoriu și cu puține resurse naturale, însă cu oameni primitori și harnici. A povestit despre războiul civil dintre cele două Corei care a durat 3 ani, distrugându-se din temelie țara. Despre moartea care bântuia printre copii. La coreeni și astăzi se sărbătorește o sută de zile de la nașterea copilului, deoarece dacă a trecut de o sută de zile copilul o să trăiască. Dna Kim a povestit amănunțit despre CCLC, unde se învață gratis limba coreeană. Ea a constatat că ”dacă secolul XIX era la modă să se vorbească în limba franceză, iar în secolul XX în engleză, apoi în secolul XXI la engleză se mai adaugă și limbile asiatice”. Au urmat două videoclipuri / unul despre Coreea și altul despre CCLC. Despre facultatea de limbă coreeană și activitățile lor culturale au vorbit studenții Dumitrița Furtună (studentă și la jurnalism USM), Roman Vataman și Grigore Cobîleanschi. Roman a povestit și despre poporul coreean, cum l-a văzut în timpul studiilor la Seul.
Dna Kim a prezentat o expoziție de haine naționale coreene, rochii pe care bibliotecarele de la Ovidius le-a și probat. Elevii s-au interesat de cărțile despre Coreea, prezentate în expoziția de carte ”Coreea de sud - tărâmul liniștii de dimineață și al unei frumuseți deosebite”. Ei au rămas încântați de această întâlnire și au rugat să organizăm întâlniri culturale și de cunoaștere a altor popoare  cât mai des.   
 
 

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu