Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 28 februarie 2014

Conferința ”Contribuția localnicilor în conflictul armat din raioanele de est ale Republicii Moldova”



La 27 februarie, Biblioteca publică ”Ovidius” a organizat conferința ”Contribuția localnicilor în conflictul armat din raioanele de est ale Republicii Moldova”, cu participarea veteranilor de război de la Asociația ”Corjova 1992”.  
Despre  luptele de la Dubăsari pentru studenții Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare” și elevii Colegiului Politehnic au vorbit: Valeriu Mițcul, președintele de onoare a Asociației Veteranilor de Război din Moldova ”Corjova 1992” (AVRM) ; Iurie Coțofan, președintele AVRM; Vlad Grecu, combatant, autorul cărților ”O viziune din focarul conflictului armat de la Dubăsari” și ”Unde-s zeii popoarelor învinse”; Veaceslav Verlan, comandantul grupului cu destinație specială ”Scorpionii”, care a expus și o galerie de portrete (”Lacrimi de sânge pe obrazul țării”) ale eroilor căzuți pe câmpul de luptă (25 de pânze pictate în ulei și creion); Lionela Popovici, mama eroului Anatol Popovici, căzut în luptele de la Tighina. Au mai participat la conferință ofițerul de poliție Iurie Țvigunov; combatantul Ilie Coica, deputat de Corjova; Ion Borș, redactor al ziarului de război ”Patria”.
Au fost organizate expoziții: de carte, despre războiul transnistrean (”Măcelul inocenților); de publicații (ziarele ”Patria”, ”Corjova azi”, ”Sfatul țării”, ”Transnistria” și alte publicații ale timpului). Au fost comemorate persoanele din satul Corjova, căzute pe câmpul de luptă s-au omorâte în casele proprii de gardiști și cazaci. S-a vorbit despre diferite aspecte ale acestui război.  Tinerii au pus numeroase întrebări, iar elevul Vasile Erhan de la Colegiul Politehnic din Chișinău le-a dedicat eroilor o poezie patriotică. Pe ecranul mare a rulat filmul documentar ”Durere și speranță”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu