Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 14 martie 2013

Revistă bibliografică virtuală


Cărțile care ne ajută să gătim gustos și sănătos!

    Celor interesaţi de arta gătitului propunem o revistă bibliografică ce poate fi de folos în descoperirea modalităţilor de a da un gust mai bun alimentelor după o tehnologie modernă care să contribuie la menţinerea în cea mai mare  parte a substanţelor nutritive din structura lor şi să dobândească cu timpul  deprinderi care să le uşureze munca şi s-o ajute să ridice în mod permanent calitatea preparatelor culinare. De asemenea această revistă se adresează tuturor celor care doresc să se apuce de gătit pentru prima oară în special doamnelor (ce nu prea iubesc bucătăria) fără ca să-şi complice viaţa. Aici veţi găsi reţete foarte simple, practice, gastronomice şi sănătoase.
 


Ramsay, Gordon. Bucătăria lumii. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2010. – 255 p. – ISBN 978 - 973 - 675 - 850- 8
     Ce aţi dori la cină în seara aceasta? Mâncare italienească? Chinezească? Franţuzească? Celebrul Gordon Ramsay a adunat pentru voi reţetele sale favorite din lumea întreagă. Indiferent ce veţi avea chef să gătiţi, cu siguranţă veţi găsi ceva în cartea extravagantului maestru bucătar britanic. Gordon Ramsay a primit treisprezece stele Michelin pentru restaurantele sale din Londra şi din New York. Începând din anul 2001, pentru preparatele sale excelente, restaurantului lui din Chelsea i s-au acordat în mod constant trei stele Michelin. Celebrul maestru bucătar este gazda unor emisiuni de televiziune de succes: Ramsay\'s Kitchen Nightmares (Coşmar în bucătărie, Paprika TV), The F Word (Cu F de la Fantastic, Paprika TV) şi Cookalong Live. 
 
Marin, Sanda. Carte de bucate. – Bucureşti: Humanitas, 2009. – 484 p. – ISBN 978 – 973 – 50 – 2414 - 7
     In cei aproape 70 de ani de când domneşte, nedetronată de nimeni, în bucătăriile noastre, Sanda Marin a ajuns să însemne pentru români gustul mâncării de acasă. Acesta e ingredientul secret din cele peste 1500 de reţete adunate in prezenta ediţie integrala. Peste 1500 de rețete: mai multe decât in oricare dintre editiile publicate din anii 1930 până astăzi. Intr-un volum "restaurat", astfel ca preţiosul, vechiul conţinut sa capete o formă  editorială modernă. Cea mai cunoscuta, cea mai longeviva, însăși cartea de bucate a românilor - intr-o formulă capabilă nu numai să vă hrănească nostalgiile, ci și să vă fie utilă în următorii 50 de ani.  
 
Montignac, Michel. 100 de reţete şi meniuri. - Bucureşti: Litera Internaţională, 2009. - 141 p. – ISBN 978 – 973 – 675 – 626 - 9
     Michel Montignac vă oferă 100 de noi reţete, care va vor ajuta sa aplicati zi de zi o metodă  datorită căruia mai mult de 25 de milioane de persoane au reuşit sa slăbească si sa se menţină in formă. Prima parte, teoretică, sintetizează principiile de baza pe care trebuie sa le urmaţi, iar in partea a doua veţi găsi meniuri detaliate, de urmat timp de 8 săptămâni. Toate reţetele au un indice glicemic scăzut si sunt adaptate atât pentru faza întâi a metodei (cea in care slăbiţi), dar si pentru cea de-a doua (cea in care greutatea se stabilizează). Cu idei inovatoare de antreuri, feluri principale si deserturi, cartea se adresează tuturor celor care vor sa slăbească, sa se menţină in formă sau pur si simplu sa mănânce bine si sănătos. 
Gutierrez, Xabier. 1000 de reţete pentru începători şi bucătari amatori. - Bucureşti: Litera Internaţională, 2008. - 444 p. – ISBN 978 – 973 – 675 – 527 - 9
     Această carte reuneşte peste 1000 de reţete, majoritatea foarte simple, şi este structurată pe secţiuni: salate, supe, orez şi paste, legume, sosuri, garnituri, fructe de mare, peşte, carne şi deserturi. Reţetele sunt prezentate cu naturaleţe, susţinute în unele cazuri de imagini, care vin în ajutor pentru o bună înţelegere a modului de preparare. Lângă fiecare reţetă este indicat gradul de dificultate – de la cele mai simple, pentru începători, la cele mai complicate, pentru bucătarii amatori, trecând prin cele cu grad intermediar de dificultate, pentru ajutorii de bucătari. Îndrăzneşte şi acceptă provocarea pe care ţi-o lansează această carte, pe cât de simplă, pe atât de distractivă. Xabier Gutiérrez este licenţiat în psihologie al Universităţii Ţării Bascilor. Adoră călătoriile şi pentru că îi oferă ocazia de a cunoaşte tradiţiile culinare ale altor ţări. Îi plac reţetele simple, pentru că ele pot stârni dorinţa de a găti în rândul cititorilor săi. Şi cartea de faţă este un compendiu de acest gen: reţete foarte simple şi combinaţii uneori îndrăzneţe, dar fără complicaţii, menite să trezească pasiunea pentru gătit. Gutiérrez a primit Premiul Naţional pentru Gastronomie pentru cea mai bună lucrare publicată în anul 2005, acordat cărţii sale Asfalto culinario.
    Hackstein, Yara. Salate. – Bucureşti: ALLFA, 2008. – 296 p. - ISBN 978 – 973 – 724 -164 - 1
     Dicționarul Dumont pentru Salate cuprinde cele mai bune reţete pentru a savura o salată bună. Printre indicaţiile oferite se numără: Ce trebuie să ştii despre lăptuci, legume şi alte ingrediente folosite la prepararea salatelor; Ce să cumperi, cum să le păstrezi şi cum să le foloseşti; Cum să le prepari şi ce sosuri să foloseşti; Reţete clasice şi reţete inedite. Acest lexicon al salatelor constituie o introducere în lumea bogată a salatelor – de la ingredientele de bază, la tehnicile cele mai importante de gătit, prin intermediul unor reţete diverse. Cartea este structurată astfel: verdeţuri şi salate; ingrediente; sosuri; reţete clasice; salate verzi; salate de cartofi şi paste făinoase; salate de orez şi cereale; salate exotice; salate de fructe.

Arta completă a gătitului: 1000 de tehnici şi reţete. - Oradea: Editura AGULIA, 2007. - 719 p. – ISBN 978 – 973 - 714 – 187- 3
     În acest volum sunt incluse peste 1000 de reţete splendide, ilustrate cu imagini pas cu pas. Stăpâneşte arta gătitului învătând secrete profesionale: de la ouă prăjite la supe, de la găluşte la fripturi, de la coacerea în hârtie la prăjirea grill, de la tarte la sufleuri, fără a uita sosurile si cremele. De la retetele tradiţionale la creaţiile moderne: află cum sa gătesti spaghetele corect; pregăteste un sote asiatic într-un wok; fă clătite cu jeleu; prepară chili cu carne sau supa de peşte. Toate acestea, si chiar mai multe, vor fi la îndemâna ta!
Retetele bucătarilor-şefi prezintă specialităti deosebit de delicioase, si nu mai trebuie sa-ţi  faci probleme legate de resturile de mâncare - exista nenumărate idei de a le refolosi.  Fiecare retetă e prezentată cu sugestii de meniu si vinurile comandate.

 
199 de reţete vegetariene. – Iaşi: Polirom, 2007. – 291 p. – ISBN 978 – 973 – 46 – 0573 - 6
     Cele 199 de retete vegetariene din bogata tradiţie a bucătăriei italiene reprezintă cea mai bună soluţie pentru oricine ce dorește să mănânce natural, sănătos, dar şi gustos. Ele satisfac exigentele celor trei tipuri de diete vegetariene - cea care permite consumarea ouălor si al lactatelor, cea care interzice ouăle si, cea mai restrictiva, dieta vegan, care exclude orice produs de origine animală, de la ouă și lactate până la mierea de albine. De la aperitive şi supe până la garnituri, salate şi dulciuri, puteţi crea o diversitate de meniuri originale şi tradiţionale. Cartea include o serie de casete cu informaţii despre ingredientele-cheie ale bucătăriei vegetariene: soia, ulei de măsline, ierburile aromatice şi condimentele ce dau un gust deosebit preparatelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu