Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 8 noiembrie 2012

Revistă bibliografică

     Colecţia „Capodoperele teatrului românesc”  la domiciliu

Dragi utilizatori, cei interesaţi de teatru, începând de astăzi, veţi putea împrumuta de la filiala Ovidius o colecţie de DVD-uri „Capodoperele teatrului românesc“. Aceasta este o colecţie de piese montate sub umbrela revistei „Dilema veche“ ce include o serie de piese teatrale cu mare impact la public. Aici veţi găsi „O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei; „Gaiţele”, o adaptare semnată de Nae Cosmescu; „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” (această piesă va include două variante de spectacol pe un singur DVD); „Take, Ianke şi Cadâr”, în adaptarea lui Ion Finteşteanu; „O noapte furtunoasă”, în viziunea regizorală a Soranei Coroamă Stanca; „Visul unei nopţi de iarnă”, în regia lui Dan Necşulea; şi „Doctor fără voie”, regizată de Cornel Popa. Astfel, utilizatorii bibliotecii se vor putea reîntâlni cu nume mari ale teatrului românesc, în frunte cu Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Ştefan Bănică, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Ion Finteşteanu, Ştefan Tapalagă, Leopoldina Bălănuţă, Margareta Pogonat, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu-Botez, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Florin Piersic, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Tora Vasilescu etc.

Capodoperele teatrului românesc. Vol. 1 : O scrisoare pierdută. – S. L., s.a.
Este o comedie de Ion Luca Caragiale. Pierdută, o scrisoare de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea «bună» dezlănţuie un bulversant cameleonism politic ce răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Spectacol preluat de TVR de pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” în anul 1982.

Capodoperele teatrului românesc. Vol. 5 : Take, Ianke şi Cadîr . – S. L., s.a.
Este o comedie de Victor Ion Popa. În replici savuroase, autorul face o caldă pledoarie pentru iubirea adevărată, care reuşeşte să înlăture barierele etnice dintr-un orăşel moldovenesc. Un spectacol preluat de TVR de la Teatrul Naţional Bucureşti în anul 1976.

Capodoperele teatrului românesc. Vol. 6 : O noapte furtunoasă . – S. L., s.a.
Este o comedie de Ion Luca Caragiale. Onoarea de familist şi ordinea civică, dar şi politică din ziare îl obsedează într-atât pe Jupân Dumitrache, încât nu vede trădarea care înfloreşte chiar sub ochii lui. Un spectacol realizat în studiourile Televiziunii Române în anul 1984.
Capodoperele teatrului românesc. Vol. 7 : Visul unei nopţi de iarnă . – S. L., s.a.
O comedie romantică de Tudor Muşătescu. Parafrazând titlul unei celebre piese shakespeariene, autorul conturează un seducător personaj feminin, o tânără fată care, prin naivitatea şi curăţenia sentimentelor ei, cucereşte inima unui scriitor vânat de multe femei din înalta societate.Spectacolul a fost realizat în studiourile Televiziunii Române în anul 1980.
Capodoperele teatrului românesc. Vol. 8 : Doctor fără voie . – S. L., s.a.
„Doctor fără voie” este o satiră comică usturătoare a lui Molière, ţinteşte in una dintre plăgile care îi împovară pe bolnavi săraci: aşa-numiţii „doctori-savanţi”, doritori de îmbogăţire rapidă. Autorul satirizează excesul lor de latinisme (adeseori inventate) în faţa bolnavilor neştiutori. Sancţiunea vine imediat, spre satisfacţia publicului. Este un spectacol cu public transmis de TVR din Sala Doina a Ansamblului Armatei din 4 februarie 1975.
Capodoperele teatrului românesc. Vol. 3 : Conu Leonida faţă cu reacţiunea . – S. L., s.a.
O farsă într-un act de Ion Luca Caragiale. Este o satiră politică având minimum de mijloace. Într-un iatac de mahala patriarhală se dezbat înalte probleme de politică. Visându-se «eroic» ca şi Garibaldi, bietul Leonida ajunge sub masă de frică reacţiunii, care se dovedeşte a fi o simplă petrecere de cheflii. Varianta I a fost realizată în anul 1991 şi durează 26 minute, sub genericul Teatrului Naţional TV. Varianta II este realizată în 1985 şi durează 31 minute, sub genericul „Antologia umorului românesc – Redacţia Divertisment”. Ambele variante sunt realizate în studiourile TVR.
Capodoperele teatrului românesc. Vol. 2 : Gaiţele . – S. L., s.a.
O comedie de Alexandru Kiriţescu, realizat de TVR în anul 1993. Atmosferă provincială. Conflictele, cutumele şi morala unei familii de negustori craioveni distrug cu inconştienţă iubirea şi chiar viaţa unei tinere vulnerabile prin naivitatea şi romantismul ei, opuse pragmatismului de mahala cu ştaif.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu