Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 7 decembrie 2010

Ziua bibliografiei la biblioteca ,,Ovidius''





Una din priorităţile instituţiilor bibliotecare din Republica Moldova pentru anul 2010 este promovarea brand-ului ,,Cultura informaţională'', activitatea bibliotecilor pe parcursul întregului an fiind axate pe un şir de activităţi preconizate acestui eveniment, prin lecţii informaţionale, expoziţii, ateliere profesionale adresate utilizatorilor şi bibliotecarilor. Reieşind din aceste considerente biblioteca ,,Ovidius'' pe parcursul anului 2010 a promovat intens cultura informaţiei, devenind consilierul utilizatorului în selectarea şi evaluarea informaţiilor, în formarea competenţelor de utilizare a orientare în oceanul informaţional modern. În mod deosebit, în cadrul ediţiei a doua a ,,Zilei bibliografiei'', desfăşurată la 25 noiembrie, biblioteca ,,Ovidius'', sub deviza Biblioteca-centru de informare calitativă, a contribuit la formarea şi susţinerea culturii informaţionale a utilizatorilor noştri. Minutul de promovare a logo-ului „Cultura informaţională” a fost realizat înmânându-se fiecărui vizitator semnul de carte „Învaţă să te informezi !” , în care sunt invitaţi la sesiuni şi ore de informare organizate de biblioteca „Ovidius”.

În cadrul acestei zile la bibliotecă s-au desfăşurat mai multe activităţi de promovare a colecţiilor şi serviciilor de referinţă tradiţionale şi moderne, educarea abilităţilor utilizatorilor de a căuta şi accesa informaţia prin intermediul mijloacelor tradiţionale, cât şi prin utilizarea tehnologiilor moderne de informare şi comunicare, punându-se accentul pe utilitatea ediţiilor bibliografice ca surse de referinţă. Fiind planificate din timp (responsabil - Margareta Cebotari, bibliotecar principal), s-a reuşit îmbinarea a diverse forme de instruire a utilizatorilor, de prezentare mai detaliată a colecţiilor de referinţă, în realizarea lor fiind implicat tot colectivul bibliotecii. S-a depus mult efort, pe parcursul zilei fiind desfăşurate 17 activităţi, la care au participat 466 persoane (înscriind 58 de utilizatori noi ai bibliotecii), care au consultat în jur de 600 documente de referinţă din colecţiile bibliotecii. Munca bine organizată a condus la obţinerea unor rezultate mai bune comparativ cu prima ediţie a Zilei bibliografiei.

În sălile bibliotecii au fost vernisate şase expoziţii, atât publicaţii bibliografice , cât şi tematice sau la autor, în baza unei bibliografii editate de BM „B. P. Hasdeu” ( „Bibliografia – sursă de promovare a valorilor culturale”, ,,Publicaţii bibliografice ale BM ,,B.P. Hasdeu''; ,,Ediţii de referinţă în ajutorul curriculei şcolare'' , ,,Chişinăul de ieri şi de azi''; ,,Liviu Rebreanu - reprezentat de vază al realismului românesc (125 ani de la naştere)'' , „Timpul poeziei lui Vladimir Rusnac''. Fiecare angajat al bibliotecii a fost responsabil de realizarea unei reviste bibliografice: ,,Bibliografia - sursă de sprijin a curriculei şcolare''; ,,Publicaţii bibliografice ale BM ,,B.P. Hasdeu'' (Victoria Cebanu), ,,Universul cultural al scriitorului Liviu Rebreanu'' (Natalia Cojoharenco), ,,Să ne cunoaştem mai bine oraşul natal'' (Valeria Beţivu), ,,Fabulistul Vladimir Rusnac'' prezentată copiilor în baza biobibliografiei ,,Vladimir Rusnac''( Liuba Ciobanu).


Valeria BEŢIVU, bibliotecar filiala „Ovidius”,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu