Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 21 mai 2010

Biblioteca „Ovidius” - mediu atractiv de comunicare pentru toţi chişinăuienii


Manifestarea tradiţională a bibliotecilor din Chişinău sub genericul „Săptămâna Uşilor Deschise”, ediţia a XVI-a, s-a desfăşurat în perioada 8-14 mai la biblioteca „Ovidius”, filială a bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Fiind amplasată în sectorul Centru, activităţile s-au organizat în primul rând, în colaborare cu instituţiile preşcolare, liceale, pre-universitae, centre comunitare, dar şi cu suportul uniunilor de creaţie, ONG-urilor cu care avem de mai mulţi ani un parteneriat durabil. Au fost aşteptaţi la bibliotecă în aceste zile toţi chişinăuienii dornici de cunoaştere, de a admira creaţia culturală a scriitorilor, pictorilor, tinerilor talentaţi. Programul bogat şi divers al acestei săptămâni a fost sistematizat pe mai multe direcţii de acoperire a necesităţilor informaţionale, educative şi culturale ale chişinăuienilor.
Activităţile de prezentare a bibliotecii au început de sâmbătă, 8 mai, deoarece în această zi am avut ca oaspeţi o delegaţie a oamenilor de cultură din Orăştie, România, invitaţi de Societatea „Limba Noastră cea Română”, împreună cu care am realizat o memorabilă masă rotundă „Cartea - o prezenţă continuă în colaborarea ambelor maluri ale Prutului”. Donaţia de carte din partea orăştenilor a fost binevenită pentru colecţiile bibliotecii noastre.
Formarea culturii informaţionale a cetăţenilor fiind una din direcţiile centrale în activitatea unei biblioteci moderne, am organizat foarte multe vizite ale elevilor şi studenţilor, în cadrul cărora se prezintă colecţiile şi serviciile bibliotecii, fapt ce contribuie la sporirea numărului de doritori de a se înscrie la bibliotecă. S-a continuat perfecţionarea abilităţilor de utilizare a serviciilor virtuale propuse de biblioteca „Ovidius”, în acest scop fiind desfăşurate ore de instruire sub diverse forme: joc bibliografic „Ce ştii despre bibliotecă?”, ora de informare „Cartea te învaţă”, cazinou intelectual „Biblioteca - cartea cărţilor”, etc.
În cadrul programului „Copiii Chişinăului citesc o carte”, organizat tradiţional de filialele BM „B. P. Hasdeu” a avut loc prezentarea cărţii „Grăuncioare de lumină” de Ion Hadârcă, care va fi promovată spre lectură în acest an. Fiind selectate, prin metoda anchetei, cărţi şi forme de organizare a activităţii programului estival „Lecturile verii” am invitat copiii din sector să fie participanţi activi.
Sub genericul „Natura ne îndeamnă la creaţie” şi-a prezentat expoziţia personală Nina Bejan, voluntar al bibliotecii noastre, fiind totodată şi moderator al clubului de creaţie „Miracol”, unde copiii învaţă să confecţioneze obiecte frumoase din mărgeluşe, atât de admirate de vizitatorii ce au păşit pragul bibliotecii „Ovidius” în aceste zile. S-a organizat un vernisaj al tânărului plastician Valentin Osadcii, absolvent al Academiei de Arte din Bucureşti, ale cărui picturi ne îndeamnă la meditaţie. Expoziţia va fi deschisă pentru public până la 15 iunie.
Prezentarea unor ediţii recente şi de valoare ale editurii „ARC” a finisat şirul manifestărilor dedicate promovării lecturii şi bibliotecilor, care sunt spaţii informaţionale şi culturale de calitate, fiind susţinut şi un frumos program de melodii interpretate la instrumente populare de un grup de elevi, sub conducerea profesoarei Aurelia Serjant, de la liceul „Nicolae Sulac”.
Tot în această săptămână am început campania „Fii bibliotecar pentru o oră”, care are drept scop recrutarea noilor doritori pentru a participa la programul de voluntariati „Prietenii bibliotecii”. Pe parcursul verii, atunci când copiii au mai mult timp liber, sunt invitaţi de a veni şi a încerca să vadă din interior, ce înseamnă profesia de bibliotecar. În egală măsură programul este deschis pentru toţi chişinăuienii, de toate vârstele, care doresc să se încadreze la o activitate socială, în beneficiul comunităţii lor. Vă aşteptăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu