Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 9 octombrie 2014

Stiați că muzicianul John Lenon...

Semne de artă
Muzicianul, textierul şi compozitorul John Lennon s-a născut  pe 9 octombrie 1940, la Liverpool. Este fiul Juliei şi al lui Alfred Lennon, un marinar negustor. De-a lungul adolescenţei şi tinereţii, a trăit alături de unchiul şi mătuşa sa, George şi Mimi Smith,  care nu aveau copii.
Lennon a fost unul dintre fondatorii trupei The Beatles, o formaţie legendară de rock'n'roll, cu un impact cultural asupra anilor '60 şi o influenţă care se simte şi în muzica din prezent. Din trupă făceau parte şi Paul McCartney,  Ringo Starr şi George Harrison. În 1975, Lennon s-a retras din domeniul muzical pentru a fi aproape de familia sa. Cinci ani mai târziu, a lansat albumul „Double Fantasy”.
În 1980, pe 8 decembrie, David Chapman a tras cinci focuri de armă asupra lui Lennon,  în timp ce acesta se întoarcea acasă cu soţia lui, Yoko Ono. Potrivit Wikipedia, mai devreme în acea seară, Lennon i-a dat un autograf lui Chapman pe albumul „Double Fantasy”. Trupul artistului a fost incinerat la cimitirul Ferncliff, soţia sa risipind cenuşa în parcul central New York. După moartea sa, a fost inclus în Songwritters Hall of Fame (1987) şi Rock and Roll Hall of Fame (1994).
În 2010, în cadrul unei licitaţii, organizate de Sotheby's la New York, o foaie cu versurile melodiei  „A Day in the Life”, a trupei Beatles, scrise de mână de John Lennon, a fost vândută pentru suma de 1.2 milioane de dolari, care a depăşit cu mult estimările iniţiale. „A Day in the Life", clasată pe locul 26 în topul celor mai bune 500 de melodii ale tuturor timpurilor, a fost compusă de John Lennon, împreună cu Paul McCartney. Foaia licitată cuprinde corecturi şi însemnări, realizate de John Lennon, cu cerneală roşie.
                                                                                                                    Sursa: Ziarul „Ziua de Constanța”

     P.S. Pe rafturile bibliotecii „Ovidius”:  Lars Saabye Christensen „Beatles” (București, 1996);  Lars Saabye Christensen „Beatles” (București, 2008).