Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 3 octombrie 2014

Serghei Esenin - un poet genial care a stricat în viață multe străchini

Semne de carte și biblioteci

Născut la 3 octombrie 1895,  într-o familie de țărani din satul Constantinovo (astăzi Esenino), regiunea Riazan din Rusia, Serghei Esenin a fost abandonat de părinții săi în copilărie și a trăit cu bunicii. A început să scrie poezii la nouă ani. Copil-minune al literaturii, în 1912 s-a mutat la Moscova, unde s-a întreținut muncind ca și corector la o tipografie. În anul următor s-a înscris la Universitatea de Stat din Moscova, unde a studiat un an și jumătate, ca student extern. În această perioadă a scris poezii inspirate din folclorul rus și a devenit un apropiat al poeților Alexandr Blok, Serghei Gorodetsky, Nicolai Kliuev și Andrei Belâi. Esenin spunea că Belîi i-a dat înțelegerea formei, în timp ce Blok și Kliuev l-au învățat lirica.
În 1915, el  a publicat prima sa carte de poezii.  Prin poeziile sale pătrunzătoare despre dragoste și despre viața simplă devenise unul dintre cei mai populari poeți din vremea sa. Apoi, este înrolat în armată. Crezând că revoluția va aduce o viață mai bună, a susținut-o pentru o perioadă scurtă, dar, curând, a devenit dezamăgit și, uneori, chiar a criticat noul regim.
Dăruit cu frumusețe fizică și cu o personalitate romantică, s-a îndrăgostit frecvent și, într-o perioadă scurtă, a fost căsătorit de cinci ori. Prima dată, cu o colegă de la tipografie, Anna Izriadnova, cu care a avut un fiu, Iuri, care a murit în timpul epurărilor staliniste din 1937, Într-un lagăr de muncă din Gulag. În 1918, Esenin s-a căsătorit pentru a doua oară, cu actrița Zinaida Raikin, cu carea avut o fiică, Tatiana, și un fiu, Constantin.
În toamna anului 1921 a cunoscut-o pe dansatoarea americană stabilită la Paris, Isidora Duncan., o femeie cu 17 ani mai în vârstă, care nu vorbea rusa, iar el nu vorbea engleza. Au reușit să comunice în limba franceză, căsătorindu-se la 2 mai 1922. Esenin și-a însoțit noua și celebra soție într-un turneu prin Europa și SUA, dar, în acest punct al vieții, dependența față de alcool scăpase de sub control. Adesea, aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, în timpul unor crize violente de furie, Esenin a distrus camere de hotel sau a provocat scandaluri în restaurante, acțiuni care au avut parte de multă publicitate în presa lumii. Căsnicia cu Isadora Duncan a durat doar o scurtă perioadă. În 1923, are o relație cu actrița Augusta Miklașevskaia și se crede că s-ar fi căsătorit cu ea printr-o ceremonie civilă de îndată ce a obținut divorțul de Isadora Duncan.
Relația lui Esenin cu Galina Benislavskaia s-a sfârșit tragic: la un an după moartea lui, ea s-a sinucis la mormântul acestuia.
Comportamentul lui Esenin a devenit tot mai dezechilibrat și, în același an, are un fiu, Alexandr, cu poeta Nadejda Volpin. Serghei Esenin nu a apucat să-și cunoască acest fiu, dar Alexander Esenin-Volpin a devenit un poet important și un activist în mișcarea dizidentă din URSS a anilor 1960, alături de Andrei Saharov și de alții. După ce s-a stabilit în Statele Unite, Esenin-Volpin a devenit un matematician respectat.
Ultimii doi ani din viața lui Esenin au fost plini de rătăciri constante și comportament de alcoolic, dar a continuat să scrie opere poetice de calitate. În primăvara lui 1925, un Serghei Esenin foarte aerian o cunoaște și se căsătorește cu a cincea soție, Sofia Andreievna Tolstaia, o nepoată a scriitorului Lev Tolstoi. Ea a încercat să îl ajute, dar Esenin a suferit o criză mentală și a fost spitalizat vreme de o lună. Cu două zile înaintea externării de Crăciun, și-a tăiat venele de la mână și a scris un poem de adio, cu propriul sânge, după care s-a spânzurat de țevile de la încălzire de pe tavanul unei camere a hotelului „Anglia” din Sankt-Petersburg..
Serghei Esenin este înhumat în Cimitirul Vagankovskoie din Moscova. Mormântul său este marcat cu o sculptură din marmură albă.
Cu toate că a fost unul dintre poeții cei mai îndrăgiți ai Rusiei și că a avut parte de funeralii îngrijite de stat, multe dintre scrierile sale au fost interzise de către Kremlin în timpul conducerilor lui Stalin și Hrușciov, dar, în 1966, operele sale complete au fost republicate.
Poetul a fost tradus în limba română încă din anii '30, de către Zaharia Stancu și Grigore Lesnea. Tălmăcirile lui Lesnea au rămas cunoscute ca fiind unele dintre cele mai reușite traduceri românești din lirica universală. George Călinescu a identificat influența lui Esenin printre poeții români Virgil Carianopol, Zaharia Stancu, ,Vladimir Cavarnali, Grigore Lesnea,, chiar dacă, în realitate, cel puțin un poet dintre cei enumerați mai sus (Carianopol) fusese, de fapt, influențat deIlarie Voronc, un imagist puternic ca și Esenin. În perioada postbelică, influența lui Esenin s-a resimțit în poeziile lui Mircea Dinescu, ale lui Ioan Alexandru și ale lui Adrian Păunescu.
Toamna
 Colo prin mărăcinișul dintre râpi și ulmul ciung,
Toamna, iapa roaibă, paște, scărpinându-și coama, lung.

Lângă malurile apei, pe tăpșanul gol și ud,
Azi potcoavele-i albastre zăngănind încet s-aud.

Vântul schivnic, furișându-și recea vraiște de fum,
Macină frunzișul galben de pe coșcovitul drum.

Și sărută blând pe creanga măceșului spinos,
Rănile roșcate ale nevăzutului Hristos.

 P. S. Pe polițile bibliotecii noastre: Стихотворения и поэмы (Москва, 1971); Стихотворения и поэмы (Москва, 1973);Лебедушка (Москва, 1983); Избранное (Москва, 1986); Собрание сочинений в двух томах (Москва, 1990-1991)); Scrieri alese. Versuri (Chișinău, 1990); Operă poetică în 2 volume (Chișinău 1999);  „Albastră, sună o stea...” (Chișinău, 2000);  Poezii alese (Târgoviște, 2008) etc.