Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

luni, 18 aprilie 2016

Panait Istrati sfâșiat de tuberculoză

Oglinzi obscure
În 1930 se reîntoarce definitiv în România. Publică în 1933 eseul L’Homme qui n’adhère à rien, în care se conturează atitudinea sa în privința independenței. Chintesența acestui eseu îi atrage vehemente contestări.
A fost tratat de TBC în Franța la Nisa și apoi a revenit la București. Izolat, singur și bolnav de tuberculoză, a murit la sanatoriul Filaret. Monumentul de la mormântul său a fost realizat de către Mihăiță Petrașcu.
Prozele și romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.


Din colecția bibliotecii noastre:Opere alese, IV vol. (București, 1967); „Moș Anghel. Codin. Ciulinii Bărăganului” (București, 1967); „Domnița din Snagov” (București, 1971); Neranșula (București, 1984); „Les recits D, Adrien Zograffi. Kyra Kyralyna” (București, 1984); „Moș Anghel. Codin” (București, 1984); Spovedanie pentru învinți” (Cluj-Napoca, 1991) Publicistica de tinereșe (Galați, 1993); Chira Chiralina (București, 1994); „Ciulinii Bărăganului” (București, 1995); Chira Chiralina (Chișinău, 2008); Chira Chiralina. Codin. Ciulinii Bărăganului (București, 2010).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu