Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

duminică, 12 februarie 2017

În labirintul Ariadnei

Expoziţie virtuală
„Lectura noastră cea de zi cu zi”
Spre atenţia celor pasionaţi de dezlegarea misterelor am selectat un şir de volume în speranţa că ele Vă vor trezi curiozitatea şi vor spori lectura! 

Sutcliff, Rosemary. Acvila legiunii a IX-a / Rosemary Sutcliff ; trad. : Alexandru Macovei. – Bucureşti : Litera, 2010. – 351 p.
În primăvara anului 117 d. Hr., Legiunea a IX-a a armatei romane s-a îndreptat spre nordul Britaniei, pentru a stăvili revolta triburilor caledoniene, şi de atunci nu a mai fost văzută. Patru mii de oameni au dispărut şi nu au mai fost văzuţi. Iar stindartul lor s-a pierdut. Este o enigmă pe care nimeni nu a descifrat-o vreodată.
Acvilla Legiunii a IX-a este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX şi au fost vândute peste un  million de exemplare în toată lumea. Rosemary Sutcliff ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în 1975 şi comandor al aceluiaşi ordin în 1992, s-a dedicat romanului istoric şi a devenit una dintre cele mai importante scriitoare. 

McMaster, Lois Bujold. Paladinul sufletelor / Lois Bujold McMaster ; trad. : Raluca Chirvase. – Bucureşti : Tritonic, 2008. – 570 p.
În Paladinul Sufletelor este exploatat genul fantastic pentru a crea o poveste a unei aventuri fizice şi spirituale. O carte care abundă în detalii suculente, plină de fantastic meşteşugărit foarte frumos. Este o carte destinată pentru a fi mai întâi devorată , apoi savurată, demnă de mai multe lecturi.





Martin George. Peregrinările lui Tuf / George Martin ; trad. : Liviu Radu. – Bucureşti ; Nemira, 2010. – 549 p.
Povestiri fantastice reunite într-un volum Peregrinările lui Tuf care tratează problemele şi relaţiile oamenilor cu tehnologia. Fascinantă este mai ales tenta lor recurentă-posibilitatea ca un singur om să devină putere de viaţă şi moarte asupra semenilor săi. De-a lungul seriei de povestiri autorul reuşeşte să modeleze treptat eroul păstrând ideia că majoritatea problemelor cu care se confruntă Tuf sunt cauzate de propensiunea inepuizabilă a oamenilor către lăcomie şi prostie.



Cleverly, Barbara. Mormântul lui Zevs / Barbara Cleverly ; trad. : Maria-Luiza Sandu. – Bucureşti : Nemira, 2010. – 502 p
Câștigătoarea Premiului Dagger, Barbara Cleverly, ne propune un thriller istoric de exceptie: Mormântul lui Zeus – primul roman din seria Suspans, cu protagonista Laetiţia Talbot, a cărei acţiune se petrece in 1928, în Creta.
Laetiția Talbot, arheolog neofit, este invitată în Creta să-şi petreacă un sejur în vila unui celebru arheolog care caută o comoară mitică: mormântul lui Zeus. Insă ceea ce promitea a fi o vacanță liniștită se transformă repede într-o anchetă polițistă, căci în grădina vilei este descoperit un cadavru, iar Laetiţia se alătură inspectorului de poliție în investigarea cazului și descoperă nebănuite secrete. Un triller istoric de excepţie cu o goană în labirintul istoriei. 

Dickens, Chares. Misterul lui Edwin Drood / Charles Dickens : trad. ; N. Popescu.  – Bucureşti, 2012. – 350 p.
Edwin Drood este pe pragul de a lua de soţie pe Rosa, dar rup logodna. Nu trece mult şi Edwin dispare. El dispare in mod misterios, dând naştere la o multţme de întrebări şi, din păcate, prea puţine răspunsuri. Oare a fost ucis, se întreabă cititorul lecturând romanul lui Dickens. Enigma a rămas nedescifrată. Așadar, daca vă plac misterele cartea aceasta este pentru voi, de asemenea, dacă va plac cărțile lui Charles Dickens si acesta este singurul titlu care a scăpat necitit până acum se merită de a fi lecturată.  În plus, dacă vreți să îl citiți pe Drood al lui Dan Simmons, ar fi bine să începeți cu cartea de față. Spor la citit!
Hearn, Lian. Să nu trezeşti podeaua-privighetoare / Lian Hearn : trad. ; Lidia Grădinaru. – Bucureşti, 2009. – 285 p.
Este un volum cu ritmul extrem de alert dar cea mai importantă calitate a primului volum din serie este faptul că autoarea reuşeşte, într-un mod original şi credibil, să creeze o lume unitară, cu legi proprii, cu o geografie proprie, în care elementele fantastice se integrează atât de firesc încât se ajunge până la punctul în care nu mai pot fi distinse de „real”. În acest volum întâlnim un Takeo mai degrabă purtat de destin decât unul care îşi face singur destinul, el eliberându-se de „haina” sa de hidden pe parcursul celor trei cărţi din serie, în ultimul volum ajungând un războinic desăvârşit. Atât pentru iubitorii de fantastic, cât şi pentru amatorii de literatură japoneză. Este o mostră de literatură fantastică scrisă cu multă atenţie, cu precizie şi pasiune, care va satisface aşteptările şi celor mai exigenţi cititori.

McMaster lois Bujold. Blestemul Chalionului / Lois Bujold McMaster : trad..; Raluca Ghervas. – Bucureşti, 2007. – 638 p.
Este una din cele mai premiate si traduse autoare, Lois McMaster Bujold cu prima sa carte Dans, aparuta la Nemira prin anii '90 (epuizata în cateva zile !), premiată cu premiul Nebula. Spre fericirea fanilor Fantasy , Tritonic s-a hotărât să publice trilogia Chalion, incepând cu începutul, adică Blestemul Chalionului. Avem prinţi, prinţese, oameni nobili, corupţie, nenorociţi, legende, blesteme. Cartea  se citeste cu mare placere. Se pare ca Bujold a ajuns la rețeta perfectă, încât toate cărțile ei ies bine.

Paolini, Christopher. Eragon / Christopher Eragon Paolini : trad. ; Cezar Tabarcea. – Bucureşti, 2009. – 538 p.
Eragon e una dintre cărțile care, din fericire, e scrisă pentru „copiii veșnici". O poți citi pentru prima data la 40 de ani și să îți placă. E imprevizibilă, te poartă spre o lume magică unde binele poate învinge împotriva tuturor șanselor și te face să te simţi din nou un copil fără griji care poate visa că va găsi şi el un ou de dragon.
E o carte valoroasă, care merită citită, care te face să visezi din nou la tărâmuri fantastice şi lupte cu dragoni și elfi. În plus, aduce ceva nou, ceva proaspăt, şi anume perspectiva eroului, găndurile și sentimentele conflictuale ale unui băiat forţat să omoare pentru binele suprem.

Robillard, Anne. Cavalerii de Smarald / Anne Robillard : trad. ; V. Vasas. – Bucureşti, 2009. – 282 p.
In primul volum al seriei, Anne Robillard ne dezvăluie o lume de mult uitată, plină de magie, în care șapte Cavaleri cu daruri speciale trebuie să-şi unească puterile și curajul pentru a proteja popoarele din Enkidiev împotriva Împăratului Negru. Regele de Smarald trebuie să reînvie un neam de cavaleri, şi aici apare intriga pe care veţi reuşi să o dezlegaţi doar dacă veţi citi acest captivant şi plin de enigmă roman. 


Hearn, Lian. Sub cerul liber, având drept pernă iarba / Lian Hearn : trad. ; Lidia Grădinaru. – Bucureşti, 2009. – 301 p.
Sub cerul liber, având drept pernă iarba este al doilea roman din populara trilogie a lui Lian Hearn Legendele clanului Otori. Evenimentele prezentate în roman acoperă o perioadă de aproximativ 6 luni (din toamnă până în primăvara anului următor), continuându-le pe cele din „Să nu trezești podeaua-privighetoare”. Evenimentele din volumul doi i-au o amploare ameţitoare, acţiunea ne inrigă la orice pas. Ce se va întâmpla cu eroii iubiţi vom afla răsfoind cartea filă cu filă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu