
Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius”, a prezentat un scurt fişier biografic al cercetătoarei literare Ana Bantoş, menţionând aportul deosebit pe care îl are în viaţa literară din ţară.

Doina Barbăroşie, elevă la Colegiul de Construcţii din Chişinău, a prezentat un mic eseu despre viaţa şi teme principale abordate în studiile critice ale cercetătoarei literare Ana Bantoş, menţionând că articolele şi studiile expuse de această autoare le sânt de ajutor în procesul de studiu a literaturii române contemporane.
Ana Bantoş a mulţumit pentru efortul depus de acei care s-au aplecat deja asupra studiilor sale literare. Întotdeauna are amintiri frumoase de la întâlnirile cu cititorii la care a participat de multe ori împreună cu alţi scriitori.

Conferinţa a continuat cu o expunere destul de detaliată a cauzelor care au motivat-o să persevereze în studiul proceselor literare din Basarabia postbelică – de la începutul activităţii sale de cercetare şi până în prezent. Cunoştea bine literatura din Basarabia de aceea după 1989 s-a străduit să readucă informaţia despre scriitorii basarabeni şi peste Prut, pentru a-i readuce în circuitul literar românesc şi universal. A scris mai multe articole şi studii, sunt editate deja câteva volume de carte, primul apărând la Iaşi cu titlul „Dinamica sacrului”.
Autoarea a făcut apoi o prezentare a temelor incluse în ultimul volum „Deschidere spre universalism: Literatura română din Basarabia postbelică”, apărut în seria „Biblioteca revistei „Limba Română” în anul 2010.

În încheierea prelegerii sale cercetătoarea Ana Bantoş a recomandat elevilor şi studenţilor din sala bibliotecii să citească cărţi bune de analiză şi critică literară, de filozofie şi alte ştiinţe, fapt ce îi va ajuta să-şi formeze opinii corecte şi să-şi formuleze gândurile în caz de necesitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu