Un program de lectură prioritar în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” este Chişinăul citeşte o carte. Acest program cultural complex, implementat din anul 2004, se desfăşoară anual, cu atragerea unui număr cât mai mare de persoane pentru a lectura împreună o carte. Programul orientează participanţii spre valori literare autohtone, promovând lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă. Un alt obiectiv al programului este afirmarea bibliotecii în calitate de îndrumător, sfătuitor, ghid în lumea cărţilor de calitate.
În 2012 cartea selectată şi propusă pentru lectură chişinăuienilor este volumul de povestiri “Nu mă tentează”, autor Anatol Moraru, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bălţi. Cartea a apărut în anul 2011 la editura Cartier în colecţia „Cartier Rotonda”. Constituită din 13 povestiri, cartea prezintă abisurile şi experienţele unor făpturi umane. Scriitorul se inspiră din viaţa cotidiană, îmbinând reuşit realul cu imaginarul.
Anatol Moraru a creat o literatură pentru toate categoriile de vârstă, aceeaşi povestire fiind accesibilă atât cititorului adolescent, cât şi celui care e deja albit de ani, adică tuturor celor care încearcă să descopere în fiecare cuvânt o nouă conotaţie.
EVENTUALILOR CITITORI LE PROPUNEM CÂTEVA REFERINŢE CRITICE.
„Nu mă tentează” este unul dintre cele mai coerente volume de proză scurtă apărut în ultimii ani în Republica Moldova despre realitatea imediată şi oamenii din jurul nostru. Şi prozatorul a reuşit să realizeze acest lucru, fără a fi neapărat livresc, intelectualist, sofisticat sau, în cele din urmă, intertextualist. (Dumitru Crudu, scriitor)
Frazele din volumul de povestiri „Nu mă tentează” curg fluid. Cele treisprezece povestiri se citesc dintr-o respiraţie, cu zâmbetul pe faţă şi neapărat este nevoie de a lua o pauză pentru a reflecta asupra celor citite, căci de fiecare dată descoperim printre rânduri fire de nisip ce incomodează cu acele ironice, în care se camuflează o morală sedusă de complexele sociale. (Inna Sâtari, masterandă, anul II, facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău)
De la un capăt la altul, cartea surprinde manifestările firii umane cu aspectele ei mai mult sau mai puţin impresionabile, subiectele şi realităţile naraţiunii fiind prezentate cu un ochi lucid, ironic atunci când e cazul, or, naratorul e şi el o voce, căreia hărăzit i-a fost să-şi ducă existenţa în această lume recognoscibilă. (Virgil Botnaru, masterand la Facultatea de Litere, Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi)
În cadrul programului de lectură „Chişinăul citeşte o carte” la biblioteca „Ovidius” vor avea loc mai multe activităţi de promovare şi cunoaştere a cărţii, dar şi a vieţii, operei şi personalităţii autorului. Agenda manifestărilor se va finaliza cu o Conferinţa de totalizare la care vor participa reprezentanţii tuturor filialelor din reţeaua BM.
Vă aşteptăm la bibliotecă pentru a vă delecta cu lectura acestei cărţi,pentru a participa la discuţiile care vor fi organizate, pentru a vă face cunoscute impresiile care sunt aşteptate de autor.
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu