Activitatea a fost deschisă de Elena Butucel, directorul bibliotecii, prezentând scopul şi obiectivele acestui nou club deschis pentru toţi doritorii de a-şi modela un limbaj corect, coerent, expresiv şi frumos. Grupul-ţintă preconizat sunt liceenii din clasele superioare, studenţii, veniţi împreună cu profesorii, bibliotecarii de la instituţii de învăţământ din Chişinău.
Ca formă de activitate am ales să fie lecţii publice prezentate de personalităţi cunoscute în domeniul lingvistic, literar, cultural. Accentul va fi pus pe învăţarea artei comunicării eficiente, la prima şedinţă fiind invitată cu o astfel de comunicare publică dna Silvia Grossu, doctor în istorie, conferenţiar, catedra Comunicare a Universităţii de Stat din Moldova.
În degresiunea lirică de la începutul comunicării sale Silvia Grossu a vorbit celor prezenţi despre bunicile ei uimitoare care au învăţ-o de mică: „Înconjoară-te cu vorbe frumoase şi vei merge mai uşor prin viaţă”. Iată adevărata înţelepciune populară! Deoarece omul care vorbeşte frumos este înconjurat parcă de un nouraş luminos. Persoana care abordează un mesaj deschis, prietenos tot emană lumină. Iată unde este vraja cuvântului! De aceea se bucură mult că sunt persoane care au grijă să-şi formeze şi dezvolte continuu un vocabular frumos, elevat, printre ei fiind şi cei care au dorit să participe la această primă şedinţă de lansare a clubului „Vraja cuvântului” de la biblioteca „Ovidius”.
Ce au aflat cei veniţi în sala bibliotecii ?
Cuvintele au pondere semantică mare, trebuie să fim foarte atenţi atunci când vorbim, comunicăm ceva unui public, unui prieten sau în familie. Dacă vom transmite mesaje pozitive în vorbirea cotidiană, vom induce o comunicare eficientă. Importanţa vocabularului bogat şi curat semantic este mare.
Cum obţinem aşa ceva?
Publicul a fost familiarizat cu metodele care se pot utiliza pentru a avea un vocabular curat: tehnica supravegherii personale a vocabularului nostru, delegarea supravegherii vocabularului nostru altei persoane (rugăm un prieten, coleg de şcoală sau de la serviciu să ne facă observaţiile necesare în caz de pronunţare incorectă), scrierea pe o foaie a cuvintelor parazit (pentru a vedea cât de urât sună să repetăm mereu în vorbirea noastră unele cuvinte). -au dat sfaturi şi pentru evitarea cacofoniilor: inversarea cuvintelor, intercalarea în frază a unui nou cuvânt. A urmat un exerciţiu practic foarte interesant, în scopul evidenţierii importanţei formulării frazelor, deoarece locul fiecărui cuvânt în frază îi atribuie un sens şi conotaţie diferită pentru receptorul căruia îi este adresată.
Zi de zi putem să ne îmbogăţim şi înfrumuseţa vocabularul nostru.
Cum?
Să citim zilnic în voce un fragment dintr-o carte, o revistă, un ziar, deoarece memoria rostirii este mai mare, faţă de memoria auditivă sau vizuală.
Concluzia la care a ajuns publicul – potrivirea cuvintelor în vorbire este foarte importantă pentru a transmite un mesaj corect, anume cel dorit de noi, pentru o comunicare eficientă în familie, la şcoală, la serviciu, în public, etc.
La următoare şedinţă Silvia Grossu va elucida care sunt criteriile structurării unui discurs public. Membrii clubului, înscrişi la prima şedinţă, vor fi anunţaţi despre data organizării acestei activităţi. Sunt invitaţi şi alţi doritori de a-şi dezvolta noi competenţe de comunicare cu publicul. Şedinţa este preconizată pentru luna aprilie.
Urmăriţi blogul nostru pentru mai multe detalii.
Postat de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu