Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 9 septembrie 2015

Clubul de Romanțe „Pianul negru”

Nicolae Sulac: Cu cât cânt, cu-atâta sunt”
Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936 în satul Sadâc, Cahul, Regatul României (astăzi Republica Moldova).
Activitatea sa artistică a început-o în cadrul RSSM, în Capela Corală "Doina" (din 1959). În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului "Fluieraș", ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului "Lăutarii".
Nicolae Sulac este laureat al premiilor URSS, artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992).
În 1997, Vlad Olărescu editează cartea „Înfierea din urmă” despre viața și activitatea lui Nicolae Sulac, în care scria: „când Nicolae Sulac cânta, K.G.B.-iștii își ștergeau lacrimile cu...pistoalele”.
În anul 2002, Nicolae Sulac a creat un fond de susținere a muzicii populare.
El a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română.
Spre sfârșitul vieții Sulac a dorit să se stabilească cu traiul la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se întâlnească cu prietenii.
 A decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău. La 9 octombrie 2004, în cadrul Cimitirului Central a fost inaugurat un bust al marelui cântăreț.
În 2007 a apărut pe piață albumul "La o margine de drum" a lui Nicolae Sulac. Anual, în luna septembrie, se organizează Festivalul concurs „Nicolae Sulac”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu