Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 8 septembrie 2015

Clubul de romanțe „Pianul negru”

În amintirea Mărioarei Tănase

Interpreta de muzică populară  și romanțe Mărioara Tănase s-a născut la Sighișoara în 8 septembrie, 1940.
Încă de la o vârstă fragedă a început colaborarea cu diferite ansambluri folclorice din zonă, urmând ca la 18 ani să fie angajată a unui ansamblu folcloric din București.
Astfel, în anul 1958, înregistrează la Radiodifuziunea Română primele cântece, acestea fiind editate și lansate pe piață de casa de discuri Electrecord. A cules cântece și doine de o inestimabilă valoare artistică, din Sighișoara sa natală și din satele limitrofe orașului, pe care le-a valorificat publicului spectator din țară și din afara granițelor, în turnee de mari succese în URSS, Germania, Flanța, Italia, Elveția, Jugoslavia, Israel, Ungaria dar și în Asia, și Africa.
Prezentă în diferite concursuri inter-culturale în țară și străinătate, a reușit să câștige valoroase trofee internaționale care strălucesc și acum în vitrina Ministerului Culturii de la București.
În timpul activităților scenice întreprinse, artista continuă să înregistreze noi melodii la Radiodifuziunea Română și să lanseze discuri împreună cu casa de discuri Electrecord.
După câțiva ani, activează în Ansamblul Rapsodia Română. Împreună cu acest ansamblu, în 1968, Marioara Tănase obține înalta distincție „Templul de Aur” de la Festivalul de Folclor de la Agrigento, Italia, cu piesa „Țarina de la Găina”, care i-a deschis Marioarei o carieră internațională. Dorind să își diversifice repertoriul, artista a imprimat și romanțe.
A colaborat cu compozitorii Richard Stein, Alexandru Corfescu, S. Bolintineanu și cu dirijorii Grigore Vancu, Florin Economu, Victor Predescu, Dinu Stelian și Paraschiv Oprea.
La sfârșitul lunii iulie 1970, Marioara vine la Sighișoara să își ia la revedere de la părinți, frați și rude pentru că urmează să plece într-un lung turneu în SUA și Canada.

Destinul implacabil și un șofer neatent au curmat într-un mod brutal viața tinerei interprete sighișorene. La intoarcerea din Sighișara către București, în Feldioara, o frână o proiectează pe Marioara într-un copac aflat la marginea șoselei. Este transportată de urgență la Spitalul Județean din Brașov, însă nu s-a mai putut face nimic. Avea doar 29 de ani și o carieră frumoasă și în ascensiune. Trupul i-a fost depus în Catedrala Sighișoara timp de 2 zile, pentru ca sighișorenii să își poată lua rămas bun. Apoi a fost dusă la București, unde a fost condusă pe ultimul drum de mii de admiratori veniți de peste tot. A fost inmormântată în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu