Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
marți, 10 aprilie 2012
PROGRAMUL DE LECTURĂ „Chişinăul citeşte o carte”
LANSAREA VOLUMULUI DE NUVELE „NU MĂ TENTEAZĂ” DE ANATOL MORARU
Recent cititorii bibliotecii „Ovidius”, au avut ocazia de a dialoga cu scriitorul bălţean Anatol Moraru, autorul cărţii care este promovată în acest an în cadrul programului de lectură „Chişinăul citeşte o carte”, desfăşurat de filialele Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” deja pe parcursul a nouă ani. Elena Butucel, directorul bibliotecii, odată cu prezentările de rigoare a autorului şi cărţii lansate, cât şi a scriitorilor care au venit să-l susţină, a trecut în revistă lucrările artistice de valoare care au fost promovate pe parcursul acestor ani, semnate de Iurie Colesnic, Nicolae Popa, Haralambie Moraru, Aureliu Busuioc, Ghenadie Postolache, Dumitru Crudu,, Nicolae Dabija, Aurelian Silvestru. Astfel, graţie acestui program creaţia literară a scriitorilor contemporani este mai cunoscută şi apreciată de publicul chişinăuian. .
La lansarea cărţii au participat studenţi de la Colegiul Politehnic şi Colegiul de Construcţii din Chişinău, un grup de elevi de la şcoala nr. 41 şi alţi cititori activi ai bibliotecii.
Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”, în cadrul căruia s-a şi produs lansarea, a menţionat că în pofida titlului cărţii, iată că publicul cititor al Chişinăului s-a dovedit a fi tentat de a o citi, deoarece scriitorul Anatol Moraru aduce în literatura noastră un fior al umorului fin.
Scrisul este un exerciţiu aparte în viaţa sa, a declarat scriitorul Anatol Moraru, care activează ca lector superior la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Zilnic consumă literatură de calitate şi aceasta îl tentează să intre în competiţie. Aceste treisprezece povestiri adunate în cartea „Nu mă tentează” sunt ca un respiro după romanul „Turnătorul de medalii”, asupra căruia a muncit din greu. Suntem supuşi zilnic la stresuri, aflăm informaţii de groază la ştiri, dar totuşi viaţa se ţine pe normalitate, de aceea a gândit-o ca pe o carte care să ne ajute să înţelegem viaţa prin prisma umorului. Cartea încearcă să spună – mai râdeţi!
Înscriindu-se cu succes în rândul celor mai buni scriitori de azi, această apreciere fiindu-i acordată de critici literari din Republica Moldova şi din România, Anatol Moraru este bine axat pe puntea de comunicare de la el spre cititori, a menţionat criticul literar Vitalie Răileanu. Autorul, ca un subtil psiholog, ne prezintă în nuvelele sale portrete bine şlefuite ale eroilor, iar la sfârşitul fiecărei istorisiri vine cu o poantă filozofică, spusă direct sau în mod aluziv.
Pentru a-i captiva şi provoca la lectura acestei cărţi scriitorul Dumitru Crudu a invitat o tânără din sală să citească în voce începutul nuvelei „Tehnica mariajului”. Adolescenţii din sala bibliotecii au sesizat îndată că este ceva scris anume pentru ei, deoarece eroii sunt personaje din viaţa cotidiană, din viaţa lor de azi. Astfel a fost declanşată intriga de a citi cartea. Dumitru Crudu a venit în faţa celor prezenţi cu unele impresii asupra acestei cărţi: multe povestiri au un început abrubt, pentru ca cititorul să dorească să vadă ce va fi mai departe, subiectele abordate de autor sunt tangibile pentru lectură persoanelor de toate vârstele.
Citind cărţile scriitorului Anatol Moraru vom avea multe învăţăminte, au fost concluziile acestei întâlniri a autorului cu potenţialii săi cititori, care îndată au şi împrumutat toate volumele acestei cărţi din colecţia bibliotecii. Acest fapt ne face să credem ca programul „Chişinăul citeşte o carte” propune chişinăuenilor o carte bună pentru lectură şi în acest an, contribuind la promovarea operelor scriitorilor contemporani cu noi, fapt determinant al scopului iniţierii acestui program de BM „B. P. Hasdeu”.
Postat de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu