Grigore Vieru întotdeauna adună multă lume frumoasă în jurul său prin opera sa, mereu vie şi actuală, a ţinut să declare chiar de la începutul activităţii organizate recent la biblioteca „Ovidius”, scriitorul Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”, în cadrul căruia s-a desfăşurat evocarea acestui Poet şi Om frumos la suflet, care deseori a fost comparat cu „un bob de rouă strălucitor pe un fir de iarbă”.
Când a fost înmormântat întreaga suflare română era lângă el. Acum trebuie să-i facem un monument viu, citindu-i şi promovându-i mereu opera. Aprecierea continuă a versurilor sale ne-au dovedit-o studenţii de la Colegiul de Construcţii din Chişinău, care au selectat cu grijă din opera poetului şi au prezentat un recital din versurile binecunoscute şi celor prezenţi în sală.
Grigore Vieru este un poet cu mesaj, dialoghează cu cititorul versurile sale, el vorbeşte cu interes şi pe înţelese cu toate vârstele pe teme majore: mama, patria, limba maternă, izvorul – de aceea a şi fost numit poetul tuturor începuturilor.


Referinţe literare şi evocări ale chipului luminos al poetului au prezentat criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Nicolae Dabija. Poeta Nina Josu s-a referit la marea grijă pe care a avut-o Grigoe Vieru faţă de cuvântul scris de el, meticulozitatea de care a dat dovadă atunci când prezenta un articol sau răspundea la întrebările unui interviu pentru ziarul „Literatura şi arta”, ziar care i-a fost ca o a doua, sau poate chiar şi prima casă, unde era mereu aşteptat cu drag.

Postat de Margareta Cebotari, bibliotecar principal
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu