Invitaţie la lectură
Chişinăul citeşte o carte este un program iniţiat de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”.
Scopul programului: Susţinerea lecturii rezidenţilor chişinăuieni, promovarea valorilor culturale locale, în special cărţi premiate de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.
În anul 2011 chişinăuienilor le propunem spre lectură două cărţi: romanul „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru şi «Diavolul este politic corect» de Savatie Baştovoi, Ieromonah. Pe parcursul anului la bibliotecă se vor desfăşura diverse activităţi de promovare a acestui program.
La finalul Programului Chişinăul citeşte o carte va avea loc o conferinţă de totalizare, la care vor fi prezenţi autorii cărţilor şi cititori interesaţi de aceste volume. Vor avea loc discuţii şi dezbateri asupra cărţii, celor mai activi li se vor oferi diplome.
Romanul “Cel rătăcit” a lui Aurelian Silvestru a apărut la editura Prut Internaţional, în anul 2009. Volumul s-a situat pe primul loc în „Topul celor mai citite cărţi ale anului 2009”. "Cel rătăcit” ste un roman viu, precum o helge rătăcită sub o grămadă de lemne, care se strecoară ca o suveică printre lemnele mai subţiri sau mai groase cu sentimentul că acuşi o să le răstoarne în cer. Citindu-l, ai impresia că subiectul ca şi cum ar exista separat de naraţiune, el semănând cu un fluviu care îşi inundă malurile, autorul lăsându-se în voia evenimentelor descrise, ca un înotător bun în voia talazurilor”, afirmă scriitorul Nicolae Dabija.
Eroii – cardinalul Diego Ferosa, doctorul Jean Sorel, profesorul Cornelius Verişan, Al Satin, Mihai, Vica, Radu, asasinul Saenko, killerul Dan, comisarul Petrescu şi alţii – sunt cu toţii în căutarea unui manuscris al lui Pilat din Pont, mărturie de la crucificarea lui Iisus, care ar putea, precum cesiul, „un metal lichid care, în contact cu apa, produce o explozie colosală”, să zdruncine temeliile credinţei. Adică să se producă Apocalipsa. Acţiunea are loc în Carpaţi, în jurul unei încăperi subterane – Peştera Zimbrului Alb „în care se păstrează marile secrete ale vechilor civilizaţii”: „cronicile zeilor”.
Spaţiul în care se desfăşoară fabulaţia e unul atemporal: „Ceasurile nu funcţionau. Timpul încetase să existe” , „gândul vibrează în spaţiu ca sunetul”.
Autorul, își poartă eroii în spații și lumi diferite, în căutarea marilor secrete ale civilizații scrise de zeii dacilor din Carpați.
Lectiurând acest roman, pentru unii incifrat sau sofisticat, ai impresia că eroul principal este poporul român, care, stând la baza civilizației, și-a pierdut manuscrisele sacre de învățătură. Departe de postmodernism, naraţiunile sale poartă pecetea unei înţelepciuni aforistice, care te îndeamnă să apleci urechea şi să meditezi. Omul şi propriul său univers este explorat minuţios de către autor. Într-o epocă grăbită, plină de griji mărunte, omul uită adesea de suflet şi de Dumnezeu. Acesta este motivul întîlnit frecvent în proza lui Aurelian Silvestru. Este tocmai ceea de ce avem nevoie acum: un îndemn de a preţui omenescul din noi.
„Dincolo de imposibil”, „Ispita nemuririi”, „Biografia omenirii”, „Templul bunătăţii” sunt titluri semnate de prozatorul Aurelian Silvestru, la fel de interesante şi care merită să fie citite.
Romanul ”Diavolul este politic corect” a apărut la Editura „Cathisma” din Bucureşti în anul 2010.Savatie Baştovoi este ieromonah, poet, prozator, publicist şi editor.
Acţiunea romanului se derulează într-un viitor neprecizat, însă deloc îndepărtat, iar povestea are un fir uşor de urmărit. Personajul principal, Iacob Kohner, un adult în vârstă de 40 de ani, îşi câştigă existenţa jucând în reclame şi îşi omoară timpul utilizând diferite reţele de socializare. Cu toate acestea, eroul cărţii nu este asemenea celorlalţi, visând cu ochii deschişi să se elibereze de automatismele sociale şi să îşi canalizeze preocupările spre altceva. Eutanasiată conform legii la împlinirea vârstei de 65 de ani, mama îi lasă drept moştenire o Biblie, iar, din acest moment, viaţa-i se schimbă eminamente.
Romanul părintelui Savatie are un profund efect persuasiv. Chiar dacă nu abundă la capitolul „acţiune”, iar figurile de stil sunt sporadice, volumul merită citit pentru dialogurile sale îndrăzneţe şi povăţuitoare şi prin caracterul moralizator al povestirii. Diavolul este politic corect menţine, drept valoare intrinsecă, optimismul, izvorât de profundă intensitate creştină.
Falsele ”valori” ale lumii moderne, precum avortul, promovarea homosexualităţii, reducerea populaţiei — toate pe fondul unui ateism agresiv — îşi arată adevărat lor faţă într-un roman plin de cruzime şi candoare prezentat pe coperta a IV-a, Diavolul este politic corect ca o carte „care se citeşte mai uşor decît ai privi un film“.
Dragi utilizatori, Vă îndemnăm să citiţi aceste romane şi să ne lăsaţi impresiile de lectură. Cele mai impresionante idei, păreri vor fi selectate pentru a fi prezentate la Conferinţa de totalizare.
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu