Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 9 iunie 2011

LECTURILE VERII – 2011

Copiii în dialog cu scriitorul Ianoş Ţurcanu























În cadrul programului „Lecturile verii - 2011” filiala „Ovidius” a inclus promovarea personalităţilor chişinăuiene, deoarece în acest an marcăm 575 de ani de la fondarea Chişinăului, iar una din valorile esenţiale sunt cetăţenii talentaţi care locuiesc în acest oraş. Ne-am propus să realizăm un program interactiv „Dialog între generaţii”. Întâlnirile cititorilor bibliotecii cu scriitorii fac parte din acest program.
Recent pentru trei grupe de elevi care se odihnesc la tabăra cu sejur de zi de la liceul „Mihai Viteazul” am organizat o întâlnire cu scriitorul Ianoş Ţurcanu. Directorul bibliotecii, dna Elena Butucel, a prezentat copiilor programele de lectură estivală preconizate pentru doritorii de a afla în permanenţă noi fapte istorice, aventuri ale eroilor din poveşti. Poeziile sunt cel mai des solicitate de copii, de aceea i-am invitat la dialog cu un poet care scrie versuri pentru maturi, dar şi pentru cei mici
Pentru micii cititori a fost foarte interesant să afle date biografice din viaţa poetului Ianoş Ţurcanu. A fost mai întâi medic, dar totuşi vocaţia de a scrie a învins. De mic a fost curios să afle mai multe, la vârsta de cinci ani ştia deja să citească şi să scrie, iar primele versuri au fost tipărite pe când era în clasa a şasea în ziarele şi revistele pentru copii din acea perioadă. Scrie şi acum pentru copii deoarece îi sunt dragi, de fapt nu s-a despărţit nici de copilăria sa niciodată.
Poetul a citit copiilor mai multe versuri, povestindu-le şi cum, de ce a apelat la anumite teme. Motivul educaţional al poeziei „Orice limbă e frumoasă” a devenit clar pentru cei prezenţi în sală: pentru oricine cea mai dragă este limba maternă, limba pe care o înveţi şi o înţelegi de la primii ani de viaţă.
Sub îndrumarea învăţătoarelor, copiii din clasa a III-a (înv. Cârnaţ Aculina) şi două clase de a patra (înv. Bulmaga Marina, Braşoveanu Oxana) au pregătit un mic recital din cele mai îndrăgite poezii ale acestui poet.
Curiozitatea copiilor a fost să afle: de ce îi place dlui Ianoş Ţurcanu să fie scriitor; unde găseşte surse de inspiraţie; a scris poezii despre mama; cine sunt primii săi critici, adică persoanele cărora le citeşte poeziile proaspăt scrise?
Lectura ulterioară a cărţilor poetului va avea loc şi la tabără, scriitorul dăruind mai multe cărţi cu autograf pentru fiecare clasă de elevi.
În baza expoziţiei de carte „Ianoş Ţurcanu – de la suflet la suflet cu cei mici” am trecut în revistă ediţiile frumos ilustrate ale cărţilor pentru copii ale acestui autor, remarcând şi ediţiile de referinţă din care pot afla date biografice şi aprecieri ale operei scriitorului: Biobiliografia „Ianoş Ţurcanu”, Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia, Scriitorii Moldovei în lectura copiilor şi adolescenţilor (dicţionar biobibliografic).

Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu