Dragi copii!
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
vineri, 30 noiembrie 2012
marți, 27 noiembrie 2012
ZIUA BIBLIOGRAFIEI
TEMA: Biblioteca ”Ovidius” informează, orientează, instruieşte
Ieri, 26 noiembrie 2012, cu ocazia Zilei Mondiale a informaţiei la Biblioteca „Ovidius” a fost organizată Ziua Bibliografiei. În cadrul acestei zile la bibliotecă s-au desfăşurat mai multe activităţi de promovare a colecţiilor şi serviciilor de referinţă tradiţionale şi moderne, care au avut drept scop instruirea şi perfecţionarea utilizatorilor în domeniul culturii bibliografice informaţionale.



Elevii care au participat la Ziua Bibliografiei au rămas satisfăcuţi, acumulând cunoştinţe noi
despre sursele de referinţă din bibliotecă. Deosebit de important pentru ei a fost
să afle că sursele bibliografice de informare sunt de un mare ajutor în pregătirea temelor pentru acasă.
LANSARE DE CARTE
Raiul iubitorului de carte
este Biblioteca
sau despre întâlnirea cu „fluturaşii” şi „bondăraşii”
de la liceul “Mihai Viteazu”, Sectorul Telecentru
Biblioteca „Ovidius” este un centru cultural din
capitală care merită toată aprecierea, fiindcă găzduieşte diverse activităţi
extra-bibliotecare: lansări de carte, întâlniri educative cu copii, elevii,
maturii, mese rotunde etc. Anume aşa am cunoscut această bibliotecă – la o
lansare de carte. Lansarea a fost importantă pentru mine, fiindcă acolo m-am
cunoscut cu alte personalităţi din mediul universitar şi editură. Probabil că
amabilitatea colectivului în ambianţă cu musafirii m-au sensibilizat şi m-am hotărât
să-mi îngrijesc editorial şi public în ultimul rând, dar de fapt, prima mea
creaţie – povestiri şi legende – despre mai multe mistere din Natură şi
vietăţi, care ne înconjoară şi de la care putem învăţa multe.
După această scurtă introducere, cu multă grijă
de-a nu mă lăuda, dar numai de-a informa, doresc să povestesc prin intermediul
acestei reviste de mare cultură generală şi ecologică Natura, despre un alt
eveniment de la biblioteca „Ovidius”.
Dr. conf. unv. Asea M. Timuș, USAM
duminică, 25 noiembrie 2012
Revistă bibliografică
Colecţia Premium
În această revistă bibliografică vă prezentăm zece romane fascinante care de curând fac parte din colecţia biblioteceii. Aceste volume vă vor dezvălui romane, povestiri emoţionante, pline de suferinţă dar şi de momente înălţătoare, poveşti de dragoste celebre din perioada victoriană, dar şi contemporane.
Cu totul neaşteptat Susan Morrow primesteşte manuscrisul unui roman scris de Edward, soţul de care a divorţat cu douăzeci şi cinci de ani în urmă. Pe măsură ce citeşte Susan pătrunde în viaţa personajului principal al romanului,Tony Hastings. În acest timp viaţa obişnuită a familiei Hastings cade pradă violenţei, iar o sumedenie de amintiri o aruncă pe Susan în trecut, provocând-o să se confrunte cu tenebrele propriei ei vieţi. Romanul Tony şi Susan este un triller cutremurător, o poveste despre teamă şi regret, despre răzbunare şi îmbătrânire, despre căsătorie şi creativitate. Cu un talent literar unic, Austin Wright ilustrează fascinanta experienţă a lecturii, prin relaţiile pe care le creează atât între cititor şi operă, cât şi între autor şi cititor, într-o scriere pasionantă.
2. Mantel, Hilary. Wolf Hall / Hilary Mantel. – Bucureşti : Litera, 2010. – 733 p.
3. Munro, Alice. Prea multă fericire / Alice Munro ; trad. : Ioana Opaiţ. – Bucureşti : Litera, 2011. – 313 p.

Prea multă fericire este o colecţie de zece povestiri scrise într-un stil simplu, concis, însă izbitoare prin adevărurile simple şi dureroase pe care le dezvăluie. Natura umană e plină de cruzime, de aventuri secrete şi de alianţe bizare, iar Alice Monro ne oferă o porţie generoasă de viaţă reală. Cu o voce narativă unică, autoarea se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, descoperind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior. Eroii îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg înainte, pentru că acesta este sensul vieţii.

4. Strout, Elizabeth. Olive Kitteridge / Elizabeth Strout ; trad. : Ioan Opaiţ. – Bucureşti : Litera, 2010. – 317 p.
Uneori severă, alteori răbdătoare, uneori intuitivă, alteori refuzând să accepte realitatea, Olive Kiteridge, o profesoară pensionată, înregistrează schimbările din micul ei oraş: o pianistă de bar bântuită de o iubire din trecut; un fost elev care şi-a pierdut dorinţa de a trăi; fiul adult, care se simte terorizat de sensibilitatea ei iraţională; şi Henry, soţul ei, căruia loialitatea faţă de propria căsătorie i se pare atât o binecuvântare, cât un blestem. În timp ce membrii comunităţii îşi trăiesc tragediile personale în tăcere solitară, eroina ajunge uneori într-un mod dureros, dar mereu cu o neîndurătoare sinceritate să-şi înţeleagă mai bine atât propria persoană, cât şi propria viaţă. Olive Kitteridge este o carte despre pierderi, despre neputinţa de a stabili sau de a reînoda legăturile sufleteşti cu cei apropiaţi, dar şi despre speranţă şi reînoire. Ceea ce înseninează existenţa dureros de confuză, uneori lipsită de sens, a personajelor sunt clipele fugare în care acestea înţeleg că viaţa vibrează totuşi de frumuseţe şi merită trăită.
5. Harvey, Samantha. Ţinutul pustiit / Samantha Harvey ; trad. : Ioana Opaiţ. – Bucureşti : Litera, 2010. – 328 p.

Primul roman al Samanthei Harvey este dramatizarea tulburătoare a unei minţi aflate în plin proces de dezintegrare. Scris din perspectiva bolnavului de Alzheimer, experiment de un mare curaj literar, Ţinutul pustiit conturează nu numai autoportretul unui personaj bântuit de enigma pe care nu le mai poate dezlega, ci şi radiografia unei boli la fel de enigmatice. Într-un peisaj mental bogat şi proteic, Jake îşi aminteşte şi îşi reinventează poveştile şi pasiunile sale de o viaţă. Întregul roman constituie o compoziţie uluitoare asupra fragilităţi omeneşti. Acest roman i-a adus autoarei recunoaştere internaţională, fiind nominalizat în 2009 la Premiul Orange pentru ficţiune şi multe alte premii literare.
6. Hall, Sarah. Cum să pictezi un mort / Sarah Hall ; trad. : Gabriel Stoian. – Bucureşti : Litera, 2011. – 295 p.
7. Meacham, Leila. Trandafiri / Leila Meachi ; trad. : Alexandru Maniu. – Bucureşti : Litera, 2010. – 525 p.
La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea şi sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, micuţul oraş Howbutker, din zona estică a Texasului, este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna celei mai mari plantaţii de bumbac din zonă, şi Warwick, care are proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestea. O sagă ce se întinde pe mai multe generaţii (1914-1985), o iubire dincolo de limite şi un blestem al pământului care umbreşte dintotdeauna destinul familiei Toliver. Leila Meacham oferă cititorilor un splendid buchet de sentimente de familie, îm care se împletesc pasiunea, răzbunarea şi o mulţime de “ce-ar fi fost”. Este o carte minunată, romantică şi tipic americană, despre pasiune şi răzbunare.
8. Kate, Lauren. Rătăcire / Lauren Kate ; trad. : Olivia Birsăşteanu. – Bucureşti : Litera, 2011. – 334 p.
Iadul pe pământ… cam asta înseamnă pentru Lucinda Price, să fie departe de iubitul ei Daniel. Le- a luat o veşnicie să se regăsesacă, dar acum el trebuie să se despartă, tocmai pentru a o proteja. La Şhoreline, o şcoală privată exclusivistă de pe coasta de nord a Californiei, Luce are parte de experienţe inedite, dar se află de fapt, în mijlocul unui război în care sunt implicate toate forţele răului. Într-un decor cu totul nou, dar la fel de periculos, ea învaţă să folosească umbrele ca fereastră spre vieţile antrerioare şi descoperă cu ajutorul lor că Daniel nu i-a dezvăluit adevărul întreg. Îi ascunde ceva- ceva extrem de periculos. E oare posibil ca Daniel s-o fi minţit? Numai citind acest roman puteţi afla toate secretele lui Daniel.
9. Pessl, Marisha. Curs special de fizica dezastrelor / Marisha Pessl ; trad. : Ruxandra Eugenia Târcă. – Bucureşti : Litera, 2010. – 683 p.
Blue van Meer ar putea fi o adolescentă americană obişnuită. Numai că, la cinci ani îşi piede mama, iar tatăl ei un intelectual expansiv şi excentric, o plimbă dintr-un oraş în altul. Au o relaţie foarte strânsă, inventează mereu discursuri noi, rescriu istoria literaturii şi fizicii cuantice. Dar într-o zi, Blue descoperă cadavrul lui Hannah Schneider, profesoara preferată. Ce poate face altceva decăt să urmeze sfaturile tatălui şi să reconstituie povestea cu rigoare, cu un strop de umor, şi, pe cât posibil cu multe întâmplări? Romanul “Curs special de fizica dezastrelor” este romanul de debut al autoarei şi ăn anul 2006 a câştigat Premiul John Sargent pentru un roman de debut.
10. Gabaldon, Diana. Ecouri din trecut / Diana Gabaldon. – Bucureşti : Litera, 2010. – 1107 p.
Volumul "Eouri din trecut" este o carte despre călătorii în timp, despre oameni care şi-au dorit să schimbe istoria, despre caractere puternice care au luptat pentru convingerile sau pentru iubirile lor. Pentru cei care care adoră melanjul de genuri – romance, istorie, fantassy. Pentru amatorii scenelor de acţiune, această carte este lectura perfectă. Revelaţii cutremurătoare, răsturnări de situaţie şi un final absolut incitant. Un roman care rămâne în mintea cititorului multă vreme după ce povestea s-a terminat.
Oricat de agitată ar fi viaţa noastră, nu trebuie niciodată să renunţîm la lectură !
luni, 19 noiembrie 2012
Clubul "Tinere talente"
Alina Condur este născută în 1991, în satul Drăgănești, raionul Sîngerei. A absolvit Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din satul Drăgănești, în prezent este studentă la Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea de Filologie . Pasionată de lectură fiind, este o membră activă a clubului „Tinere talente” de la filiala «Ovidius». Alina adoră poezia, şi vrea să împărtăşească cu noi rodul creaţiei literare. După cum afirmă că poezia pentru ea este metafora dorului, să-i ascultăm vocea şi să încercăm să o susţinem lecturând aceste poezii.
Iubesc a ta apă curată și lină,
Iubesc albăstreala cerului fină
Patrie mîndră, strop de lumină.
Patrie dulce, glas de vioară
Iubesc al tău nume ce mă-nfioară,
Iubesc limba ce dușmanii o doboară
Patrie dulce, glas de vioară.
Patrie dragă, măicuță bătrînă
Iubesc a ta doină ce mă alină,
Iubesc și obrazul tău, neagra țărînă,
Patrie dragă, măicuță bătrînă.
Ea e țara mea cea sfîntă
Ce m-așteaptă-n prag cu dor
Unde mierea dulce cîntă
Ca un murmur de izvor.
Mama
Nu e om și nu-i ființă
Fără mamă și credință,
Fără patrie nu-i om;
Fără frunză nu e pom.
Mama-i mîngîierea noastră
Mama-i ca o floare-n glastră.
Ea mereu ne dă povață
Şi ne-arată drumul în viață.
Harnică și silitoare
Ea mereu are răbdare,
De cu seară pînă-n zori
Ea e floare printre flori.
Mama-i aerul ce-l respirăm
De la ea multe-nvățăm,
E pămîntul ce-l pășim
Şi căldura cu care-nflorim.
Visele ne le-mplinește
Ascunde lacrimi și zîmbește,
Ea cu noi totul împarte
Ne apără și ne dă dreptate.
Ochii ei ca două stele
Sînt bucuria vieții mele
Ea e zi de sărbătoare
Şi mereu o alinare.
Mama-i lucru cel mai sfînt
Pe acest întreg pămînt,
Şi-n această lume mare
Tot copilul mamă are.
vineri, 16 noiembrie 2012
Oră de lectură
Drepturile mele ce să fac cu ele

Eseu "Biblioteca – Templu al cunoașterii"
Adevărata universitate a viselor noastre este o bibliotecă. Locul unde mergem să citim, să ascultăm, să discutăm, să ne întîlnim cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu pictorul, cu umoristul, cu alţi semeni de ai noştri ingenioşi, interesanţi și setoși de a țese noi performanțe și de a valorifica potențialul cunoașterii. Biblioteca este locul care ne păstrează amintirile, ne delectează sufletul, ne farmecă cu mulţimea de tezaure ce așteaptă fără răgaz răsfoite.
Biblioteca este templul învăţăturii, deoarece doar în bibliotecă pot să-mi hrănesc sufletul şi gândul cu cele mai diverse cunoştinţe. Din păcate, astăzi Internetul şi alte tehnologii informaţionale concurează cu biblioteca, dar totuşi, cred că nimeni niciodată nu va reuşi să înlocuiască cartea cu alte invenţii. Biblioteca va rămâne mereu cu porţile deschise pentru omenire, pentru că doar ea este uşa larg deschisă spre viitor şi doar într-o bibliotecă ai şansa să fii superior!
Eu mi-am imaginat mereu paradisul sub forma unei biblioteci – o împărăţie a cărţilor, o bogăţie spirituală fără de preţ. Pentru mine biblioteca este ca o a doua casă, o şcoală unde poţi mereu învăţa. Să citesc şi să frecventez biblioteca în timpul liber a devenit o obişnuinţă. Biblioteca ne ghidează ca printr-un labirint de enigme, care ne ajută să devenim mai inteligenţi, mai buni şi mai deştepţi, pentru că nicăieri nu vom găsi un limbaj mai frumos şi mai corect decît în carte.
Pe parcursul a trei ani de studii nu a trecut nici o zi fără ca să nu pășesc pragul unei biblioteci. Biblioteca „B. P. Hașdeu” este un templu al lecturii, ce ne permite să vorbim cu cartea - icoana sufletelor noastre ce ne pictează cu iscusință cunoștințele.
Cert este faptul că biblioteca este un remediu pentru minte, iar cărţile – remediu pentru suflet. Astfel biblioteca devine mai vizibilă şi demonstrează că răspunde tuturor doleanţelor şi referinţelor utilizatorilor contemporani, ea constituind veriga principală în educaţia culturii și piatra unghiulară a unei cariere nobile. Prin urmare afirm cu certitudine că biblioteca e o oază de linişte şi de frumos al sufletului, iar cartea – oglindă și popas al spiritului spre realizare. Și într-adevăr aşa cum spunea și marele înțelept Miron Costin: „Nu este alta, mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă, decît cetitul cărţilor”.
Dacă vreți să obțineți cheia succesul pierdeți-vă în labirintul cărților și sorbiți lacom din nectarul cunoștințelor!!!
Alina Condur, studentă an. IV,
Universitatea de Stat din Tiraspol, facultatea litere
joi, 15 noiembrie 2012
17 noiembrie Ziua Internaţională a Studenţilor
17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internaţională a Studenţilor în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfăşurate la Praga. În 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia, au suprimat în Praga o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles. Studenţii comemorau crearea unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor de către nazişti, 9 studenţi şi-au pierdut viaţa, iar alţii peste 1,200 au fost trimişi în lagăre de concentrare. In toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din lagărul comunist, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca în ziua următoare să facă acelaşi lucru şi cehii. Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenti, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniţi. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemorează. Astfel 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul „Revoluţiei de catifea" din Cehoslovacia.
17 noiembrie nu e o zi oarecare, e o zi în care studenţii au revoluţionat întreaga societate, e ziua în care lumea a realizat faptul ca vocea studenţilor e importanta pentru societate, această zi reprezintă un caştig al comunităţii studenţeşti.
Colectivul Bibliotecii “Ovidius” felicită toţi studenţii şi le urează o implicare activă în organizaţii şi în structurile academice din comunitatea lor, pentru că ei reprezintă viitorul nostru.
17 noiembrie nu e o zi oarecare, e o zi în care studenţii au revoluţionat întreaga societate, e ziua în care lumea a realizat faptul ca vocea studenţilor e importanta pentru societate, această zi reprezintă un caştig al comunităţii studenţeşti.
Colectivul Bibliotecii “Ovidius” felicită toţi studenţii şi le urează o implicare activă în organizaţii şi în structurile academice din comunitatea lor, pentru că ei reprezintă viitorul nostru.
miercuri, 14 noiembrie 2012
CALENDARUL EVENIMENTELOR
În data de 12 noiembrie 2012, începând cu ora 14.00, la sediul Bibliotecii Ovidius va avea loc o nouă întâlnire a membrilor clubului de comunicare ”Vraja cuvântului".
De această dată se vor aborda probleme legate de comunicarea eficientă, aptitudini de comunicare, vorbirea convingătoare.
Invitat special: conf. univ. dr. Silvia Grossu, Universitatea de Stat din Moldova. Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Catedra Comunicare
Așteptăm toți doritorii pentru a cunoaşte axiomele comunicării, pentru a-şi dezvolta competenţe de comunicare performantă cu publicul.
Vă așteptăm la sediul Bibliotecii Ovidius, şos. Hânceşti nr. 32, e-mail: ovidius@hasdeu.md, tel. 72-71-94
Așteptăm toți doritorii pentru a cunoaşte axiomele comunicării, pentru a-şi dezvolta competenţe de comunicare performantă cu publicul.
Vă așteptăm la sediul Bibliotecii Ovidius, şos. Hânceşti nr. 32, e-mail: ovidius@hasdeu.md, tel. 72-71-94
joi, 8 noiembrie 2012
Clubul de creaţie "Miracol"
Dragi copii!
Vă aşteptăm pe toţi cei care iubiţi mergeluşele la o nouă întâlnire duminică, 11 noiembrie 2012, ora 12.00, la Oficiu pentru copii al Bibliotecii Ovidius. Mărgelele mici şi colorate, aşteaptă împreună cu copiii, unde sub îndrumarea domnişoarei Nina Bejan, vor învăţa cum se finalizează un obiect decorativ şi multe alte secrete ale înşirării mărgelelor.
Vă aşteptăm pe toţi cei care iubiţi mergeluşele la o nouă întâlnire duminică, 11 noiembrie 2012, ora 12.00, la Oficiu pentru copii al Bibliotecii Ovidius. Mărgelele mici şi colorate, aşteaptă împreună cu copiii, unde sub îndrumarea domnişoarei Nina Bejan, vor învăţa cum se finalizează un obiect decorativ şi multe alte secrete ale înşirării mărgelelor.
Revistă bibliografică
Colecţia „Capodoperele teatrului românesc” la domiciliu
Capodoperele teatrului românesc. Vol. 3 : Conu Leonida faţă cu reacţiunea . – S. L., s.a.
O farsă într-un act de Ion Luca Caragiale. Este o satiră politică având minimum de mijloace. Într-un iatac de mahala patriarhală se dezbat înalte probleme de politică. Visându-se «eroic» ca şi Garibaldi, bietul Leonida ajunge sub masă de frică reacţiunii, care se dovedeşte a fi o simplă petrecere de cheflii. Varianta I a fost realizată în anul 1991 şi durează 26 minute, sub genericul Teatrului Naţional TV. Varianta II este realizată în 1985 şi durează 31 minute, sub genericul „Antologia umorului românesc – Redacţia Divertisment”. Ambele variante sunt realizate în studiourile TVR.
|
Abonați-vă la:
Postări (Atom)