
Un eveniment aparte în cadrul acestei decade a fost lansarea volumului “Fărâme de suflet” a lui Aurelian Silvestru urmat de o expoziţie de desene a aceluiaşi autor. Cartea a apărut recent la editura „Tocono”. Ne-au onorat cu prezenţa sa personalităţi din lumea literelor, precum Nicolae Dabija, Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip, Vasile Spinei, distinsul academician Mihai Cimpoi şi bineînţeles autorul.
Manifestarea a fost deschisă de Directoarea Bibliotecii dna Elena Butucel salutând prezenţa tuturor după care a anunţat deschiderea decadei „Oraşul meu” prezentând programul activităţilor care se vor desfăşura pe parcursul acestei perioade. La fel a menţionat că cartea „Fărâme de suflet” o consideră educativă pentru tânăra generaţie care este bulversată în zilele de azi sub influienţa calculatorului. Din aceast volum pot învăţa multe lucruri frumoase cum ar fi demnitatea, pocăinţa, mândria etc., autorul îndeamnă cititorii să iubească şi să aprecieze toată frumuseţea din jur.
Moderatorul cenaclului „Ovidius” Ianoş Ţurcanu le-a vorbit celor prezenţi în sala despre anii de studenţie a scriitorului şi a dezvăluit nişte momente frumoase produse cu scriitorul în timpul deplasărilor sale prin satele republicii. „ …Aurelian Silvestru, savantul, doctorul habilitat în psihologie este şi un director care scrie cărţi, versuri, muzică. Scrie cu peniţa şi nu la calculator, scrie într-o singurătate divină având o legătură cu cosmosul” a spus Ianoş Ţurcanu.
Scriitorul Iulian Filip îl numeşte pe scriitor „un creştin cumpătat dar nestăvilit căruia Domnul i-a dat harul de a face multe. E mare noroc - spune domnia să ţi se întămple atît de multe şi să nu te temi de pulverizare”.
În unison e şi scriitorul Nicolae Dabija care clasifică volumul apărut ca volumul anului. „Fărâme din sufet” sunt fărâme din Dumnezeu. Este o carte de învăţătură ce ne antrenează demnitatea. Destinul omului este creaţia. Scriitorul Aurelian Silvestru are curajul de a deschide drumul spre sufletul omului”. Cu parabolele „Bunătatea”, „Sufletul”, „Dragostea” scriitorul ne îndeamnă să iubim, să cunoaştem şi să preţuim viaţa.
Copiii şi profesorii de la liceul „Prometeu” au delectat publicului cu secvenţe literare din cartea „Fărăme de suflet”, iar cea mai aplaudată a fost doamna profesoară de chimie, Daniela Şterbeţ, care a prezentat eseul „Făuritorii de şcoli”. Doamna profesoară a completat că „volumul lansat este o carte scrisă din suflet şi neapărat va ajunge la alt suflet”.
Autorul cărţii a relatat celor prezenţi ”am crescut pe lîngă o mănăstire, si asta a influienţat mult asupra mea. Fără credinţă viaţa omului e pustie. Singurul loc unde nu există Dumnezeu este iadul. Omul este alcătuit din două componente, bunul şi răul şi doar el singur trebuie să decidă ce va alege”. Să fiţi oameni şi buni creştini, au fost îndeamnaţi tinerii de dnul Silvestru.Lora Silvestru directorul adjunct al Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu” le-a vorbit tinerilor din sală despre procesul de creaţie a scriitorului. Ea a menţionat că „ creaţia e darul celor aleşi, dar Domnul la înzestrat cu har pe om şi el trebuie să creeze. Trebuie să ai curaj să exprimi ceia ce doreşti să ajungă la sufletul omului. Binele e bine să prindă oriunde”.

În speranţă că Binele nu poate fi învins şi că Pământul a fost şi va rămâne pururi o clasă a elevilor care ascultă de Bunul Dumnezeu cei prezenţi au plecat pentru a reveni din nou în lăcaşul unde trăiesc cărţile care aşteaptă mereu cititorii.
Natalia Cojoharenco
bibliotecar, filiala Ovidius
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu