Scriitoarea Lidia Codreanca în ospeţie la cititorii bibliotecii “Ovidius”
În cadrul programului “Lecturile verii” din acest an cititorii bibliotecii “Ovidius” au avut bucuria de a se întâlni cu mai mulţi scriitori pentru copii. Astfel elevii de la tabăra cu sejur de zi de la gimnaziul nr. 53 au fost invitaţi la prezentarea unei noi ediţii a cărţii „Sania cu zurgălăi” (Chişinău, 2010). Scriitoarea Lidia Codreanca, autoarea acestei cărţi, a avut dorinţa de a participa la o discuţie cu micii cititori.
Copiii au aflat că eroul povestirilor din această carte este un băieţel care locuieşte într-un sat frumos, tupilat între trei dealuri, înconjurat de o pădure mare cu copaci voinici. Satul se numeşte Veveriţa, dar această denumire nu o s-o găsim pe harta Moldovei, este un sat care există numai în această carte. Totuşi în descrierea lui se poate regăsi oricare din satele de codru, „care stau ascunse pe după dealuri, de parcă s-ar juca de-a mijatca” şi mult mai seamănă unul cu altul – le-a comunicat autoarea copiilor. Desigur în descrierea peripeţiilor şi năzbâtiilor lui Ştefăniţă, băieţelul din carte, se vor regăsi mulţi copii, care tot seamănă unul cu altul, indiferent dacă locuiesc în oraş sau în sat.
Cine a văzut cum răsare sau apune soarele? – i-a întrebat scriitoarea pe picii din sală, care erau cam de aceiaşi vârstă cu Ştefăniţă. Câţiva copii au descris acest fenomen, cum îşi schimbă soarele culorile şi toţi au căzut de acord cât de frumoasă este această privelişte a naturii. De aceea şi autoarea ne vorbeşte cu multă sinceritate şi dragoste despre natura ce ne înconjoară: animale, plante, ploaie, păsări, râuri, păduri – în toate povestirile regăsim descrieri ale frumuseţii din jurul nostru.
De ce scrie pentru copii? – au dorit să afle cititorii noştri. Deoarece curiozitatea copiilor este vizibilă şi a dorit să transmită aceste calităţi ale lor în prozele sale. Această afirmaţie scriitoarea o realizează din plin în scrierile sale pentru copii, abordând un stil folcloric, crengian, uşor de înţeles de cei mici. După lecturarea unor fragmente din cartea „Sania cu zurgălăi", copiii s-au convins că în fiecare povestire autoarea le vorbeşte cu multă dragoste şi gingăşie despre natură, deoarece ne face viaţa mai frumoasă, mai interesantă.
În final, scriitoarea i-a invitat pe copii să urmărească rubrica de povestiri istorice susţinută de ea în revista „Noi”, reproducând unele evenimente din istoria universală, fapt ce i-a impresionat mult pe micii cititori.
Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu