Definiţia voluntariatului şi a cadrului legal
Voluntariatul este participarea benevolă la oferirea de servicii, cunoştinţe şi abilităţi sau la prestarea unor activităţi în domenii de utilitate publică, din proprie iniţiativă, a persoanei denumită voluntar. Misiunea activităţii de voluntariat este îmbunătăţirea serviciilor pentru comunitate prin implicarea comunităţii. În Moldova activitatea de voluntariat este reglementată prin Legea voluntariatului adoptată de Parlamentul RM în luna iunie şi promulgată la 18 septembrie 2010 (publicată în Monitorul Oficial al RM Nr. 179-181, din 21.09.2010). Astfel, voluntarii din R. Moldova vor putea beneficia de un şir de măsuri de stimulare a voluntariatului: credite educaţionale, considerarea voluntariatului ca experienţă de muncă, considerarea voluntariatului la angajare, înmatriculare în instituţiile de învăţământ etc. Ce sunt activităţile de voluntariat? Activităţile de interes public desfăşurate în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar.
Programul de voluntariat „Prietenii bibliotecii” este un program iniţiat la biblioteca „Ovidius” în anul 2008, care are misiunea de a îmbunătăţi serviciile bibliotecii pentru comunitate prin implicarea cetăţenilor activi. Scopul acestui program este extinderea rolului bibliotecii ca factor formativ al cetăţenilor activi social. Prin atragerea la activităţi de voluntariat BP “Ovidius” se implică în dezvoltarea aptitudinilor şi formarea experienţei personale a cetăţenilor comunităţii şi se stabileşte un parteneriat social-cultural între bibliotecă şi comunitate.
Activităţi desfăşurate de voluntari
Din start şi-au propus serviciile de voluntari 18 persoane: elevi, studenţi, masteranzi, tineri specialişti care şi-au adus aportul în organizarea colecţiilor, i-am implicat în procesul de atragere a utilizatorilor la bibliotecă, desfăşurarea activităţilor culturale, realizarea de sondaje extramuros. Majoritatea au dorit să lucreze nemijlocit la organizarea colecţiilor, dar au participat şi la realizarea de sondaje extramuros; s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea activităţilor culturale. Perioada de timp disponibilă să o ofere acestui program, implicit societăţii în care locuiesc – majoritatea au prelucrat de la 20-60 ore pe an. Concluzia: tinerii doresc să se implice într-o activitate socială.
Noi oportunităţi pentru voluntariat în baza conceptului Biblioteca 2.0
Activitatea de voluntariat este accesibilă persoanelor de diferite vârste. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne de socializare şi comunicare se identifică un concept nou: voluntariat virtual. Definiţie: Voluntariatul on-line înseamnă servicii neplătite, furnizate virtual prin conexiuni la Internet.
Avantajele voluntariatului on-line, pentru doritorii de a-l aplica, ar putea fi: un alt mod pentru o persoană să ajute o organizaţie, o instituţie; acest tip de activitate permite implicarea în voluntariat a persoanelor cu dizabilităţi, care au probleme cu mobilitatea; permite unei persoane sa ajute organizaţii amplasate într-o arie geografica mai amplă. Voluntarii virtuali de asemenea vor beneficia de orientare, asistenţă permanentă, contract de voluntariat, adeverinţe de voluntariat, sesiuni de informare. Activităţi care pot fi executate de astfel de voluntari în biblioteci pot fi: construirea şi menţinerea unor pagini web de promovare a serviciilor bibliotecii, utilizarea reţelelor de socializare în interesul bibliotecii (crearea şi susţinerea unor bloguri tematice de bibliotecă, bloguri de discuţii literare); atragerea de fonduri pentru dezvoltarea bibliotecii prin intermediul Internetului (elaborarea şi promovarea unor proiecte la nivel local, internaţional, etc.)
Comisia Europeana a lansat pe 3 iunie 2010 hotărârea ca anul 2011 sa fie Anul European al Voluntariatului. In contextul Anului European al Voluntariatului, care va fi marcat la 10 ani după Anul Internaţional al Voluntariatului, moment in care mişcarea de voluntariat ia amploare, invităm doritorii de a se implica in viaţa culturală a comunităţii natale să se înscrie la programul de voluntariat “Prietenii bibliotecii” de la filiala “Ovidius” a BM “B. P. Hasdeu”.
Responsabil de program: Margareta Cebotari, bibliotecar principal.
APEL! Fii alături de noi în Anul Voluntariatului!
Titlu
în dialog cu comunitatea
BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!
Menu
-
Calendarul
evenimentelor -
Despre noi
-
Servicii
oferite -
Produsele
bibliotecii -
Programe
si ateliere -
Personal
-
Intreab@
bibliotecarul -
Pagina
cititorului -
Feedback
- Regulament pentru public
- Structura Organizatorica a Bibliotecii
- Servicii si facilitati
- Inscrierea la biblioteca
- Consultarea publicatiilor
- Accesul la calculatoarele bibliotecii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu