Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 23 martie 2010

Formarea imaginii bibliotecii în comunitate

Biblioteca publică reprezintă un nod important al comunicării informaţionale şi culturale în viaţa unei comunităţi. De aceea trebuie să conştientizăm că biblioteca este o instituţie bine ancorată în viaţa comunităţii prin numeroasele sale roluri, dintre care unul este acel de mediu de comunicare şi socializare.
Pentru a se menţine în atenţia comunităţii şi a provoca interesul unor noi segmente de public instituţiile bibliotecare au nevoie de o promovare continuă şi eficientă. Rolul bibliotecii în activităţile de promovare a imaginii în comunitate este menţinerea şi îmbunătăţirea imaginii, informarea, convingerea, reamintirea utilizatorilor actuali şi potenţiali despre bibliotecă şi serviciile ei.
Promovarea imaginii bibliotecii trebuie să se realizeaze planificat, printr-un complex de activităţi care să urmărească: fidelizarea utilizatorilor; construirea unei imagini pozitive a instituţiei la nivelul comunităţii servite; formarea şi susţinerea încrederii clienţilor în calitatea şi diversitatea colecţiilor; menţinerea la un nivel înalt a ţinutei manifestărilor culturale şi creşterea profesionalismului personalului bibliotecii. De la an la an programul complex de creare şi promovare a imaginii bibliotecii în comunitate a crescut din punct de vedere valoric.
Imaginea pozitivă a bibliotecii în societate, nu se formează într-o zi sau un an, ea se formează în timp ca impact al informaţiei difuzate în mass-media, prin publicitate şi prin relaţii cu comunitatea locală, prin opiniile exprimate public de către angajaţi şi de către utilizatorii bibliotecii, prin satisfacţia obţinută de persoane din exterior (utilizatori, parteneri – scriitori, autori, personalităţi, bibliotecari din alte biblioteci) în urma utilizării produselor sau serviciilor oferite de bibliotecă.
În procesul comunicaţional al bibliotecii cu societatea un loc aparte îl deţine colaborarea cu mass-media, care contribuie în mare măsură la crearea unui climat de încredere şi simpatie în spaţiul comunitar. Formarea imaginii bibliotecii este într-o evoluţie continuă, astfel în scopul informării opiniei publice trebuie editate în fiecare an materiale promoţionale tradiţionale de prezentare a ofertelor serviciilor noi, care să reflecteze cele mai actuale şi necesare forme de activitate. Formatul şi conţinutul mesajelor publicitare ale materialelor promoţionale elaborate de bibliotecă trebuie să-i ajute pe beneficiari să devină mai informaţi şi mai motivaţi, să înţeleagă mai bine rostul şi dimensiunea lecturii în bibliotecă. Simplitatea şi culorile materialelor publicitare trebuie să reuşească să transmită şi să imprime mesajul în memoria tuturor.
Nu putem să răspundem în mod adecvat la necesităţile şi dorinţele utilizatorului dacă nu ştim cum gândeşte şi ce vrea de la noi. Pentru a evolua imaginea în ansamblu a bibliotecii, calitatea serviciilor şi a diagnostica interesele informaţionale ale utilizatorilor în fiecare an să se realizeze sondaje şi chestionare.
Analiza sondajelor ne permit să obţinem o viziune clară asupra problemelor studiate, să identificăm atitudinea şi importanţa lecturii în viaţă, calitatea serviciilor oferite, informaţii utile despre colecţiile bibliotecii.
Pentru a-şi desfăşura cu succes activitatea, pentru a menţine imaginea în societate, biblioteca are nevoie de colaborare cu instituţii de acelaşi profil, organizaţii oficiale şi ONG. Acestea sunt fundaţii, ambasade, uniuni profesionale şi instituţii de învăţământ. Colaborarea furnizeză noi experienţe, idei, cunoştinţe, noi utilizatori.
Cercetările de marketing, conceperea materialelor publicitare eficiente, organizarea activităţilor culturale de promovare a lecturii au drept scop îmbunătăţirea imaginii bibliotecii.
Optimizarea imaginii va rămâne în continuare o preocupare permanentă a bibliotecarilor, deoarece viitorul bibliotecilor publice depinde în mare măsură şi de imaginea pe care şi-o vor forma în societate, pentru care de fapt şi există.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu