Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 28 iulie 2016

Programul Novateca ne îndeamnă să vedem și să implementăm



În zilele  estivale de 21-22 iulie a.c., un grup de bibliotecari de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și din suburbiile municipiului, din care am făcut parte și eu, fiind însoțiți de dna Nadejda Mocanu, manager parteneriate Novateca și Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale din Chișinău, am întreprins o deplasare de studiu la Brăila.  Această vizită de lucru a fost posibilă grație programului „Fond de burse”  din cadrul Programului Novateca. A fost un schimb de experiență productiv. Bine a zis, cine a zis, că „mai bine o dată să vezi, decât  zece ori să auzi”. Și într-adevăr, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila am avut ce vedea. Ne-a ghidat domnul doctor Claudiu Brăileanu, șeful Serviciului Relații cu Publicul. Biblioteca Județeană este formată din două edificii - un conac vechi cu odăi spațioase și tavane înalte este rezervat pentru secțiunile Împrumut  carte adulți și o clădire modernă cu ludotecă, mediatecă, sală de calculatoare, Centrul Multicultural etc. Toate sălile sunt pe domenii, aparte. Sunt săli spațioase, nu este înghesuială, ca la noi, când pe un spațiu limitat vrei să le faci pe toate. La intrare în bibliotecă este instalat un televizor LD la care sunt permanent prezentate noutăți editoriale, achiziții noi, anunțuri etc.
Din activitățile ce le întreprind brăilenii la bibliotecă, am reușit să asistăm doar la câteva și la acelea nu cap-coadă, din cauza timpului limitat. Am sesizat multe activități creative, educative pe care le organizăm și noi – confecționarea obiectelor din mărgelușe, cusutul, inițiere în jocul de șah, activități de vacanță, lecturile poveștilor etc. Dar și unele activități noi. Mi-a atras atenția implicarea activă și inovațională a voluntarilor, susținerea voluntariatului.
Am participat la câteva ședințe ale Clubului de vacanță,ediția a II-a, membrii căruia sunt copiii cu vârste cuprinse între 4 și 14. Copiii  participanți la peste 40 de ateliere pătrund în universul cunoașterii, prin joc și voie bună, prin activități non-formale, organizate de bibliotecari, voluntari și partenerii Bibliotecii implicați în proiect. Desigur, în două zile, „de pe corabie, la bal”, multe lucruri doar le-am intuit. Dar, din ceea ce am reușit să vedem, m-a impresionat mult atelierele: „Cu Ursulici în țara sănătății!” susținut de dr. Ionel Bratu; atelierul de Quilling susținut de bibliotecara Mihaela Lungu,  atelierul „Cu și despre ciocolată” coordonator Vera Maxim, atelierul „Miniart pentru pici” coordonator Leta Răileanu și altele. Am aflat lucruri utile ce ne vor fi de folos să le implementăm și în biblioteca noastră.
M-a fascinat acest oraș de pe malul Dunării. O arhitectură deosebită. Fântâna Cinetică, sculptată de cunoscutul maestru Constantin Lucaci. Hamacele din parcuri și amatorii de lecturi în aer liber.  
Mulțumesc  programului Novateca pentru susținerea bibliotecilor în organizarea și dezvoltarea serviciilor noi prin schimb de experiență!
Liuba Ciobanu, șef filiala „Ovidius”


miercuri, 27 iulie 2016

Plăcerea lecturilor colective



Rucsacul  de vacanță

La „Ora Poveștilor” de astăzi, bibliotecara Lucia Bacaliuc le-a propus copiilor povestirea lui Victor Dumbrăveanu, „Verișorii”, în care se povestește despre doi veri, care se pregăteau de școală. însă unul din ei, nu nimerise în lista elevilor din cauza că nu-i ajungeau niște luni. Ce au întrepris prietenii ca să se vadă colegi de clasă, copiii au aflat din lecturile zilei. A urmat rezolvarea integramei tematice, îmbogățirea vocabularului și recapitularea povestirii „Verișorii”. Și jocurile...Copiiiau fost antrenați în jocul de energizare „Cutia cu sarcini” și cel de prezentare și cunoaștere interactivă „Palma”. Am trecut de miezul vacanței. Zilele se topesc în arșiță, iar la bibliotecă se menține răcoarea umbrei și plăcerea lecturilor colective.

marți, 26 iulie 2016

Badea are 65!!!



Biblioteca și noi
 Astăzi, sriitorul Ianoș Țurcanu a împărțit în jumătate perioada de sexagenar! Ce frumos mai sună. Chiar îi stă bine tânărului poet să fie poreclit „sex-a-genar”.
Ianoș și-a croit calea în viață, mai întâi practicând medicina pentru cosmonauți. Dar, tot tratându-și pacienții de bolile stelare, singur s-a molipsit de poezie și si-a reprofilat jobul, devenind un romantic poet, un textier cunoscut și un admirabil bunel al miilor de copii.
Noi, însă, avem un prilej aparte să-l felicităm și să-i aducem mulțumiri pentru faptul că suntem aleșii lui. În acel îndepărtat an 1994, împreună cu Lidia Kulikovki și Elena Butucel a pus temelia acestei case, una a cărții. Nu înzadar poetul zice „mă simt acasă”, când vine la Biblioteca „Ovidius” și noi ne simțim neamurile lui. În acești pereți de casă se simte pulsul inimii lui, suflarea și dragostea de tot ce se face aici. O dată cu inaugurarea acestui lăcaș, el a fondat și Cenaclul „Ovidius”, cel mai longeviv cenanclu din Chișinău, care continue și-n prezent să ne adune în jurul cărții. Cine se poate lăuda cu un asemenea bade? Îi al nostru, și-l iubim!
Mulți ani, maestre! Multă vigoare și împliniri!!!
Cu profundă dragoste, nemurelele tale din soșeaua Hâncești.


luni, 25 iulie 2016

Săptămâna activă se cunoaște de luni



Rucsacul de vacanță
 Începem săptămâna cu o călătorie descrisă în cartea „Cum mi-am petrecut vacanța sau între munte și mare”, mai exact, în povestirea „Spre hățișul căprioarei”, în care scriitorul Vitalie Filip povestește cum o gașcă de prieteni merg în pădure și ce li se întâmplă prin hățișuri și hârtoape. După ce au discutat aventurile eroilor din povestire, participanții au decupat animalele și păsările întâlnite în pădure, pe care le-au colorat cu creioane sau careoci. Apoi, li s-a propus dezlegarea unei integrame, alcătuite în baza povestirii lecturate, aflând multe cuvinte noi sau cuvinte care definesc unele acțiuni, lucruri, păsări, animale întâlnite în povestire.  Și, la sfârșitul activității copiii au fost antrenați în două jocuri dinamice - „Cine ești?” și „Copilul dispărut”.  Si dacă parafrazăm dictonul „Ziua bună se cunoaște de dimineață”, opținem un alt adevăr - „Săptămâna se cunoaște de luni”.