Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 31 decembrie 2013

Plugușor spus ca la carte

Faceți roată, măi flăcăi,
Și sunați din zurgălăi,
Chișinăul să tresară,
Bucuros în astă seară,
C-am pornit să vă urăm,
Semințe să semănăm,
Semințe de-nțelepciune,
Să ne meargă vestea-n lume,
Peste văi, peste poteci,
De prin cărți, biblioteci.
Ia mai faceți sfoară-n țară,
de viața bibliotecară.
Hai, mănați, flăcăii mei,
Hăi, hăi.

Ho, bouți, cu jugul mare,
Să le facem o urare,
Celor de prin Parlament,
să voteze mai atent,
Banii noștri din buget.
Măi, stimate deputate,
Ia mai investește-n carte,
Nu-n cumetri și cumnate,
Împărțește pe dreptate.
Și mai îndemnați-i, măi.
Hăi, hăi.

 Aho, aho și-n primărie,
Înțelegere să fie.
S-avem apă și căldură,
Să investim și-n cultură.
Viața s-o modernizăm,
Dacă tare-tare vrem,
În UE ca să intrăm.
S-avem o e-guvernare,
Rețele de socializare,
Biblioteci  adaptate,
La  tehnologii computerizate.
Uite, asta, frate, vrem,
Vă dorim și vă urăm.
Hai și mai mânați-i, măi
Sunați-i din zurgălăi
Și strigați odată
Hăi, hăi

Uite c-am ajuns cu greu,
La Biblioteca ”Hasdeu”.
Am venit să le urăm,
O schimbare, că o vrem.
Cititorul s-aibă carte,
Prin sisteme computerizate.
S-avem fonduri înnoite,
Și salarii îndoite,
Noi proiecte
Eminente,
Noi relații
Pentru viață.
Să ne integrăm prin carte,
Cu-ntreaga societate.
Uite, asta zic schimbare,
Totul prin modernizare,
Totul prin culturizare.
Pentru asta facem roată,
Să se-audă-n țara toată,
Pentru asta, mânați, măi,
Și sunați din zurgălăi,
Și strigați odată
Hăi, hăi

De urat, am mai ura,
Teamă mi-i c-om însera,
Și-acuma serile-s reci,
Nu-s ca de  prin biblioteci  -
Luminos, cald și comod,
Cu de toate, pentru tot.
Vise, vise...
Cărți deschise.
Vise câte-ncap în car,
Vise de bibliotecar.
De aici, cât mai firească,
Urarea sărbătorească,
Ca în anul care vine,
Să se schimbe toate-n bine,
Bunăstarea să ne crească,
Visul să se împlinească.
S-aibă parte bibliotecarii,
De condiții și salarii.
An ferice,
Boabe-n spice,
În livadă,
Multă roadă,
În palate,
Multă carte.
Vă urăm de sănătate!
Aho, oho...

La mulți ani !
Echipa Bibliotecii ”Ovidius”
 

 

marți, 24 decembrie 2013

Pomul lui Costică Brâncoveanu a fost declarat cel mai frumos


Concursul ”O jucărie pentru Pomul de Crăciun” s-a încheiat. Pomul de Crăciun a fost împodobit. 

După multe deliberări, juriul (cronicarul bibibliotecii Ion Borș și mămicele Lilia Don-Ciobanu și Tatiana Antocel ) a decis: Cea mai frumoasă jucărie pentru Pomul de Crăciun este unanim considerat Pomul din mărgele, confecționat de Constantin Brâncoveanu, elev în clasa a IV-a a Gimnaziului nr. 53. Locul doi l-au împărțit Grigore Ciobanu, clasa I la Liceul ”Mihai Viteazul” și frații Deli. A treia treaptă în top i-a revenit Mădălinei Rață, de 6 anișori și Mariei Antocel, de 7 ani. De mențiuni s-au învrednicit Duca Eugen, clasa IV-a, Gimnaziul nr. 41, Savatie Cojocaru, de 8 ani și Lisnic Nicoleta, de 3 anișori. 

Moderați de Cristina Voroneanu, copiii au fost antrenați în diferite concursuri, jocuri distractive și declamații. Ei s-au ales cu cadouri din partea Bibliotecii și a Preturii sectorului Centru.   
 
 

În așteptarea rezultatelor concursului ”O jucărie pentru Pomul de Crăciun”


Astăzi suntem în ajun de Crăciun și cititorii noștri de la secția copii continuă să aducă jucării pentru Pomul de Crăciun, confecționate de ei, chiar dacă știu că termenul condiționat de concurs a expirat. ”Pentru noi este important să fie brăduțul nostru cel mai frumos, spun copii. La anul vom fi mai harnici și vom participa și în concurs”. Anul acesta ”harnici” au fost: Antocel Ana și Antocel Maria (7 ani), Brâncoveanu Constantin, clasa a IV-a, Gimnaziul  nr. 53, Ciobanu Grigore, clasa I, Liceul ”Mihai Viteazul”, Cojocaru Ana-Maria (5 ani), Cojocaru Savelie (8 ani), frații Ion și Maria Deli, Duca Eugen, clasa IV-a, Gimnayiu nr. 41; Lisnic Nicoleta (3 ani), Mitrofan Elena (6 ani), Rață Mădălina, clasa I, Liceul ”Mihai Viteazul” și Cristian Voroneanu, clasa a VII-a de la același liceu.
Constatăm că cel mai tânăr participant  este Nicoleta Lisnic, iar cei mai harnici sunt frații Cojocaru, care au prezentat la concurs 5 jucării.
Până la premierea participanților a mai rămas o oră, însă mulți dintre copii  așteaptă deja la bibliotecă.
Și Moș Crăciun întârzie cu darurile...

 

luni, 16 decembrie 2013

Colind pentru Eugenia David


La 17 decembrie Omul Cărții Eugenia David trece vama tărâmului Octogenarilor. Bănuim că vameșii o să întreprindă un control viguros, or stimata doamnă arată suspect de tânără, energică, activă pentru vârsta indicată în acte.
Născută la 17 decembrie 1933 la Fântâniţa, de prin părțile Drochiei, absolvește Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1955). Între anii 1959-1973 activează în calitate de redactor și redactor-șef la editura de stat ”Cartea moldovenească”, apoi, până în 1989, este şef de secţie la revista literară „Nistru”. Colaborează fructuos cu studioul cinematografic ”Moldova-Film” în calitate de traducătoare a scenariilor pentru dublarea filmelor. A fost Consilier la Departamentul Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi. Este Membră a Uniunii Scriitorilor şi Uniunii Jurnaliştilor din Moldova.
Doamna David a citit atâtea pagini de carte, încât albul foilor s-a îmbibat în pletele ei. Acuma nu înțelegi, unde e cartea și unde este Eugenia David. Au ajuns indispensabile. Experimentata doamnă este un roman neterminat. Multe capitole urmează să fie scrise. 
Flori dalbe, doamnă Eugenia David, flori roditoare de măr!
Să trăiți, să-nfloriți!
Sănătate nouă pentru la anul și la mulți-mulți ani!!

Cu mult drag, colectivul Bibliotecii Publice ”Ovidius”

 

joi, 12 decembrie 2013

Amintiri despre viața zbuciumată a Leonidei Lari


La 11 decembrie Biblioteca Publică Ovidius, în colaborare cu Muzeul Istoric al Orașului Chișinău (Liuba Coșman), a desfășurat Medalionul literar-artistic Patima iubirii eterne în memoria regretatei poete, omului politic si activist social Leonida Lari. În bibliotecă a fost expus un vernisaj de fotografii istorice din viața și activitatea poeti puse la dispoziție din arhiva Muzeul Orașului.
La această comemorare au participat: soțul poetei, actorul Mihai Iorga, poetul și editorul Vasile Capățină, poetul și prietenul din copilarie al Leonidei Lari, Nicolae Roșca (Bălțescu), publicista Eugenia Manea Cernei, omul de radio, Ilie Stratulat, poetul Ion Cuzuioc, pictorul Andrei Mudrea, cât și rude apropiate ale poetei.  

 
După recitarea unui poem semnificativ din creația Leonidei Lari, în lectura bibliotecarei Aglaia Iepure, participanții au început să-și depene amintirile. Primul a vorbit Nicolae Roșca, prieten din copilărie, coleg de clasă cu Leonard Tuchilatu, fratele iubit al Liusei (Liubei) Tuchilatu, prieten fidel de-o viață cu poeta. Chiar și atunci când era deputată la Moscova, el i-a fost consilier și pază de corp. Ajunsă deputat in Parlamentul României, Lari visa să-și vadă neamul reîntregit. A plecat din viață dezamagită de toate. Dar a plecat fără să renunțe la idealul ei.
Vasile Capatina a numit-o ”poet național de prima mărime”, alături de Iulia Hasdeu si Steliana Grama. Lari a avut un curaj nemaipomenit, oprind tancurile sovietice cu corpul, in timpul paradei de forță a puterii imperialiste, a cutezat sa se opună lui Gorbaciov. Ea a fost pentru adevăr si in Parlamentele de la Chișinau si București, pentru care a avut de suferit. Dar, altfel nu putea fi.

 Eugenia Manea Cernei a citit un eseu dedicat poetei. Iar studenții de la facultatea jurnalism, USM, au recitat versuri. Au urmat amintirile lui Ion Cuzuioc din anii de studenție, cele ale lui Ilie Stratulat despre înregistrările sonore de la radio si ultimul interviu realizat deja prin telefon, Lari fiind pe pat de moarte.
Pictorul Andrei Mudrea a vorbit despre demnitatea poetei, despre patima ei de a aduna prietenii in jurul ei.
Soțul Leonidei Lari, actorul Mihai Iorga, a mulțumit pentru prezență tuturor participanților, amintindu-și spusele poetei, că ”viața unui poet e cu totul specială și că poetul traieste două vieți simultan”. Că Leonida Lari nu-și scria versurile. Ea zicea că versurile îi vin, iar dânsa doar le transcrie.
Oaspeții au venit să-și amintească de Leonida Lari, aducând la bibliotecă cărți proaspete. Mihai Iorga a donat bibliotecii volumele recente ale Leonidei Lari ”Se duce vara vieții...” (Editura Vicovia, Bacău) și ”Inorogul” (ediție bilingvă, româno-spaniolă, editura Prut, Chișinău). Și ceilalți invitați au donat din creațiile lor, bunăoară Vasile Căpățână a adus cartea  ”La izvoarele luminii” (Editura Biodova, București), iar Andrei Mudrea, cartea sa de versuri ”Vis” (Editura Prut, Chișinău), Nicolae Bălțescu ”Luciferice flori sau Edenul Pierdut”(Prometeu, Chișinău).
Poeta Leonida Lari a fost comemorată din suflet.   

marți, 10 decembrie 2013

Medalion literar-artistic "Patima iubirii eterne” în memoria Leonidei Lari"



Biblioteca Publică “Ovidius”, în colaborare cu Muzeul Oraşului Chişinău, pe data de 11 decembrie, vă invită la Medalionul literar-artistic Patima iubirii eterne în memoria Leonidei Lari cu participarea oamenilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. Ora începerii 13.30. 
Sunt invitaţi toţi doritorii de a o comemora pe redutabila poetă şi om politic.

vineri, 6 decembrie 2013

Impresii din cadrul Târgului Inovaţiilor de Bibliotecă


Impresii lăsate la exponatul Bibliotecii “Ovidius”
din cadrul Târgului  Inovaţiilor de Bibliotecă

3 decembrie 2013, MoldExpo.


Sesizând un interes vădit faţă de exponatul nostru”Bicicleta lecturii”, am pus la dispoziţia vizitatorilor un pix şi un carneţel de note pentru a-şi înscrie impresiile. Vă prezentăm doar unele din ele:
“Bicicleta lecturii” m-a impresionat foarte mult. Este o idee genială. Lucrând la bibliotecă, o voi promova şi la noi în comună. Bravo!
 B. P. s. Sărătenii Vechi, r-nul Teleneşti
Mi-a plăcut, e binevenită  ideea!
Femeile române de dragoste
Dilema absolută-i, poate,
E migăloasa lecturare,
Când vrei să le “citeşti” pe toate
Şi nu te hotărăşti pe care
                         Sergiu Cosovici. 03.11.2013
  Cele mai multe şi mai ingenioase idei la Biblioteca Hasdeu.
 Inovaţiile sunt foarte actuale, binevenite. Prin ele cunoaştem lumea. Totul ajunge la noi prin cărţi.
                        Benderschi Aurelia s. Cojuşna, r-nul Străşeni.
 
Târgul Inovaţiilor este foarte bine venit. Cea mai mare impresie – bicicleta lecturii şi biblioteca Transilvania din cadrul Bibliotecii Municipale ”B. P. Hasdeu”.
B. P. s. Bumbăta, r-nul Ungheni
 Bravo! Plăcut, succese mari şi realizări frumoase.
03.11.2013
O idee super: bicicleta!!! Voi prelua experienţa.
 M. Cudlenco s. Crihana Veche, r-nul Cahul. 03.12.2013
 
     Fiind de la o organizaţie de voluntari, am avut oportunitatea de a interacţiona şi colabora cu unele companii şi biblioteci din diferite raioane. Astfel, am aflat multe oferte cu ajutorul cărora tinerii ar putea activa pe diferite domenii de specialitate. De asemenea, prin acest târg s-a făcut mai vizibilă activitatea bibliotecii din R. M.
Iana
         Evenimentul dat s-a desfăşurat cu succes. Personal, am aflat multă informaţie relevantă unui student al unei universităţi din Chişinău. Deasemenea, datorită acestui târg am avut ocazia să  discut cu oameni de afaceri şi să cunosc multe biblioteci, activitatea cărora cu adevărat impresionează. Acum, eu ştiu sigură unde pot găsi cărţi pentru a avea o lectură plăcută şi utilă.
Anastasia
Хорошая задумка. Берем на заметеку и обязательно внедрим.     
 Аня, Библиотека с Украины.

miercuri, 4 decembrie 2013

Cu bicicleta la Primul Târg de Inovaţii

  
La 3 decembrie, Chişinăul a găzduit primul Târg al Inovaţiilor de Bibliotecă. Este o premieră pe ţară. Peste 300 de bibliotecari din toată Republica Moldova şi-au expus standurile de inovaţii, astfel promovând noile servicii pentru populaţie, noile tehnologii de deservire a cititorilor. În cadrul Târgului au fost organizate ateliere de lucru pentru bibliotecari, conferinţe, flashmoburi, diferite showuri şi multă-multă informaţie.

       Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu” a fost reprezentată atât de Biblioteca Centrală, cât şi de Filialele ”Biblioteca publică de Drept”, “Ițic Mangher”, “Transilvania”, “Biblioteca de Arte Tudor Arghezi” şi “Ovidius”. Biblioteca evreiască a prezentat tehnologii de confecţionare manuală a unor bibelouri. Biblioteca de la Ciocana a venit la târg cu Programul “Bibliodădaca”. Biblioteca de Arte a prezentat unele tehnologii de propagare a muzicii retro. Noi am expus “Bicicleta lecturii”. Această inovaţie a apărut în cadrul programului “Lecturile verii”. Bibliotecarele de la Ovidius au inventat o minibibliotecă pe roţi, adică pe bicicletă. Ele au echipat acest vehicul cu un coş, pe care îl umpleau cu cărţi. Bicicleta era înzestrată cu diferite elemente de publicitate, iar fetele purtau tricouri şi chipiuri cu însemnele respective. Scopul lor era de a promova cartea în instituţiile preşcolare din oraş şi în rândurile trecătorilor. Mascota proiectului a fost tânăra bibliotecară Aglaia Iepure. Ea a şi prezentat exponatul la Târgul de Inovaţii. Bicicleta noastră a atras atenţia multor vizitatori ai târgului. De inovaţie s-au interesat atât bibliotecarii din ţară, cât şi reprezentanţi de peste hotare.
Târgul şi-a atins scopurile, a dat start ideilor inovaţionare pentru o nouă ediţie.