Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 28 februarie 2013

Scriitoarea Nina Slutu –Soroceanu în dialog cu copii la Biblioteca ”Ovidius”


Astăzi e o zi frumoasa, însorita, şi pare că primăvara s-a îndurat de noi,  vrea să ne dezgheţe pământul şi să ne încălzească sufletele tuturor. Astăzi e o zi frumoasă dublu pentru bibliotecarii şi cititorii Bibliotecii “Ovidius”, deoarece în incinta bibliotecii a avut loc o întâlnire de suflet a scriitoarei Nina Slutu - Soroceanu cu copiii Gimnaziului nr. 53, care au venit sa afle mai mult despre creaţia Domniei sale.
     Activitatea a demarat cu un cuvânt de salut al directoarei bibliotecii Doamna Liuba Ciobanu. Ea a salutat cu multă afecţiune pe toţi cei prezenţi în sală şi le-a dorit sa nu piardă nici odată dragostea de a învăţa, de a cunoaşte.
          Nina Slutu-Soroceanu a pus începutul carierei sale poetice cu volumul  “Şapte poeţi tineri” în anul 1989. Pe parcurs a scris multe plachete cu versuri, majoritatea dedicate celor mici.
         Fiind inspirată de atmosfera ce domnea în sală şi soarele de afara, Nina Slutu a recitat versuri din cărţile sale pentru copii. Una din ele se numeşte “Am vorbit cu florile” este o poezie frumoasă despre primăvară, despre flori şi despre mamă. Florile prin candoarea lor ne trezesc sentimente alese. În poezia sa “Unde se întâlnesc copii” poeta ne sugerează că cel mai potrivit loc pentru întâlniri este biblioteca, deoarece biblioteca este un templu unde fiecare carte este o enigmă. Bibliotecilor Nina Slutu i-a consacrat deja patru poezii.
          Pe tot parcursul activităţii Nina Slutu-Soroceanu  a vorbit copiilor despre nişte lucruri simple la prima vedere dar extrem de importante. Dragoste faţă de patrie, faţă de părinţi, faţă de natura care ne înconjoara şi care trebuie să fie păstrată pentru următoarele generaţii. Ea le-a vorbit copiilor despre familia în care a crescut, fiind nouă copii la părinţi ei au învăţat multe unul de la altul. Şi acest fapt a impulsionat-o să scrie versuri pentru copii, pentru că ei au un simţ acut al curiozităţii şi totdeauna vor să înveţe mult. La finalul discuţiei scriitoarea a îndemnat pe copii prezenţi în sală să fie buni, iubitori de carte, să vină la biblioteca pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele şi a avea rezultate mari la şcoala, şi pentru viitor cine ştie poate devin şi ei scriitori. “Am făcut azi o gimnastică spirituală şi notez pe toţi prezenţi în sală cu nota zece”  a fost concluzia scriitoarei Nina Slutu-Soroceanu. 
            În speranţă că Binele nu poate fi învins cei prezenţi au plecat pentru a reveni din nou în lăcaşul unde trăiesc cărţile care  aşteaptă mereu cititor.

luni, 25 februarie 2013

Mărţişoare la Biblioteca Publică „Ovidius”


 
    Duminică, 24 februarie – Sărbătoarea Dragobetelor, la Biblioteca Publică „Ovidius” a fost sărbătorită într-un mod deosebit prin confecţionarea mărţişoarelor. Această idee a parvenit din partea Ninei Bejan, coordonatorul Atelierului de Creaţie „Miracol”. Nina Bejan este printre cei mai buni şi fideli prieteni ai bibliotecii care coordonează acest atelier deja de trei ani adunând în jurul ei persoane pasionate de arta populară. La această activitate de duminică, s-a alăturat şi Asociaţia „ASCOR”, coordonată de Eugen Dedov. Mărţişoarele confecţionate, duminică sunt din diverse materiale  precum ar fi panglici, mărgele, hârtie colorată etc. Scopul confecţionării mărţişoarelor  este de a fi donate bolnavilor din spitale şi bătrânilor din aziluri pentru a le aduce bucurie și căldura primăverii în sufletele lor.  

 

 

vineri, 22 februarie 2013

Loc sub soare pentru toți


     Astăzi, vineri, 22 februarie, la Biblioteca Ovidius elevii claselor a III-a și a IV-a de la gimnaziul nr. 53 au avut  bucuria să o cunoască pe autoarea cărții ”Loc sub soare pentru toți: legende și popvestiri” dna Asea Timuș. Este o carte pentru copii ce cuprinde legende și povestiri despre lumea vegetală, cea a gâzelor, viermilor și a altor specii de viețuitoare terestre. Această întâlnire o putem considera o oră de științe ale naturii. Elevii au cunoscut foarte multe noutăți și curiozități din viața insectelor: a fluturilor, a libelulelor, a albinelor, a buburuzelor și multe alte insecte. Fiecare copil a venit la întâlnire cu o informație pregătită despre viața unei insecte preferate.
     Elevii au fost atât de încântați de această întâlnire încât  cu greu s-au despărțit de autoare, care le-a oferit celor mai activi câte o carte. Pentru a sensibiliza cunoștințele acumulate în cadrul activității, copii au fost îndrumați să scrie un eseu despre cele aflate astăzi, drept apreciere vor primi în dar  o carte care va apărea în curând în colecția autoarei.

Atelierul de creație ”Miracol”


    Membrii atelierul de creație "Miracol" împreună cu tinerii de la ASCOR vă invită duminică,  24 februarie, ora 12:00, să participăm împreuna la un act de binefacere. De această dată vom realiza diverse mărtișoare croșetate, din panglici, bisere și alte materiale. Lucrările  realizate urmează a fi donate bolnavilor din spitale, bătrânilor din aziluri etc. Materia primă este asigurată de fiecare participant.
Vă așteptăm!
 

 

joi, 21 februarie 2013

Limba maternă cugetări și evocări


Nu există nimic mai de preţ pentru un popor decât limba maternă, care reprezintă  istoria, pământul şi spiritul său patriotic. Limba maternă este prima limbă învăţată de un individ, de obicei în copilărie, în familie. Ziua de 21 februarie a fost proclamată de către UNESCO Ziua Internațională a Limbii Materne, în amintirea înăbuşirii agresive de către poliţia pakistaneză a unui protest paşnic al studenţilor din Dacca, în 1952. Studenţii protestau împotriva impunerii limbii urdu ca unică limbă oficială în Pakistanul de Est (azi Bangladesh), unde limba maternă a majorității populației locale era bengaleza.
            Cu această ocazie, în ziua de 21 februarie, la Biblioteca Publică „Ovidius” a fost organizată  o masa rotundă care a strâns în jurul ei tinere talente din Republica Moldova precum şi persoane ce activează în domeniul culturii, lingvisticii, traductologiei etc.
            Printre invitaţi la această activitate am nominaliza pe Cristina Isacov, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Ştiinţe Economice, Specialitatea Business şi Administrare care a venit cu creaţie proprie inspirată din ideile şi concepţiile din viaţa omenirii.  Cristina Isacov a menționat că ”atmosfera caldă m-a dus într-o lume în care toți cunosc universul infinit al poetului,  vraja cuvintelor si adevăratele valori ale omenirii.   Aduc, sincere mulțumiri gazdei, căci nu pot altfel numi, aceasta biblioteca, unde toți se respecta ca într-o mare și unită familie”.
De asemenea a fost prezentă şi Gabriela Brânză, studentă la aceiaşi instituţie, Facultatea Jurnalism care ne-a oferit un recital de poezie proprie pe tema dragostei faţă de aproapele său. Oaspetele de onoare a fost Ghenadie Râbacov, doctorand, Şef Catedră Filologie Romanică „Petru Roşca” ULIM care ne-a prezentat un discurs despre limbile materne a diverselor popoare şi a apreciat tendinţa tineretului de a promova limba maternă prin creaţiile proprii. Dezbaterile au dat start diverselor idei de conceperea unui nou Club în incinta Bibliotecii „Ovidius” ca motivare a atragerii tinerelor talente şi a noilor membrii.  Invităm toti doritorii sa ne păşească pragul pentru a participa la o colaborare  productivă între tinerele talente şi discipoli.

Institutul Confucius in vizită la Biblioteca „Ovidius”


Astăzi, 21 februarie Ziua Mondială a Limbii Materne la Biblioteca „Ovidius” a venit Institutul Confucius “Northwest Normal University”, Lanzhou, Republica Populară China, pentru a ne familiariza cu limba, tradiţiile şi obiceiurile sale. Frumoasa şi excepţionala manifestare a fost iniţiată de Doamna Liuba Ciobanu, directorul bibliotecii, care a salutat prezența directorului Institutului Confucius, Doctorul Yang Tongjun. În programul spectacolului literar – muzical au fost incluse o scurtă trecere în revistă a istoriei Chinei, cântece în limba chineză, dansuri naţionale chinezeşti precum şi un mic concurs despre cunoaşterea civilizaţiei chineze. A fost o surpriză pentru cei invitaţi un master - class în prezentarea decupării unor simboluri naţionale chinezeşti din hârtie. În tradiţia poporului chinezesc decuparea unor simboluri specifice din hârtie, este o modalitate ce semnifică anumite stări personale/sufleteşti care sunt incluse in viaţa cotidiană a fiecărei familii. Pentru femeile din China este obligatoriu ca să cunoască arta decupării din hârtie, pentru ornarea locuinţei. De asemenea a fost prezentat şi un master-class ce ţine de caligrafia corectăa ieroglifelor chinezeşti. Însăşi directorul Institutului Confucius a ţinut să ne prezinte arta scrierii ieroglifelor, precum şi istoria lor care a trezit un interes deosebit invitaţilor.

Elevii Colegiului de Construcţie din Chişinău au rămas surprinşi şi impresionaţi de informaţiile primite în cadrul aceste activităţi, considerând această practică bună pentru cunoaşterea culturii şi tradiţiilor acestui popor şi implicându-se activ în partea practică a activităţii. Cei mai activi elevi au fost premiaţi cu cărţi şi reviste oferite de oaspeţi. La finele activităţii Directorul Institutului Confusius, Doctorul Yang Tongjun a donat un set de carte pentru Biblioteca Publică „Ovidius” în suportul studierii limbii precum şi cunoaşterea culturii şi a civilizaţiei chineze.
Considerăm activitatea de astăzi un succes deosebit atât pentru utilizatorii bibliotecii precum şi a invitaţilor noştri, fiind un început de colaborare interculturalăîntre Republica Moldova şi Republica Populară China.

         

miercuri, 20 februarie 2013

CALENDARUL EVENIMENTELOR


Aviz!
Biblioteca Publică „Ovidius” vă invită să participaţi la un spectacol literar-artistic cu genericul „Anul nou la chinezi. Tradiţii şi Obiceiuri” care va fi prezentat de Institutul Confucius “Northwest Normal University”, Lanzhou,  Republica Populară China. Doritorii de a participa şi  a se informa sunt invitaţi:  Joi, 21.02.2013, ora 13:00
 
 

luni, 18 februarie 2013

Omagierea scriitoarei Nina Josu la biblioteca ”Ovidius”


Duminică, 17 februarie a fost o ocazie deosebită la Biblioteca Publică “Ovidius”, pentru prietena bibliotecii, poeta Nina Josu (născută la 17 februarie 1953, satul Ţiganca, raionul Cahul, Republica Moldova) să-și adune pe cei apropiați sufletului său în jurul ei. În deschiderea medalionului literar  cu genericul: ”Poeta Nina Josu un cuget în căutare” Liuba Ciobanu, directorul bibliotecii, a exprimat mulţumiri şi aprecieri din partea colectivului  despre colaborarea benefică a scriitoarei cu biblioteca. Nina Josu, de ani de zile este alături de Biblioteca Publică „Ovidius”  la diverse activităţi organizate și ulterior informaţia de la aceste evenimente fiind reflectată pe paginile revistei „Literatura şi Arta”. La dorința omagiatei moderatorul acestui medalion a fost scriitorul Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie a Academie de Ştiinţe. Au fost alături de poetă şi i-au adresat felicitările de rigoare mulţi prietenii şi personalităţi notorii din domeniul literaturii și culturii din Republica Moldova: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Ungureanu, Renata Verejanu, Ion Diordiev ş.a. Dorindu-i multă inspiraţie şi succese pe viitor, dar şi străduinţă să rămână mereu cu aceiaşi puritate sufletească în relaţie cu publicul său au venit să o susţină și colegii de clasă din satul Țiganca. Nelipsiți la acest eveniment au fost şi colegii de redacție a  revistei ”Literatura și arta” care au venit cu cadouri şi urări de bine şi prosperitate, ani mulţi, creaţii unice în continuare. La cei 60 de ani împliniţi, caracterizată de către oaspeţii prezenţi la sărbătoare de duminică, poeta rămâne tânără la chip şi la suflet, zâmbitoare, un om de încredere, mereu alături de prieteni în clipele grele. De asemenea au răsunat şi cântece, doine, melodioase de dor, de dragoste,  interpretate din tot sufletul de oaspeţii dragi Ninei Josu Valeriu Matei, Mihai Cimpoi etc.
            Un moment foarte frumos şi impresionant a venit din partea Voluntarilor bibliotecii Nina Bejan şi Cristina Polișciuc care au prezentat un recital de  poezie din creaţia autoarei. Confesiunile autoarei au venit să întregească atmosfera emotivă din sala bibliotecii cu sincere mulțumiri pentru apreciere și susținere.

                        La mulţi ani draga noastră !

joi, 14 februarie 2013

Oră de lectură


Pentru al cunoaşte mai bine şi ai păstra memoria veşnic vie a remarcabilul poet Grigore Vierul, astăzi la  Biblioteca „Ovidius” a fost organizată ce-a de-a doua activitate din şirul manifestărilor dedicate poetului - Ora de lectură, cu genericul Grigore Vieru – destinul neamului românesc. La această activitate au fost invitaţi elevii clasei a V-a „F” de la liceul „Spiru Haret” ghidaţi de profesoara dna  Natalia Stoianov. Ora de lectură a început cu un mesaj, despre viaţa şi creaţia poetului genial, mereu sensibil la freamătul inimii şi la zbuciumul timpului, fiind poetul epocii şi  al neamului nostru  ce reflectă trăsăturile caracteristice ale specificului nostru naţional. În cadrul orei de lectură au fost discutate temele abordate de către Grigore Vieru, în creaţia sa, precum ar fi:  Mama – simbol al tuturor începuturilor, graiul matern - forma universala a spiritului neamului, dragostea – condiţie a vieţii umane, casa părintească, copilărea etc. Pentru evaluarea cunoştinţelor celor prezenţi s-a recurs la o discuţie despre opera literară a marelui poet. Elevii  au fost împărţiţi în trei echipe, fiecărei echipe oferindu-i-se câte o însărcinare: Formaţi frazele corect cu cuvinte cheie din opera poetului; Citiţi cu atenţie poezia de Grigore Vieru şi reprezentaţi-o printr-un desen,  etc. Prin răspunsurile oferite, elevii au dat dovadă de ingeniozitate, creativitate şi erudiţie. Am fost surprinşi plăcut de recitalul literar/artistic pregătit de către elevii invitaţi. Ora de lectură, împletită armonios în suita ciclului de activităţi, a demonstrat o bună cunoaştere de către cei prezenţi a operei lui Grigore Vieru,  care a readus simbolurile naţionale acasă prin poezia universală/naţională, a autenticului care ne reprezintă. Spre finalul activităţi a fost prezentată  expoziţia  „Grigore Vieru –ziditorul de cuvinte” ce a completat armonios reuşita organizatorilor orei de lectură, de a eterniza activitatea  acelui mai reprezentativ basarabean  a sec. XXI.

miercuri, 13 februarie 2013

Spectacol literar-artistic




Ieri, 12 februarie 2013 la Biblioteca Publică “Ovidius” s-a dat start activităţilor de comemorare a genialului poet Basarabean Gigore Vieru cu tema: Grigore Vieru - legământul neamului românesc. Prima activitate din șirul manifestărilor preconizate a fost Spectacolul literar – muzical care s-a desfăşurat sub genericul: Atât de simplu – dar creaţia îl face un mare poet. Invitaţii şi participanţii activităţii au fost elevii clasei a III-a de la Liceul “Natalia Dadiani” din capitală, împreună cu profesoarele Stanciu Viorica şi Buşilă Ina. Ne-a bucurat foarte mult prezenţa şi implicaţia Directorului adjunct al liceul ”Natalia Dadiani” dna Emilia Merendiuc în organizarea acestui eveniment, manifestând o atitudine deosebită faţă de opera marelui poet. Creația lui Grigore Vierului este prezentă din plin în colecțiile Bibliotecii ”Ovidius”, astfel la începutul spectacolului literar –muzical a fost organizată o trecere în revistă a vieţii şi operei scriitorului, cu o prezentare artistică de către bibliotecarul Oficiului copii Aglaia Iepure. Elevii liceului au venit cu un program festiv, selectat și prezentat din opera poetului cu un recital de versuri și înscenări în baza creației autorului. Cu un deosebit entuziasm Directorului adjunct al liceului dna Emilia Merendiuc  a recitat  binecunoscuta poezie „Camaşile” de Grigore Vieru.  Cei prezenți în sală au avut posibilitatea să savureze un colaj de cântece pe versurile marelui poet Grigore Vieru și muzica Ion Aldea-Teodorovici. Această activitate organizată la bibliotecă a venit în sprijinul educării spiritului patriotic al elevilor ,care este prezent în opera poetului. Copii au fost îndrumați să vină la bibliotecă să citească cărțile lui Grigore Vieru  calificate drept unTestament pentru urmași.

Grigore Vieru - Poet al neamului

2013 Anul sarpelui

marți, 12 februarie 2013

Propunem, citim, discutăm


Despre Umberto Eco şi Numele Tranfdafirului
    Atunci, când care părea că filonul magiei  e pierdut definitiv, l-am redescoperit  în miraculosul roman de debut al lui Umberto Eco. Am citit Numele trandafirului într-o singură noapte, netulburat nici măcar de numeroasele citate în latină al căror înţeles îmi scăpară. A fost bulversant. Era ca şi cum Borges s-a apucat să scrie cu mâna lui Dumas. Erudiţie medievală asezonată cu răsturnări de situaţie, personaje pe care le vedeai în carne şi oase mai ceva ca la cinema, umor – tot tacâmul, ce să mai. Am citit, apoi, pe măsură ce au fost traduse în română, şi celelalte romane ale lui Umberto Eco.
    Vă imaginaţi cu câtă plăcere l-am regăsit pe Dumas, ca personaj literar, în Cimitirul din Praga, ultimul roman al lui Umberto Eco. Este tributul pe care italianul îl plăteşte celui de la care a învăţat meşteşugul de a-şi ţine cititorii cu sufletul la gură. Mi-am dat seama că magia lui Dumas încă funcţionează în epoca iPhone-ului. Şi va rămâne intactă şi de acum încolo, deoarece, după cum o descrie un personaj al lui Arturo-Pérez Reverte, un alt urmaş de seamă al lui Dumas, este „un drog care crea dependenţă şi care încă mai creează“.

 

Cojoharenco, Andrei,
cititor fidel Biblioteca ”Ovidius”

 

Expoziţie virtuală de carte


Redescoperă. Citeşte.
 
    Colecţia “Biblioteca pentru toţi” le-a oferit cititorilor români vreme de o sută de ani capodoperele literaturii române şi universale, iar în 2009 s-a relansat cu gândul de a reedita titlurile clasice ale literaturii române. Îi vom reciti pe autorii ale căror opere ne-au însoţit viţa şi le vom lăsa de aici înainte moştenire celor dragi nouă, cărţile devenirii noastre şi ale devenirii lor.

 Barbu Eugen. Groapa. / Eugen Barbu ; pref. : Marian Popa. – Bucureşti, 2011. – 442 p. – ISBN 978-606-588-036-8
  Romanul “Groapa” apare în anul 1957, într-un context politic extraordinar de labil. Romanul a fost citat de critici ca o alegorie. Numind romanul “Groapa” autorul arată cititorului o groapă de moravuri. Eroii lui Barbu sunt nişte oameni naturali, neafectaţi de cultură, n-au maniere, dar au instinctele animalului sănătos şi normal. Ei există în lume cu propriile legi unde domină violenţa, sexul, puterea, crima. Citind romanul Groapa, imaginea pe care o avem în final e aceea a unei lumi ce –şi organizează drumul vieţii  prin infinitul indiferent, prin situaţii tragice, comice, absurde, sentimentale, romantice care ne sugerează ideea de “comedie umană”, o lume ce se scurge în canalul mizeriei omeneşti.  Romanul narează  viaţa mahalalei şi a hoţilor. Este un roman epic splendid.
 
 Delavrancea, Barbu. Hagi - Tudose. Nuvele şi schiţe. / Barbu Delavrancea ; pref. : Mihai Zamfir. – Bucureşti, 2011. – 314 p. –ISBN 978-606-600-581-4
   “Hagi-Tudose” este o dramatizare diluată a cunoscutei nuvele: comportând inevitabile lungimi, episoade parazitare şi personaje abia schiţate. Piesa are puterea reînvierii mahalalei bucureştene de simpatica arhaicitate. Nostalgia copilăriei şi decorul Barierei Vergului i-au oferit cele mai bune pagini unui Delavrancea ajuns la maturitate: din păcate la judecata finală, aceste pagini rămân destul de puţine, tragicomedie. Ca şi Caragiale în marile lui nuvele de ultima perioadă, Delavrancea descoperă un Bucureşti uitat, aproape legendar, în care personajul principal al povestirii capătă proporţii mitice. Este o operă cu personaje pitoreşti relatate într-o formă subtilă şi plăcută pentru lecturare.
Bogza, Geo. Ţări de piatră, de foc şi de pământ. / Geo Bogza ; pref. : Paul Cernat. – Bucureşti, 2011. – 293 p. – ISBN 978-606-600-592-0
    Incomod de la prima apariţie, Ţări de piatră, de foc şi de pământ are “şanse” să rămână incomod şi azi, de data asta pentru cei ce idealizează România interbelică.
Lor, atitudinea lui Bogza le va apărea “tendenţioasă”(dacă nu “bolşevică”, precum în anii  1930), răscumpărată doar de marea calitate literară a reportajelor. Un răspuns la asemenea acuze a oferit Bogza însuşi, într-un text programatic din 1934 (“Introducere în reportaj”) publicat în revista Cuvântul literar. Pentru tânărul şi subversivul reporter social, viaţa însuşi e “profund tendenţioasă”, iar scriitorul autentic – chemat să o redea ca atare: “Tot ce am scris în lume şi a durat mai multe de o zi are o tendinţă. Viaţa care curge în mijlocul nostru, impetuoasă ca un fluviu, sfârşeşte prin a demonstra că însăşi are o tendinţă”. Mediile care îl atrag sunt periferiile sordide, provinciile mizere şi subdezvoltate. Este un demascator al ipocriziei burgheze ce camuflează nedreptăţi strigătoare la cer.

Neagu, Fănuş. Frumoşii nebuni ai marilor oraşe. / Fănuş Neagu ; pref. : Răzvan Voncu. – Bucureşti, 2011. – 266 p. – ISBN 978-606-600-022-2
    Puţine titluri de roman au intrat în vocabularul omului obişnuit, aşa cum a făcut-o “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”.destinul acesta favorabil e cu atât mai surprinzător, cu cât, în mod evident, nu vorbim de o capodoperă, nici un roman de consum. Este un roman dificil, a cărui decodificare presupune o educaţie literară prealabilă, nu este o citire simpluţa pentru omul contemporan obişnuit cu un cod literar cât mai descifrabil.
“Frumoşii nebuni” cântă dragostea şi răzvrătirea. Adică viaţa. Este un roman reuşit, şi personajele sunt recunoscute. Radu Zăvoranu, bunăoară, este construit pornind de la modelul cântăreţului Dan Spătaru, Ed Valdara, iar Raminţki este un alter ego al autorului însuşi. Transformarea lor în “crai” nu a fost posibilă fără o spargere a limitelor realismului.
Preda, Marin. Intrusul. / Marin Preda : pref. : Răzvan Voncu. – Bucureşti, 2011. – 330 p. – ISBN 978-606-588-157-0
“Intrusul” este, într-un anumit sens un roman al înfrângerii regimului comunist. Nu de către democraţie sau de firava opoziţie internă, ci de către forţele obscure ale psihe-ei umane şi de către propria demagogie. Nici unul din personajele romanului nu se lasă transformat în vreun fel de către regim: surupăceanu devine doar electrician, nu şi comunist, Maria rămâne o femeie pe care discursul despre ”familia socialistă” n-o opreşte să-şi caute fericirea în afara cuplului. Paradoxul întregii opere este acela că învingători sunt numai învinşii, căci numai ei au puterea de a se ridica şi de a o lua de la capăt.
Blecher, Max. Întâmplări în realitate mediată. Vizuina luminată /Max Blecher : pref. : Doris Mironescu. – Bucureşti, 2011. – 255 p. – ISBN 978-973-124-687-1
    Romanul are o orientare tematică în romanul interbelic şi totodată are aceleaşi autenticităţi ca şi romanul psihologic. Carte a devenirii, romanul este construit pe tema identităţii şi prezintă experienţa şi drama unui personaj-narator în trecerea de la copilărie la adolescenţă, proces care evoluează prin descoperirea esenţelor ascunse ale lucrurilor, întâmplărilor şi oamenilor. Căutând să descifreze nişte realităţi concrete, eroul ajunge la o nouă interpretate a acestei realităţi: lumea exterioară există în modul în care el o percepe, anulând datele comune, banale ale realităţii obişnuite şi transformând-o într-o “irealitate imediată”, fantastică şi halucinantă, ilogică şi absurdă. Este o carte cu plonjări in lumea fantasmelor, visurilor împlinite şi neîmplinite...
Băieşu, Ion. Balanţa. / Ion Băieşu : pref. : Ion Chişu. – Bucureşti, 2011. – 295 p. – ISBN 978-973-124-652-9
    Romanul “Balanţa” este un roman de observaţie socială ce  redă perfect starea latentă a societăţii din perioada comunistă. Viziunea socială şi efectul continuu al mentalităţilor reziduale sunt prinse în unghiul de incidenţă a scriitorului, făcând ca diferenţele dintre tabloul social prezentat de Ion Băieşu în urmă cu aproape trei decenii şi cel contemporan să fie minime, dacă nu cumva cam şterse, rămânând în pofida trecutului actuale. În multe privinţe, acţiunea pare a se petrece în zilele noastre. Şocul trecerii de la comunism la societatea contemporană a dat naştere la nostalgii după vechiul sistem. Aşadar, în întregul său, romanul lui Băieşu confirmă simţul monstruos al scriitorului şi apartenenţa acestuia în familia spiritelor caragialiene.
Sadoveanu, Ion Marin. Sfârşit de veac în Bucureşti. / Ion Marin Sadoveanu : pref. : Ion Manolescu. – Bucureşti, 2011. – 409 p. – ISBN 978-606-600-709-2
    Romanul “Sfârşit de veac în Bucureşti” are un ritm bine marcat de scene în care conflictul e psihologic. Sunt scene de luptă, de duplicitate şi de strategie, conduse cu mână sigură, în care personajele îşi confruntă interesele, dar şi firea ascunsă. Maestrul de ceremonii este, fireşte Urmatescu, plin de vitalitate, neobosit, viclean, calculat, altruist şi crud totodată, pe care doar lucrurile neclare, ciudăţeniile, capriciile femeilor, nebunia şi moartea îl tulbură. Nu există, cum există în alte romane personaje pozitive ori negative. Nici aplecarea spre caricatură de la romancierii postbelici. Chiar şi nişte netrebnici sunt priviţi cu compasiune de autor. Este un roman plin de viaţă, cu bune şi cu rele, care merită de a fi lecturat.
Blandiana, Ana. Cele Patru anotimpuri. Proiecte de trecut. / Ana Blandiana : pref. : Vitalie Ciobanu. – Bucureşti, 2011. – 314 p. –ISBN 978-973-124-651-2
   Publicată în 1977, după ce a fost refuzată de către cenzură din cauza “tendinţelor sale antisociale”, “Cele patru anotimpuri” este primul volum de nuvele al prestigioasei scriitoare române Ana Blandiana. Autoarea recurge la fantastic pentru a denunţa, într-un mod indirect dimensiunea grotescă a existenţei într-un stat totalitar. Aceste nuvele aparţin atât literaturii fantastice, cât şi celei de testimoniu: narativa Blandianei combină tonul confesional al unui jurnal realist cu incursiunile imaginaţiei vizionare.
Este o fantezie frumoasă, clar şi pur exprimată. Este o reîncărcare cu viaţă, natură, vise şi fantezie. Dar avem nevoie de o astfel de magie în viaţa noastră. Citiţi-o cu plăcere!
 
Ţoiu, Constantin. Galeria cu viţa sălbatică. / Constantin Ţoiu : pref. : Nicoleta Sălcudeanu. – Bucureşti, 2011. – 426 p. - ISBN 978-973--124-460-0
    Constantin Ţoiu a atras atenţia publicului prin publicarea romanului “Galeria de viţă sălbatică” (1976) Este un roman care  înfăţişează cazul unui intelectual, al redactorului de editură, Chiril Merişor, fiul unui medic. El este exclus din partid în 1950, în timpul verificărilor, deoarece luase apărarea colegei sale, Estera Muson. Ea este convertită la catolicism, şi  nu-şi poate imagina alt paradis decât cel ceresc. Chiril fiind un om de bună credinţă este socotit un “idealist periculos” şi un individualist. Arestat apoi şi neizbutind să se justifice, Chiril se sinucide.
Romanul este o meditaţie cutremurătoare asupra destinului intelectualului din ani 50, un roman extrem de interesant, indiferent de vârstă. Este subtil, rafinat, fascinant. Citiţi-l şi romanul la sigur nu va lăsa indiferent.
 

Zi de Informare la Biblioteca Publică ”Ovidius”


Pe 10 februarie Biblioteca Publică “Ovidius” a organizat – Ziua de Informare cu genericul: “Lectura contează în viața ta!”. Doritorii de a se informa despre noile intrări de carte în colecţiile bibliotecii nu s-au lăsat aşteptaţi. Pe parcursul zilei au fost prezentate 6 reviste bibliografice din cadrul expoziţiilor de carte achiziţionate recent din bibliotecă. La Oficiul Copii s-au bucurat de succes şi au trezit o curiozitate  deosebită Colecţia “Adevărul” cu volumele sale frumos ilustrate şi cu poveştile instructive precum “Divina Comedie”, “Zeii şi Eroii din Olimp”, “Iliada – războiul troian” etc. De asemenea au fost expuse şi alte colecţii de carte care au intrat recent în colecțiile bibliotecii: “Vreau să ştiu”, “Să creşti mare”, “Cele mai frumoase poveşti”, “Biblioteca pentru toţi copii”, “Enciclopedii pentru copii”, “De-a v-aţi ascunselea cu natura” care au atras atenţia copiilor şi părinţilor prezenţi la ziua de informare. Au fost expuse şi colecţiile pe suport electronic, care au trezit un interes deosebit, precum ar fi “Tom şi Geri”, în 12 volume, ”Piticii exploratori în lumea animalelor”, “Poveşti, povestiri, amintiri” etc.
            În Sala de Referință a bibliotecii a fost prezentată o expoziţie impunătoare de achiziţii recente. Cărţile prezentate sunt din diverse domenii, preconizate pentru cercetătorii ştiinţifici, cadrele didactice, studenţi, elevi, precum şi pentru publicul larg. Cu o deosebită atenţie au fost consultate documentele din domeniul inginerie şi informatică (16 volume şi CD), psihologie, lingvistică, istorie şi nu în ultimul rând o colecţie de cărţi ce ţine de compartimentul geografie.
            La finele prezentărilor au avut loc discuţii unde au fost puse întrebări apărute pe parcursul prezentărilor. Beneficiarii Bibliotecii Publice “Ovidius” au rămas mulţumiţi de documentele intrate recent şi s-au familiarizat cu condiţiile de acces la ele. 

vineri, 8 februarie 2013

ZI DE INFORMARE

Nu rataţi şansa de a fi informat !
 
Doritorii de a se informa despre noile intrări de carte în colecţiile bibliotecii “Ovidius” sunt aşteptaţi duminică, 10 februarie să participe la Ziua de informare cu genericul: “ Lectura contează în viața ta!”(ediții noi în colecţiile bibliotecii „Ovidius”).
Pe parcursul zilei se  vor desfăşura  reviste bibliografice de prezentare a celor mai interesante ediţii  din cadrul expoziţiilor de carte “Achiziţii recente” din bibliotecă (la ora 11.30,13.30,15.30)
Informaţie diversă se afla la dispoziţia Dvs. !

 


 

miercuri, 6 februarie 2013

Clubul de creație ”Miracol”


Dragi prieteni fideli ai clubului “Miracol” vă aducem la cunoştinţă că duminică, 10 februarie, ora 12:00 la Biblioteca “Ovidius” va avea loc ce-a dea treia lecţie a clubului „Miracol”.
Tema lecţiei: Mărgele Croşetate.
Sunt necesare: Aţă pentru croşetare, croşetă, foarfece, mărgele mari şi panglică. Moderatoarea lecţiei de această dată va fi Olga Gori.
Toţi doritori de a participa la clubul „Miracol”  sunt așteptați cu o deosebită plăcere pe adresa: 

şos. Hânceşti nr. 32
Tel. 022  727 194
E-mail: ovidius@hasdeu.md
 

Revistă bibliografică

Dicționarele care te pot ajuta...

 
Editura Univers Enciclopedic  este specializată atât în publicarea de dicţionare şi enciclopedii, cât şi în lucrări de referinţă ce acoperă domenii variate ale cunoaşterii umane: filosofie, religie, mitologie, psihologie, pedagogie, istorie etc. Producţia de carte a editurii s-a impus prin calitate şi prezentarea  sa grafică originală.

            Biblioteca Ovidius în colecţia sa deţine mai multe publicaţii a acestei edituri. Pentru cei interesaţi de informații din diverse domenii ale cunoașterii umane, vă propunem câteva titluri de carte ce le puteţi utiliza în studiul Dumneavoastră. Vă aşteptăm să răsfoiţi aceste cărţi în spaţiul bibliotecii noastre!

    La Cotardiere, Philippe de, Penot, Jean-Piere. Dicţionarul spaţiului. – Bucureşti, 1998. – 382 p. – ISBN 973-9243-50-9
     Recomandam “Dictionarul spațiului”, apărut la editura Larousse, celor care vor sa cunoască mai multe despre acest domeniu fascinant şi extrem de divers. Fiind o lucrare de popularizare, cartea prezintă interes pentru cititorii de rând, care doresc să afle mai multe despre aplicaţiile sateliţilor civili sau militari și informații despre programele spaţiale actuale.
 

    Didier, Julia. Dicţionar de filosofie. – Bucureşti, 1999. – 372 p.  – ISBN 973- 9243–00-2                
          Acest dicționar poate fi utilizat atât de specialiştii şi studenţii în filosofie, cât   și de toți cititorii. Scopul său este să arate că principalele noţiuni ale filosofiei se regăsesc în problemele concrete pe care omul şi le poate pune în cursul vieţii sale. 



    Colas, Dominique. Dicţionar de gândire politică. – Bucureşti, 2003. – 361p.  – ISBN 973-637–011- 9  
            Dicţionarul propus permite abordarea istoriei gândirii politice în diversitatea ei. Aici  veți găsi note amănunţite referitoare la autori majori şi la noţiuni cruciale, precum şi prezentarea unor opere fundamentale. Informațiile din carte îi va permite cititorului să se informeze şi sa mediteze cu privirea la marile mize al politicii.




    Dicţionar de Media. – Bucureşti, 2005. – 367 p. – ISBN 973- 637 – 081-X  
            Ultimele doua decenii ale secolului XX-lea au fost dominate de explozia multimedia şi de reţele informatice. Acest „Dicţionar de Media”, apărut sub coordonarea lui Francis Balle, unul din cei mai buni specialişti în domeniu, autor al clasicei Media si societate (1980), nu-si propune să fie numai o trecere în revistă a evoluţiilor recente din acest domeniu. Este un dicţionar de referinţă, "totul intr-unul" pentru media, asociind vocabular tehnic, denumiri de instituţii, concepte din domeniul ştiinţelor informaţiei şi comunicării, biografii ale marilor personalităţi ale presei, televiziunii şi multimedia. În anexe, este oferit un lexic român-francez-englez.

     
    Buican, Denis. Dicţionar de biologie. – Bucureşti, 2001. – 203 p. – ISBN 973-8240- 08- 5     
       Dicţionarul oferă o panoramă de noţiuni biologice fundamentale, prin ceea ce aduc ele la înţelegerea mecanismelor viului, a evoluţiei lui şi a raporturilor sale cu omul. Scopul său este de a familiariza cititorul cu elementele esenţiale din biologie, în general, precum şi din numeroasele sţiinte care o compun. În afară de conţinutul său informativ, dicţionarul prezintă, în cei 700 de termeni riguroși selecţionati şi strâns corelaţi între ei, o abordare mai curând tematică decât lexicală, completată cu datele bibliografice ale unora dintre cele mai marcante figuri din istoria stiinţelor vie

marți, 5 februarie 2013

Discuție-dezbatere: Lumea digitală - în condiţii de siguranţa


Astăzi, la Biblioteca Publică “Ovidius” a avut loc o discuție-dezbatere cu genericul “Lumea digitală - în condiţii de siguranţa”. La activitate au fost prezenţi elevii clasei a 5-a, Gimnaziului Nr 41 însoţiţi de diriginte, profesor de istorie Ion Ţâbuleac. În cadrul activităţii s-a discutat despre activitatea Centrelor Safer Internet (Comisie Europeană), care au fost înfiinţate la 5 februarie 1999.  Scopul Centrelor este sensibilizarea şi combaterea conţinutului ilegal/digital. Centrele Safer Internet sunt organizate sub înaltul patronaj al vice-președintelui Neelie Kroes responsabil de agenda digitală, prezente în 30 de țări europene, gestionează dezvoltarea de informatizare/conștientizare a materialelor și organizează sesiuni de informare pentru copii, părinți și profesori. Copii au fost interesaţi de informaţia propusă şi concomitent s-a discutat despre pericolul cel prezintă jocurile video agresive şi legătura lor cu violenţa întâlnită la copii. Pe parcursul activității au avut loc discuții despre jocurile video instructive, care sunt o alternativă mai bună pentru instruire şi educarea generaţiei tinere. În cadrul activităţii a avut un dialog între copii şi bibliotecari despre posibilitatea accesării diverselor jocuri de la calculatoarele bibliotecii, despre accesul liber la  informaţie etc. S-a încheiat activitatea cu prezentarea expoziţiei de carte şi a documentelor electronice ce sunt în   colecţiile bibliotecii, care pot fi împrumutate de copii la domiciliu.