Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 24 august 2012

ORA POVEŞTILOR

În pofida faptului ca luna august este ultima lună de vacanţă, deci şi odihna le este pe sfârşite, copiii au frecventat mai intens biblioteca „Ovidius”, atât pentru a reuşi să mai împrumute şi să citească cărţile recomandate de profesori pentru lectura de vară, dar şi pentru a se relaxa. Mai ales au venit cu plăcere la programul de vară „Ora poveştilor”, organizat în acest an, după cum am mai menţionat în comunicările anterioare,  de voluntara Cristina Voroneanu. Pe parcursul acestei luni ai au participat la orele de lectură a unora din cele mai frumoase şi interesante poveşti din literatura română ţi universală. Tot odată, tânăra voluntară, a integrat mai multe momente atractive care au precedat sau au urmat lecturile de bază: vizionarea unor poveşti la calculator, discuţia celor vizionate, jocuri de dezvoltare a memoriei.

Acest factor a fost binevenit pentru şi plăcut pentru copii, care nu se dădeau duşi acasă, rămânând să mai lectureze reviste, enciclopedii şi alte cărţi  interesante din colecţiile oficiului pentru copii.


IMPRESII DE LECTURĂ

   De când sunt abonată la biblioteca „Ovidius”, am avut posibilitatea de a citi o mulţime de cărţi, din cele mai variate genuri şi subiecte; dar cartea care m-a impresionat cel mai mult este „Portretul Lui Dorian Gray” de Oscar Wilde.

   Subiectul acesteia este axată pe un tânăr atrăgător, de o frumuseţe nemaiîntâlnită – Dorian Gray, a cărui existenţă „evoluează” de la cea a unui băiat timid, fără pre multe cunoştinţe despre viaţă la cea a unui adult fără inhibiţii, pentru care plăcerea contează cel mai mult, ceea ce-l determină să ducă o viaţă liberă, lipsită de interdicţii şi chiar aş putea spune desfrânată. Acesta reuşeşte să-şi menţină tinereţea şi frumuseţea până la o vârstă destul de înaintată, fără ca trecerea timpului să-i afecteze chipul frumos şi fizicul atrăgător, în timp ce anii şi tot răul făcut altora se răsfrânge din plin asupra portretului acestuia, realizat de amicul său pictor(pe care, într-un sfârşit îl omoară), portret care înfăţişează cel mai hidos chip văzut vreodată. În cele din urmă, Dorian moare, devenind un bătrân în toată regula, în timp ce portretul „reînvie” înfăţişarea de altădată a tânărului Dorian Gray.
De ce mi-a plăcut anume această lucrare?
   În primul rând, pentru că are o tentă psihologică, arătând cum unii pot influenţa asupra altora, cum manipularea deseori devine un mijloc prin care anumiţi oameni obţin ceea ce-şi doresc.
   În al doilea rând, pentru că această lucrare, mai mult decât oricare alta atestă necesitatea ca fiecare din noi să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile comise şi să acţioneze nu doar pentru propria bunăstare. Să realizăm faptul că nu suntem singuri pe lume şi acţiunile noastre ne pot afecta, atât pe noi, cât şi pe alţii.
   De asemenea mi-a plăcut ideea portretului, care pentru mine se asociază cu sufletul – adevărata „faţă” a omului poate chiar cu conştiinţa. Astfel, în ciuda aspectului plăcut sau mai puţin plăcut, portretul nevăzut – sufletul sau conştiinţa este ceea ce arată cu adevărat cine este fiecare.
Într-un final, cartea „Portretul lui Dorian Gray” mi-a lăsat impresii puternice, care m-au determinat să scriu anume despre această carte.

Stratan Natalia, studentă Universitatea Tehnică din Moldova
Cititor fidel Biblioteca Ovidius

miercuri, 22 august 2012

Clubul Tinere talente

Crina Popescu: 20 de ani pe aripile poeziei


   La Biblioteca „Ovidius” a avut loc ședința Clubului „Tinere talente”, care este organizat și moderat de Zina Izbaș, redactor prezentator al emisiunii radio „Semnal Junior”, membru al Uniunii Scriitorilor. Protagonista întrunirii a fost Crina Popescu, care ne-a alinat sufletele cu versurile ei meditative, filosofic profunde. Recitalul a fost axat mai mult pe poezia patriotică, deoarece Crina la moment iși face studiile în Franța deaceia are un dor nestăvilit de țară și de neam. Versurile citite fac parte din manuscrisul ce se pregătește pentru o nouă carte, care sperăm să se editeze curând. Alături de ea a fost prezent academicianul Nicolae Dabija, scriitoarea și jurnalista Nina Josu și alți oameni de cultură. Nu au lipsit nici colegii din echipa emisiunii radio „Semnal junior” din care a făcut parte și Crina Popescu. Evenimentul a
fost eclipsat și cu melodiile interpretate de Natalia Croitoru.




marți, 14 august 2012

IMPRESII DE LECTURĂ

Impresiile pe care mi le-a lăsat The Hornbeam Tree

   Odată cu începutul verii elevii şi studenţii capătă libertatea de a colinda rafturile bibliotecilor în căutarea lecturilor care să coincidă cu preferinţele şi concepţiile lor, fără de a fi nevoiţi de a le alege sau cel puţin de a le da întâietate celor mai apropiate programei şcolare. Eu nu constitui o excepţie din această realitate caracteristică nouă, celor ce încă descoperim lumea din adăpostul pe care îl oferă băncile şcolare.
   Ca şi mulţi alţii în această vară am trecut de la paginile unei cărţi la alta, acestea deosebindu-se după gen, motive, stil, simbolism etc. Cartea care îmi invadează mintea atunci când mă gândesc la cele citite în această vară a fost o adevărată surpriză pentru mine. Când am început să citesc cartea The Hornbeam Tree de Susan Lewis mă aşteptam la o lectură plăcută şi uşoară, însă nici în gând nu mi-a trecut că ar putea să mă captiveze într-atât încât să întâlnesc zorii tot cu ea în mâină după o noapte de nesomn. Mi-a plăcut în primul rând atmosfera pe care a creat-o autoarea, deşi aventura, suspansul şi chiar drama nu au lipsit, iar pe alocuri luptele politice dintre ţări mult prea fantastică după părerea mea, felul în care autoarea a introdus personajele, treptat şi cu măiestrie, precum şi felul în care evoluau relaţiile dintre acestea, a menţinut un oarecare simţ al realităţii.
   Eroii acestui roman sunt mai mulţi jurnalişti care îşi duc viaţa pe cât de liniştit îi lasă meseria s-o facă. Traiul lor zilnic este deranjat de o descoperire şocantă care urmează să schimbe vieţile a milioane de oameni. Uniţi care prin legăturile familiale care prin cele de prietenie sau dragoste, ei ajung să se ajute reciproc pentru a da în vileag jocurile politice murdare de care societatea lor a fost ţinută în întuneric. În acest răstimp însă ei continuă de a-şi rezolva problemele personale, de a comite greşeli şi de a căuta răspunsuri la întrebările care îi chinuiau.
   Deşi nu îndrăznesc de a-i oferi acestei cărţi titlul de cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată, ea mi-a lăsat impresii plăcute care mă fac să afirm fără reţinere că mi-ar plăcea s-o recitesc cândva şi să compar impresiile de acum cu cele pe care le voi avea atunci. Totuşi sunt sigură că voi întoarce pagină după pagină, cu aceaşi curiozitate, pe care am avut-o şi în această vară.

Cristina Voroneanu, cititor fidel al Bibliotecii Ovidius

vineri, 10 august 2012

LECTURILE VERII 2012


CITEŞTE ŞI NICIODATĂ NU VEI FI SINGUR

Expoziţie de carte pentru copii şi adolescenţi din colecţiile bibliotecii "Ovidius"

Păcat că vara trece aşa de repede. Şi vacanţa împreună cu ea. Suntem deja în luna august. Totuşi pentru copiii şi adolescenţii curioşi, care acum au mai mult timp liber şi doresc să afle ce mai nou este în colecţia bibliotecii „Ovidius”, le propunem lecturi pe toate gusturile. Aici vor găsi oricând cărţi care îi pot ajuta în comunicarea cu prietenii, cu părinţii, vor afla mai multe informaţii despre puterea sfântă a Bunului Dumnezeu, pot citi ediţii cu povestiri fantastice, volume ce includ cele mai frumoase poezii pentru copii.

 

Rilke, Rainer Maria. Povestiri despre Bunul Dumnezeu / Rainer Maria Rilke ; trad. din germ. de Marcea Ivănescu. – Bucureşti : Humanitas, 2007. – 148 p. – (Cartea de pe noptieră).

Editura Humanitas în colecţia „Cartea de pe noptieră” propune cititorilor săi cărţi care, odată fiind citite, le duci dorul oricând, sunt de neuitat. Editorii ne asigură că una din aceste cărţi este şi volumul dat, lectura căruia pentru copii va fi ca un joc de-a v-aţi ascunselea, în care este căutat Dumnezeu. Şi e posibil ca ochii lor să-L zărească printre rânduri, acolo unde unii adulţi nu văd nimic şi pe nimeni. Ei vor înţelege şi aceste splendide povestiri al cîror sens tainic e acoperit de faldurile bogate ale fanteziei.

Schmitt Pantel, Pauline. Zeii şi zeiţele Greciei explicate copiilor / Pauline Schmitt Pantel ; trad. din fr.: Dorin Onofrei. – Ch. : Cartier, 2008. – 108 p. – (Col. „Verde”).

Răspuns la multe întrebări pe care şi le-au pus, poate, vreo dată copiii curioşi vor găsi în această ediţie:
Grecii au avut mai mulţi zei?
Cine sunt eroii legendari ai Greciei?
Miturile explică lumea şi istoria ei?
Copilăria zeilor este cunoscută?
Există sărbători care marchează sfârşitul copilăriei?

100 de trucuri pentru a te distra în vacanţă. Numai cu prietenii tăi! / trad : Alina Duminică ; red. : Adina Antonie. – Bucureşti : Egmont, 2006. – 96 p. : il. – (Col. „Strict secret” Witch).

Această carte ar fi trebuit să o citiţi la începutul vacanţei. Dar mai aveţi timp să urmaţi unele din ideile şi propunerile de organizare a timpului în perioada vacanţei, îmbinând distracţiile cu pregătirea temelor de vacanţă. Vă veţi distra şi urmărind notiţele de jurnal făcute de alţi copii de vârstă pre-adolescentină, care ne povestesc ce au făcut ei în vacanţă şi cum au reuşit să se distreze şi să-ţi facă noi prieteni.


100 de trucuri pentru a-ţi face un supergrup. Toţi pentru unul! / trad : Alina Duminică ; red. : Adina Antonie. – Bucureşti : Egmont, 2005. – 96 p. : il. – (Col. „Strict secret” Witch).

Chiar dacă uneori copiii se mai ceartă, prietenia lor nu poate să se destrame. Cum au reuşit să treacă peste diferite cazuri de divergenţe între prieteni veţi afla din notele de jurnal ale eroilor acestei cărţi.
Mai găsiţi aici sfaturi cum să te comporţi şi să te menţii într-un grup, diverse jocuri de echipă.



100 de trucuri esenţiale în iubire. Dragoste la prima vedere, declaraţii şi altele / trad : Alina Duminică ; red. : Andra Botescu. – Bucureşti : Egmont, 2006. – 94 p. : il. – (Col. „Strict secret” Witch).

O carte care vine în ajutorul celor care au ajuns la vremea primelor suspine provocate de primele sentimente de dragoste.
Autorii propun notiţe şi idei, teste psihologice, sugestii pentru o bună convieţuire între băieţi şi fete adolescente şi părinţii lor, care sunt cele 10 reguli de aur care trebuie să le cunoşti pentru a absolvi „Şcoala dragostei”, cât şi ... sfaturi care să-ţi limpezească dubiile în iubire!


Mânăscurtă, Ioan. Artefact : roman fantastic pentru copii / Ioan Mânăscurtă ; prez. graf. de Petru Gheţoi. – Ch. : Magna-Princeps SRL, 2009. – 212 p. : il. color.
De ce această carte se numeşte Artefact?
În cuvântul introductiv al ediţiei ne lămureşte însuşi autorul: „ Artefactul este o pată falsă, inexistentă pe peliculă, care apare în procesul developării pe placa fotografică. Adică pe o placă apare imaginea fotografică în realitate, dar mai apare şi ceva în plus – o umbră, un nor, o părere. Tot aşa s-a întâmplat şi cu mie. Unele scene s-au petrecut în realitate, altele – doar în imaginaţia mea şi a prietenilor mei. Deci, am putea zice că sunt un artefact. Cele mai importante descifrări însă sunt cuprinse în capitolele care urmează”.
Cine va citi cartea va afla aceste întâmplări reale şi fantastice din copilăria autorului, care se pot întâmpla, de fapt, în viaţa oricărui copil.

Sommer-Bodenburg, Angela. Micul vampir şi pacientul ciudat / Angela Sommer-Bodenburg ; trad. de Dragoş Dinulescu ; il. de Amelie Glienke. – Bucureşti : Ed. Rosetti Educaţional, 2005. – 136 p. : il. – (Ser. Basme din zilele noastre ; Avenurile micului vampir II (9)).
Cartea se deschide cu o fişă biografică a autoarei, Angela Sommer-Bodenburg, născută în anul 1948 în Germania, mutându-se mai apoi, împreună cu familia În SUA.
Scriitoarea ne îndeamnă să citim cărţile sale pentru că : „Prin cărţile mele doresc să-i fac pe copii mai curajos şi mai puternici. Dar, nu în ultimul rând, îmi doresc ca cititorii cărţilor pe care le scriu să devină nişte adevăraţi visători, cu gândul către o lume mai bună şi speranţa că această lume va fi mai paşnică” .


Bucurii pentru copii : Poeţi contemporani din Basarabia / sel. : Vasile Romanciuc ; pref. : Mihai Cimpoi ; postf. : Diana Vrabie. – Târgovişte : Bibliotheca ; Ch. : Cartdidact, 2010. – 240 p. : il.
În această culegere copiii de pe ambele maluri ale Prutului vor găsi versuri poate mai puţin cunoscute, scrise de cei mai îndrăgiţi scriitori : Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Ion Hadâtcă, Arcadie Suceveanu, Leonida Lari, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Ion Vatamanu, Aureliu Busuioc, Petru Cprare şi mulţi alţii.

Cei interesaţi vor găsi aici şi mici prezentări a vieţii şi drumului de creaţie a acestor scriitori, o mică analiză a stilului artistic al lor.


Reproducem o poezie în care scriitorul Leo Butnaru le spune copiilor ce sa facă pentru ca să fie frumoşi şi deştepţi.

BIBLIOTECA

Pentru lumea cititoare,
Fie mică, fie mare,
Templul ei mereu adună Carte bună,
De lumină.

Clar le este tuturor:
Piciul, dacă-i cititor,
Creşte mult mai repejor.
Fetiţa cu cartea-n mână
E frumoasă ca o zână.

Iar împreună, logofeţi,
Nu-s doar frumoşi.
Ci şi deştepţi.

În grădina copilăriei : [poezii pentru copii] / Guvernul Republicii Moldova ; Children’s High Level Group. – Ch. : Arc, 2009. – 192 p. : il. color.

Cartea include poeziile şi desenele copiilor şi tinerilor din instituţiile educaţionale de tip rezidenţial de protecţie socială şi medicală, realizate împreună cu voluntarii din instituţiile de învăţământ general, în cadrul activităţilor de acţiune comunicară.
 Astfel culegerea dată reflectă toată energia şi optimismul copilăriei, dragostea de viaţă a tuturor copiilor, indiferent de starea socială şi de sănătate a lor, fiind exprimată foarte frumos în creaţiile lor literar-artistice.
Citind cartea vom afla cum văd, cum simt, cât de diverse sentimente sunt exprimate în aceste poezii cu titluri sugestive, scrise de copii şi adolescenţi, cu vârsta între 10-18 ani : Dulcea mea copilărie, Basmul copilăriei, Sufletul copilăriei, Grădina copilăriei, Ce este copilăria?, Te rog, copilărie, nu pleca…
Fiecare poezie este însoţită şi de un desen inedit al unui alt copil, prieten bun cu creioanele colorate.


Ghinea, Sanda. Joacă-te cu mine, Mare! : Versuri pentru copii / Sanda Ghinea. – Constanţa : Ex-Ponto, 2002. – 126 p. : il. color.

În tot ceea ce scrie, Sandală Ghinea îşi desăvârşeşte mereu vocaţia de poetă, adăugând şi în sufletul copiilor credinţa că pacea se zideşte cu iubire.
Prin poeziile sale, ea îi aduce mereu  pe copii la ţărmul mării, să-i audă glasul cristalin: Marea liniştită, Joacă-te cu mine, Mare.!, Casa pictată pe plajă, De-a dura, la mare! Ne mai povesteşte ea în versuri viaţa şi întâmplările ce au loc cu micii noştri prieteni din lumea ce ne înconjoară: Peştii, Ţestoasa, Crabul, Mare plină de meduze, Melcul pe malul mării ş. a.




Vatamanu, Ion. Iarba şi îngerii ei : Poezii pentru cei care vor să crească cu cartea mai măricei / Ion Vatamanu ; il. de Mihaela Vatamanu. – Ch. : Bons Offices, 2011. – 108 p. : il. color.

Scriitorul Ion Vatamanu adresează, în multe din poeziile sale, un îndemn cititorilor săi să-şi iubească plaiul natal, limba mamei şi a tatei. Sugestive sunt însăţi titlurile acestor poezii: Moldovă, corabie cu flori ; Râu frumos ca un copil ; Drag mi-i dealul, valea dragă ; Moldovă, mărgea de foc; Ploile tale, Moldovă ; Duminica la ţară; Chipul baştinei; Cuvintele limbii române; Graiul din tei.



VERDELE VERBULUI
Ion Vatamanu

Ce blând era verdele,
Cântarea ierbii, ce sfânt
A trecut printre verbele
Unui grai pe pământ.

Oare-aşa poate-o limbă
A se compune din tot,
Ce pe ţărână se plimbă
Cu rădăcina şi rod?

Oare-aşa un popor
Îşi leagănă-n timp
O silabă de dor
Cu alta de câmp?

Oare-aşa poate fi
Melodia dulce,
Încât ar trezi
Mortul sub cruce?

Oare-aşa poate fi?

Dar ce blând era verdele,
Cântarea ierbii, ce sfânt
Trecea printre verbele
Unui grai pe pământ…