Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 28 iunie 2012

ORA POVEŞTILOR


Sacul cu poveşti nu se termină niciodată la biblioteca OVIDIUS, deoarece în colecţiile bibliotecii îi aşteaptă pe copiii curioşi multe cărţi frumos ilustrate şi interesante. 

 În aceastsă vară, copiilor le va ajuta să cunoască poveşti de peste mări şi ţări un activ voluntar al bibliotecii. Fiind ea însăşi o cititoare pasionată, Cristina Voroneanu, elevă la Liceul «Mihai Viteazul», şi-a propus să fie alături de eroii din poveste împreună cu micii noştri cititori.

Astfel, în colaborare cu Centrele Comunitare pentru Copii şi Tineret din sectorul Centru, în fiecare zi de joi, la orele 11.00, la biblioteca «Ovidius» se desfăşoară în cadrul programului «Ora poveştilor» ore de lectură a basmelor populare, cât şi a celor mai frumoase poveşti din întreaga lume.


 Mai apoi Cristina organizează discuţii despre cele citite, fiind intercalate pe parcurs şi jocuri moderne de dezvoltare a memoriei şi abilităţilor de concentrare a atenţiei.
Având o bogată experienţă de voluntar în cadrul a diverselor ONG-uri, Cristina reuşeşte să găsească acele puncte tangenţiale de prietenie cu micii noştri cititori, ei venind cu plăcere la aceste activităţi.

Toţi copiii sunt aşteptaţi cu drag în vizită la "Căsuţa cu poveşti" de la Biblioteca "Ovidius"!


miercuri, 27 iunie 2012

LECTURILE VERII -2012

CONCURS DE CREAŢIE :
NATURA E O BOGĂŢIE, CU EA TRĂIM ÎN ARMONIE!

Deoarece vacanţa mare este în cel mai frumos anotimp - vara, iar vara natura devine şi mai încântătoare, copiii de la Tabăra cu sejur de zi de la Liceul «Minai Viteazul» cu cea mai mare plăcre au participat la concursul de desen pe asfalt sub genericul "Natura e o bogăţie, cu ea trăim în armonie!"
Momentul educativ al concursului a fost discuţia avută cu copiii, axată pe necesitatea ocrotirii naturii înconjurătoare, păstrării cât mai intacte a bogăţiilor pe care ni le dăruieşte ea din plin.

luni, 25 iunie 2012

COPIII CHIŞINĂULUI CITESC O CARTE

Despre minunaţii prieteni ai lui Moş Barbălungă au aflat copiii care s-au odihnit la taberele cu sejur de zi din Sectorul Centru, pentru care am prezentat cartea „Poveşti cu Barbălungă” de Ovidiu Creangă. Această carte este promovată în acest an în cadrul programului de lectură al BM „B. P. Hasdeu” şi care se desfăşoară anual în toate filialele sale.


Copiii au susţinut şi le-a plăcut îmbinarea realului cu fantasticul în poveştile pe care le istoriseşte autorul, fiind atraşi şi de faptul că acest volum de carte este frumos ilustrat, ba mai conţine şi fotografiile multor din eroii reali descrişi de Ovidiu Creangă.
În deosebi le-a plăcut copiilor ora de lectură la care am citit povestirea „Prietenii mei cu patru lăbuţe”. Ei au apreciat mult devotamentul celor şase câini care au fost pe parcursul vieţii autorului prietenii lui adevăraţi. Le-au plăcut şi numele acestor prieteni: Tuzic, Fifiţa, Flocea, Jup (unu şi doi), Şaca.
Copiii au dedus singuri că trebuie să iubim şi să ocrotim prietenii noştri cu patru lăbuţe.


 

vineri, 22 iunie 2012

LECTURILE VERII 2012

Dragi copii!

Cărţi bogat ilustrate, cu fotografii excepţionale, descrieri vii ale evenimentelor care au fost cu mulţi-mulţi ani în urmă, încurajează micii cititori să descopere treptat istorii fascinante, pentru a satisface curiozitatea lor.

În colecţiile bibliotecii OVIDIUS vă aşteaptă cumincioare pe rafturi multe asemenea volume de carte frumoasă şi cognitivă.

Nu ezitaţi să vă îmbogăţiţi cu noi cunoştinţe şi pe parcursul vacanţei!

 

CĂLĂTORII FASCINANTE ÎN ISTORIE

Expoziţie de carte istorică pentru copii din colecţiile bibliotecii OVIDIUS



 O călătorie în istorie: Cuceriri, aventuri şi descoperiri din preistorie până azi : Atlas tematic pentru copii. - [S.l.], 2007. - 80 p. : il.


Acesta nu este un manual de istorie. Este o carte care povesteşte copiilor despre dezvoltarea istorică a omenirii, dar în mod mai atractiv. Micul cititor va avea un prieten care pe tot parcursul cărţii îl va însoţi în călătoria sa în istorie – este Clepsidra CLEO, o mascotă simpatică care invită cititorul să treacă de la pagină la pagină, pentru a afla noi şi noi evenimente interesante.


Lecturi istorico-geografice : Antologie de texte pentru clasele a III-IV. - Bucureşti : Aramis, 2003. - 110 p. : il.


Din această carte micii cititori vor afla informaţii istorice, dar povestite în mod literar de către mulţi scriitori cunoscuţi. Cine au fost „Daco-Jeţii”, „Decebal şi războaiele dintre daci şi romani” ne povesteşte H. Daicoviciu. Despre Alexandru cel Bun, unul dintre făuritorii şi consolidatorii Moldovei ca stat, Ştefan cel Mare, Lupta de la Vaslui şi alte fapte interesante ne istoriseşte Nicolae Iorga.


Stephens, Diane. Lumea antică : O lume de fapte şi personaje fascinante : Întrebări şi răspunsuri / Diane Stephens ; trad. de Elena Ionescu. - Bucureşti, [s. a.]. - 30 p. : il.

Cei mai vechi strămoşi ai omului au trăit cu peste cinici milioane de ani în urmă. Ei aveau aproximativ 1, 20 m, erau bipezi şi erau mai mult oameni decât maimuţe, susţine autoarea acestei cărţi.
Copiii curioşi care vor să afle care au fost cei mai vechi strămoşi ai omului, cum au trăit şi s-au dezvoltat în continuare vor parcurge etapele istorice milenare în doar câteva ore de lectură a acestei fascinante cărţi.


 Fink, Gerhard. Grecia antică / Gerhard Fink ; trad. de Minai Moroiu.- Bucureşti : RAO, 2002. - 50 p. : il.


Autorul ne prezintă răspunsuri originale la diverse întrebări: cine a trăit în Grecia înainte de greci, cine a fost regele Minos, cine au fost cei dintâi greci, cu ce se ocupau şi cum s-a dezvoltat acest popor, ce invenţii minunate au făcut vechii greci.



Gori, Claudia. Cartea despre... bărbaţi şi femei în istorie : Din antichitate până în vremurile noastre. - Ch : ARC, 2008. - 60 p. : il.


Răsfoind paginile acestei cărţi veţi cunoaşte multe personaje celebre din istorie, vremurile în care au trăit, obiceiurile şi faptele lor. Scrisă în stil enciclopedic, succint. Indicele de nume de la sfârşitul cărţii vă va ajuta să găsiţi rapid anume informaţia despre personalitatea care vă interesează.


 Royo, Daniel. Dicţionarul cavalerilor / Royo Daniel ; trad. De Gabriela Şilcovan. - Ch. : Cartier, 2009. - 120 p. : il.



Este un dicţionar care propune o incursiune într-o civilizaţie mai neobişnuită – cea a Cavalerilor. Cum a apărut spada, scutul, cetăţile, cine au fost Cavalerii Mesei Rotunde şi multe alte lucruri serioase, dar şi amuzante uneori sunt adresate unui public larg pasionat de istorie.




Doritorii de a cunoaşte mai multe despre cele mai dezvoltate civilizaţii din antichitate pot apela la minienciclopediile din seria „Descoperă lumea” apărute la editura Prut Internaţional.

 

China antică / consult. şt. : Carol Michaelson. - BucureştI : Litera Int., 2008. - 56 p. : il. - (Descoperă lumea).


Miturile şi simbolurile chinezeşti ne surprind şi până în zilele noastre prin fantasticul lor. Cine sunt soldaţii din teracotă, când are loc Festivalul Bărcilor-Dragon, cum ajută oasele de bivol şi de oaie să comunice spiritele morţilor cu cei vii – iată doar unele repere care îi pot intriga pe micii cititori.






Egiptul antic / consult. şt. : George Hart. - BucureştI : Litera Int., 2008. - 56 p. : il. - (Descoperă lumea).


De ce egiptenii purtau talismane, de ce mamele din Egiptul antic trebuiau să mănânce un şoarece, de ce vechii egipteni purtau pe cap peruci, ce zeu egiptean avea cap de şacal? Aceste şi alte fapte neobişnuite vă descrie această carte.




Grecia antică / consult. şt. : Louise Schofield. - BucureştI : Litera Int., 2008. - 56 p. : il. - (Descoperă lumea).



Cititorii pot afla multe fapte diverse: de când au început Jocurile Olimpice, ce este un oraş-stat, cum se dezvoltau artele şi ştiinţa, ce putea mânca un musafir la un banchet din Grecia antică ? De ce eşeau grecii victorioşi din războaie şi aventuri ne povestesc legendele despre faptele de vitejie şi curajul acestui popor.



Roma antică / consult. şt. : Paul C. Roberts. - BucureştI : Litera Int., 2008. - 56 p. : il. - (Descoperă lumea).



Veţi afla legenda întemeierii Romei, dar şi multe alte fapte istorice interesante: cum a decurs viaţa în Imperiul Roman, de ce construiau ei vestitele drumuri romane, secretele menţinerii îndelungate a sănătăţii romanilor antici, cum s-a extins şi ce evenimente au dus la căderea Romei.




joi, 21 iunie 2012

LECTURILE VERII — 2012

CONCURS DE DESENE: «IMPRESII DE LECTURĂ DIN CARTEA DE VACANŢĂ»

Copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Liceul «Universul» au dovedit că au abilitatea de a prezenta în desen eroii îndrăgiţi de ei, prezentând pentru concurs multe imagini destul de originale. Desigur mulţi s-au inspirat din cărţile citite de ei în vacanţă, dar au fost şi imagini ale eroilor din filmele în desen animat pe care le privesc ei cel mai cu drag. Se vede că cei mai mulţi copii au citit mai recent povestea «Motanul încălţat» de Charles Perrault foarte multe desene fiind ale acestui brav erou din poveste.

Toţi eroii desenaţi de copii şi-au găsit un loc pe rafturile sălii literaturii pentru copii de la biblioteca «Ovidius», unde au fost expuse lucrările copiilor. Se bucurau şi copiii care îi priveau, dar şi eroii poveştilor îndrăgite parcă deveniseră mai vii şi mai veseli, aflându-se printre atâtea cărţi frumoase şi copii curioşi de a le citi. Deoarece regulile unui concurs presupun evidenţierea unor lucrări mai reuşite am selectat nouă desene din cele 27 prezentate.
Margareta Cebotari, bibliotecar principal

Cine sunt autorii lor ? Ce eroi îndrăgiţi au desenat?

Alexandra Nemerenco - Winnie Pooh ; Mihaela Popovscaia — Maşa şi ursul ; Alina Munteanu — Mica copilărie a fetiţei ; Marius Gluhu — Gogoaşa ; Mihai Prodan — Fata babei şi fata moşneagului ; Parascovia Griţcan — Degeţica ; Elmira Paladi — Fata babei şi fata moşneagului ; Cristian Cazacu şi Andreea Ţurcan au desenat Cenuşăreasa, dar în mod diferit.
Am menţionat munca deosebită a acestor participanţi la concurs dăruindu-le mici cadouri : carioci colorate, seturi de cretă, clei.

Copiii au fost invitaţi să mai participe la concursurile organizate de biblioteca «Ovidius» în cadrul programului «Lecturile verii».



miercuri, 20 iunie 2012

LECTURILE VERII - 2012

PREZENTARE DE CARTE:  „CURCUBEUL VISELOR” DE STELIANA GRAMA


Aripile de lumină ale regretatei poete Steliana Grama continuă să se răsfrângă asupra cititorilor săi. Este de datoria noastră să-i facem cunoscută opera. De aceea am ales să prezentăm copiilor care se odihnesc în Tabăra cu sejur de zi  „Guguţă” de la Liceul „Universul” volumul de versuri pentru copii „Curcubeul viselor” (Chişinău, 2008). Pe copii i-a impresionat mult informaţia despre viaţa ei, faptul că la vârsta de trei ani ştia deja să citească, îi părea foarte rău că încă nu poate să scrie şi de aceea o ruga pe mămica sa sa-i aştearnă pe hârtie primele gânduri rimate în vers.
A urmat lecturarea versurilor din cartea prezentată, versuri scrise de Steliana Grama pe când era copil, dar şi versuri scrise de ea mai apoi special pentru copii. Cartea este structurată în patru capitole, fiecare având un titlu semnificativ vârstei la care au fost scrise versurile: Continentul de ciocolată, Cinci muze terestre: viaţa, pacea, iubirea, fantastica, viitorul ; Constelaţia legendelor ; Rondeluri. Cu mult drag ei au ascultat mai apoi unele versuri din carte. În deosebi i-a impresionat poezia Fetiţa din Hiroshima, dedicată memoriei fetiţei japoneze Sasaky Sadako, una din miile de jertfe ale bombardamentului atomic din Japonia.
Le-au plăcut şi poeziile despre copilărie, vacanţă, grădiniţă, cât şi versurile despre prietenii noştri necuvântători: vrăbiuţele, cămila, girafa, buburuza neastâmpărată, broscuţa ş.a.
Activitatea având loc la tabără, le-am povestit copiilor despre alte cărţi interesante pe care le pot găsi în colecţiile bibliotecii „Ovidius”, în oficiul literaturii pentru copii.


LECTURILE VERII - 2012

MARIA MOCANU ÎN DIALOG CU  CITITORII SĂI




Cunoscuta interpretă de muzică folk Maria Mocanu a fost aşteptată cu mult drag de copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Gimnaziul nr. 53, care au fost invitaţi la lansarea primei sale cărţi de povestiri pentru copii, cu un titlu foarte cald şi prietenos «Faţa soarelui». 

Dedicată mamei sale, Dona, dar şi fiicelor Daniela şi Rodica, cartea ne povesteşte cât de frumoşi sunt anii copilăriei, plin de aventuri şi peripeţii, descoperiri neaşteptate şi uimitoare ale lumii înconjurătoare pe care le pot face copiii doar când sânt mici.



Zina Izbaş, redactor Radio Moldova
Maria Mocanu, interpretă de muzică folck
În aceiaşi zi cartea a fost prezentată şi pentru copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Liceul «Mihai Viteazul». Activitatea a fost desfăşurată în mod mai neobişnuit, chiar în curtea şcolii. Şi ei au rămas captivaţi de eroii acestei cărţi, mai ales că însăşi autoarea i-a prezentat. Copiii au ascultat cu drag şi unele melodii interpretate la rugămintea lor de către Maria Mocanu, împreună cu ea fredonând celebra piesă „Galbenă gutuie”.





joi, 14 iunie 2012

SĂPTĂMÂNA SPIRIDON VANGHELI

Expoziţie de carte „Scriitorul din Coliba Albastră a Copilăriei”


Prozator, poet, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este cunoscut prin cărţile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii. S-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuti, judeţul Bălti. Debuteaza in 1962 cu placheta „In tara fluturilor”, dupa care urmeaza mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Baietelul din coliba albastra”, „Balade”, „Ispravile lui Guguta”, „Ministrul bunelului”, „Columb in Australia”, „Guguta - capitan de corabie”, „Steaua lui Ciubotel”, „Guguta si prietenii sai”, „Copii in catusele Siberiei” s.a. A tradus din poezia si proza universala pentru copii. In 2006 realizeaza un proiect de proportii „Carte de citire si gandire” pentru clasele I-IV in patru volume. Opera sa a fost tradusa in zeci de limbi, inregistrand milioane de exemplare, iar Guguta, eroul sau, este indragit atat de micul cititor, cat si de cel matur. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internationala de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu titlul de maestru al artei si cu cel de scriitor al poporului.

   Vă propunem câteva opere literare din comoara creației lui Spiridon Vangheli de care dispune colecţia bibliotecii. Lecturând cărţile lui Vangheli, veţi pătrunde în universul miraculos al creației scriitorului, vă veţi avânta în călătorii fantastice împreună cu eroii săi Guguță, Ciuboțel, Ghiocica, Moş Dalbu ş. a.
Credem că această expoziţie vă va ajuta la formarea gustului vostru pentru lectură, la formarea calităţilor pozitive, veţi face deosebire dintre bine şi rău, dintre adevăr şi minciună, de care dau dovadă eroii literari a lui Vangheli.

Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1996. - Vol. I. -158 p.



Volumul este alcătuit din două părţi : Isprăvile lui Guguţă şi Steaua lui Ciuboţel. Lecturând această carte copii vor afla despre ,,Povestea lui Guguţă cu Moşii Crăciuni'', ,,Scrânciobul lui Guguţă'', ,,Cum a crescut Guguţă'' ş.a.



 
 
 

Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1994. - Vol. II. - 221 p.
Cartea este o continuare la isprăvile lui Guguţă şieste alcătuită din 3 părţi: În prima parte”Steaua lui Ciuboţel” ve-ţi afla despre ,,Cum s-au născut Mătuşa Dalbu şi Moş Dalbu'', ,,Oul de pe Lună'', ,,Sora Soarelui'', ,,Cum a dus Ciuboţel Moara de nas''. În cea de a doua parte intitulată Poezii (Mărgăritare din literatura universală. Tălmăciri) veţi face cunoştinţă cu creaţia personală a copiilor de pe întreg globul: Poezia ,,Feţiţa din Hiroşima'' de Nazîm Hicmet (Turcia), ,,Omuleţi de acadea'' de Austril Glustrand (Suedia), ,,Cântec de iarnă'' de Jac Prever (Franţa), ,,Necazul privighetorii'' de Iulian Tuvim (Polonia). În cea de-a treia parte “Pantalonia-Ţara Năstruşnicilor” autorul descrie ţara piticilor care seamănă cu o pereche de pantaloni întinşi la soare. Acei pitici îşi iubesc foarte mult ţara şi îi dedică cântece în limba pantaloneză: ,,Nu-mi trebuie Niponia / Nici altă ţară nici... / Mi-e dragă Pantalonia / Şi nu mă duc de aici!''.

Vangheli, Spiridon. Băiţelul din coliba albastră. - Ch., 1999. - 31 p.



Este o carte pentru cei care abia au învăţat a citi. În două trei propoziţii autorul le spune într-un mod neobişnuit copiilor cum este ,,Pădurea'', ,,Vântul'', ,,Ploaia'', ,,Soarele'', ,,Drumul'.' Picătura de umor nu lipseşte nici în acestă carte astfel iazul stă toată ziua în apă şi se scaldă, iar copacii sau strâns în Codru că lor le e urât câte unul, iar Verdele se urcă în copacii din iarbă.





Vangheli, Spiridon. Tatăl lui Guguţă când era mic: aventuri. - Ch., 1999. - 127 p.


E o carte de zile mari în care perepeţiile pline de haz a lui Guguţă te cuceresc. Bunicii sunt eroii acestei cărţi când au fost odată mici. Identificându-se cu dânşii, trecând prin cumpenele lor, copilul va primi mari lecţii de caracter, verticalitate şi optimism.Citind această carte copii se vor întreba care sunt relaţiile dintre ei cu părinţii şi bunicii lor.



Vangheli, Spiridon. Copii în cătuşele Siberiei. - Ch., 2001. - 39 p.



O carte care ne povesteşte adevărul crud al istoriei, adevărul vieţii unor persoane care au trecut prin chinurile deportărilor. Cartea ne învaţă lecţii de omenie, vrednicia oamenilor cu sufletul curat, care nu îl trădează pe Dumnezeu şi nu acceptă minciuna, sub nici o formă.



 
 
Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa întâi. -Vol. 1. - Ch., 2006. - 112 p.



Cartea de citire şi gândire a lui Spiridon Vangheli este o carte aproape de copil, de învăţător, de părinţi de bunici, o carte pentru lecturile în familie. Răsfoindu-le descoperi o lume cu totul specială, în care cele mai frumoase poezii şi povestiri sunt din copilăria oamenilor celebri care au schimbat lumea: Isus Hristos, Socrate, Newton, Columb, Iulius Cezar, Leonardo da Vinci, Ştefan cel Mare, Mozart, Eminescu, Paganini, Chaplin, Disney, Neil Armstrong ş.a.

Primul volum este pentru cei micuţi din clasele I-a cu desene cât mai atrăgătoare şi texte din cele mai selecte: ,,Frumoasă-i limba noastră'', ,,Rândunica'', ,,Stopul'', ,,Maimuţa'' de marele poet Gr.Vieru; ,,Scrisoare bunicii'' de Ion Varamanu; ,,Ochii mamei'', ,,Căciula lui Guguţă'', ,,În ospeţie la Făt-Frumos'' de Spiridon Vangheli şi mici povestiri din creaţia populară ghaneză, engleză, scoţiană, sârbă.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a II-a. - Vol. II. – Ch., 2006. – 159 p.



În volumul autorul a încercat să fie şi mai mult pe placul copiilor prin redarea celor mai interesante fenomene din natură, viaţa păsărilor şi animalelor: ,,Ce ştim despre albine?'' , ,,Ceasornicul de flori'', ,,Cum pleacă păsările migratoare'', ,,Atracţia Pământului. Primul cosmonaut'' ,,Gâştele care au salvat Roma'', ,,O raţă arhelog'', ,,Lupul mării' ş. a.




Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a III-a. - Vol. III. – Ch., 2006. - 192 p.



Pentru cei din clasa a III-a, care deja au făcut cunoştiinţă în vol. II cu lumea înconjurătoare. În volumul III Spiridon Vangheli face cunoştiinţă copiilor cu Ion Creangă ,,Scrisoare lui Eminescu'', ,,Ion Creangă când era de seama ta", "Smântânitul oalelor''; Ion Druţă ,,Sora'' ,,Ştefan cel Mare vorbind către nepoţi'' de Leo Butnaru ş. a.



Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a IV-a. – Vol. IV. – Ch., 2006. - 208 p.


După lecturarea celor trei volume, în cartea a IV ve-ţi găsi povestiri care contribuie la educarea şi formarea personalităţii copiilor. Este o carte în care pe parcursul lecturii copii se vor întâlni cu multe personalităţi de pe glob: ,,Charles Darwin când era de seama ta'', ,,Mark Twain pe când era copil'', “Walt Disney când era de seama ta'', ,,Edwin Aldrin, Omul pe lună'' ş. a.



Vă aşteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta aceste minunate cărţi!

miercuri, 13 iunie 2012

LECTURILE VERII

LANSARE DE CARTE

În cadrul programului „Lecturile verii” vă invităm joi, 14 iunie 2012, ora 10.00, în sala de referinţe a bibliotecii „Ovidius” la lansarea cărţii „Faţa soarelui: povestiri pentru copii” (Chişinău, 2012). Autoarea cărţii este cunoscuta interpretă Maria Mocanu.





Fişă informativă

Maria Mocanu de-a lungul carierei sale, a desfăşurat o activitate multiplă: pedagogică, ştiinţifică, artistică şi jurnalistică. A lucrat ca profesoară şcolară în satul Manta, raionul Cahul. În calitate de cercetătoare ştiinţifică, a efectuat expediţii folclorice în ţară şi în străinătate. A editat cărţile „Giurgiuleşti. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”. A fost realizatoare de emisiuni la mai multe posturi de radio şi televiziune.
Activitatea ei de bază însă o constituie cea de interpretă de muzică folk şi de muzică populară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova. Este deţinătoarea Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de muzică folk „Galbenă gutuie” (Chişinău, ediţia I, 1991), laureată a Concursului republican de romanţe „Crizantema de Argint” (2004). A mai luat premii şi la alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. A înregistrat un album audio de muzică folk („Spune-mi ceva”) şi altul de colinde populare şi de autor („Sus, mai sus, pe lângă cer”), precum şi CD-urile „Ce să fac eu dorului?”, „Dorul de mine s-a prins” (muzică populară), „Vă colind Colindul Mare” (colinde), „Secunda care sunt eu” (muzică folk) ş.a.
În anul 2010, prin decret prezidenţial, Mariei Mocanu i-a fost conferit titlul onorific „Artistă a Poporului”.




ORA POVEŞTILOR

Povestea într-o lumea virtuală  la biblioteca ,,Ovidius''

Unul dintre cele mai solicitate programe de promovare a lecturii de către copii rămâne a fi în continuare ,,Ora poveştilor’’ care se desfăşoară pe parcursul întregului an. Programul „Ora poveştilor” nici vara nu are vacanţă deoarece Biblioteca ,,Ovidius'' şi-a propus atragerea copiilor la ,,Ora poveştilor'' prin noi forme de activitate: audierea şi vizionarea poveştilor.
   În cadrul orelor de poveste am avut ca participanţii pe elevii de la tabăra de vară cu sejur de zi de la liceul „Mihai Viteazul” ,,Gimnaziul 53’’. Copiii au vizionat poveştile: ,,Hansel şi Gretel'' dautori Fraţii Grimm, ,,Hainele cele noi ale Împăratului'' autor Hans Christian Andersen, ,,Alice în ţara minunilor’’ de Lewis Carroll, ,,Cei trei muşchetari’’ de Alexandre Dumas. Vizionarea poveştilor a transformat biblioteca într-un loc magic deoarece copii singuri şi-au selectat povestea pe care doresc să o vizioneze. Pentru a determina nivelul de asimilare a poveştilor vizionate am adresat întrebări copiilor referitor la mesajul pe care-l reda povestea. Au fost întrebaţi care poveste le-a plăcut cel mai mult, care sunt eroii principali, ce doresc în viitor la ora poveştilor să citească sau să vizioneze o poveste? Copii au plecat de la bibliotecă entuziasmaţi şi impresionaţi dorind să citească şi să recitească poveştile vizionate.

SĂPTĂMÂNA SPIRIDON VANGHELI

Discuţie-dezbatere Ce ne învaţă Guguţă?


Elevii de la tabăra cu sejur de zi de la Liceul „Mihai Viteazul”  au fost invitaţi la o discuţie-dezbatere, pentru a afla „Ce ne învaţă Guguţă?”. Mai întâi s-a realizat o prezentare a operelor, o trecere în revistă a cărţilor despre Guguţă pentru a reliefa chipul emblematic al acestui erou. Odată cu caracterizarea trăsăturilor lui Guguţă, devenea clar pentru copii şi care sunt învăţăturile pe care le transmite Spiriton Vangheli micilor cititori. Desigur copiilor le-a plăcut că Guguţă era curios, harnic, avea o minte sclipitoare, fantezist şi inventator, binevoitor şi ocrotitor al celor obijduiţi. Nu e rău şi faptul că Guguţă se străduia să refacă lumea înconjurătoare cu mult umor, nostim, avea mult umor şi mai făcea nişte pozne, care erau primite cu bunăvoinţă de cei maturi – au dedus invitaţii noştri.


SĂPTĂMÂNA SPIRIDON VANGHELI

Oră de lectură  în baza cărţii „Copii în cătuşele Siberiei”

 

În cadrul programului „Lecturile verii” au fost organizate mai multe activităţi de omagiere a scriitorului Spiridon Vangheli, anume acum, în ajunul zilei de 14 iunie, ziua în care împlineşte 80 de ani de viaţă şi activitate creativă.
Elevii de la taberele cu sejur de zi de la Liceul „Mihai Viteazul” şi Gimnaziul nr. 53 au participat la ora de lectură în baza cărţii „Copii în cătuşele Siberiei”, o carte care ne povesteşte adevărul crud al istoriei, adevărul vieţii unor persoane care au trecut prin chinurile deportărilor. Ei au fost foarte impresionaţi de soarta nemiloasă a lui Iacobaş, a Oliţei Bujor şi a părinţilor săi.

Cartea ne învaţă lecţii de omenie, vrednicia oamenilor cu sufletul curat, care nu îl trădează pe Dumnezeu şi nu acceptă minciuna, sub nici o formă – la aceste concluzii am ajuns împreună cu copiii, în timpul discuţiei faptelor expuse de scriitor, care ne spune că a scris această carte cu sufletul sfâşiat de durere.


vineri, 8 iunie 2012

LECTURILE VERII - 2012


Dragi copii! Din fragedă copilărie aveţi multe de aflat.  Nu uitaţi că vă pot veni în ajutor cărţile. Citind poveşti, poezii şi povestiri veţi cunoaşte cu fiecare zi tot mai mult. Vă invităm să participaţi la programul "Lecturile verii" pentru a citi împreună cele mai frumoase şi interesante cărţi.

 

CITIM, ÎNVĂŢĂM ŞI NE AMUZĂM !

Expoziţie de carte pentru copii până la 10 ani din colecţiile bibliotecii „Ovidius”


Bujor, Ala. Duminica cu surprize. Săptămâna profesiilor / Ala Bujor. - Ch. : Epigraf, 2010. - 48 p. : il.
Anume duminica, care este o zi deosebită, de odihnă, copii sunt dornici de surprize. De aceea în această carte, frumos ilustrată, autoarea le propune copiilor poezii şi povestioare pe care le pot citi împreună cu părinţii pe parcursul întregii zile, indicând pe fiecare pagină şi ora la care se recomandă să fie citite. Ce este mai deosebit în această carte? Autoarea ne spune şi morala pe care trebuie să o înţeleagă copiii în urma lecturii. Care ar fi învăţăturile aflate de micii cititori? Prietenul bun la nevoie se cunoaşte (poezia «Întâlnirea»), Nu te bucura înainte de vreme (poezia «Visul»); Pasărea pe limba ei piere (povestirea «Omiduţa»), Ce-i în mână nu-i minciună (povestirea «Scamatorul») ş.a.
În a doua parte a cărţii autoarea ne propune versuri despre profesii, pe care le recomandă a le citi în fiecare zi a unei săptămâni. Luni copiii vor afla ce face «Croitorul», marţi - «Învăţătorul», miercuri - «Dentistul». Pentru a afla ce veţi citi în celelalte zile — veniţi să luaţi cartea de la bibliotecă!

Canetti, Yanitza. Ce poate face o furnică / Yanitza Canetti ; trad. din lb. spaniolă de Dragoş Cojocaru. - Ch. : ARC, 2008 . - 32 p. : il. Este o carte pentru cei mai mici cititori, care vor fi curioşi să afle cine l-a salvat pe cogeamite elefant, intrat într-un bucluc. Prins între stânci, el cere pe rând ajutor de la zebră, de la maimuţă, de la cămilă şi hipopotam .
Cum i-a ajutat şi o mică furnică ? Acesta este răspunsul pe care o să-l găsiţi dacă o să citiţi această carte.

De ce multe animale drăguţe se poartă ciudat? - Ch. : ARC, 2008. - 24 p. : il.
După ce au învăţat să citească, copiii curioşi din fire pot singuri să afle răspuns la mai multe întrebări, surprinzătoare uneori şi pentru părinţi. Deci din această carte puteţi afla: De ce latră cânii? De ce cântă cocoşii cucurigu? De ce dorm iarna urşii? De ce stau crocodilii cu gura deschisă? De ce merg furnicile în şir?

Ce ciudăţenii mai au unele animale o să ştie doar copii care vor citi această carte !





Dragomir, Constantin. Hipopotamul fără dinţi : Poezii pentru copii / Constantin Dragomir. - Ch., 2002. - 32 p. : il.

 Ce nu trebuie să facă copiii pentru a fi cu dinţi frumoşi şi sănătoşi vor afla micii cititori ai acestei cărţulii, foarte frumos ilustrată de Andrei Ţurcanu.
Cartea mai are o surpriză: la mijlocul ei este încă o cărticică de poezii despre diferite animale: crocodilul, girafa, lupul, purcelul, puiul de tigru.

Lazăr, Oana. Inventatorul de cuvinte : Poezii / Oana Lazăr ; il. de Victoria Raţă. . - Ch. : Prut Internaţional, 2004. - 32 p. : il.
Mulţi copii au citit povestea «Făt-Frumos din lacrimă», dar iată că este şi «Făt - Frumos din lapte»! Cine-i el? De ce îi zice aşa? Cei care vor citi poezia din această carte îl vor cunoaşte!
De asemenea vor mai cunoaşte cine este poznaşul băieţel Matei, de ce se teme Păcălici, de ce i-a crescut unui lat băiat ştrengar - un nas de măgar? Iar împreună cu o furnicuţă harnică vor învăţa puţină gramatică, dar nu ca în manuale, citind doar poezia cu acelaşi titlu.

 



Popovici, Gheorghe. Ţie, o poezie hazlie / Gheorghe Popovici. – Ch., 2005. - 30 p. : il.
Copiii, cărora le plac animalele, pot cunoaşte multe peripeţii ale lor din poeziile: Purceluşului Iţă, Iepuraşul îngâmfat, Miau-morlau, Gărgăriţa pictoriţa ş.a. Se vor amuza ei şi de păţaniile Doamnei Cloanţa, vor afla ce fac Balaurii şi ce ne învaţă culorile semaforului.

 

Poveşti cu tâlc pentru copii isteţi / adaptare după Esop ; il. de Marina Andruhina. – Ch. : ARC, 2010. – 96 p : il.

Citind cartea, în doar jumătate de pagină copiii vor găsi o nouă povăţuire şi învăţătură, care le fa fi de folos în viaţă. De obicei, in fiecare poveste sunt două-trei personaje care se contrează şi se doreşte fiecare să-şi dovedească dreptatea: Maimuţa şi cămila, Vrabia şi iepurele, Măgarul şi câinele, Leul şi calul, Privighetoarea, uliul şi vânătorul şi altele.
Cine din ei are dreptate vor ştie cei care o să citească această carte
!



Tomozei, Gheorghe. Poeziile verii / Gheorghe Tomozei. – Bucureşti : Ed. Vizual, 1998. – 14 p.

În aceste versuri cunoscutul poet le vorbeşte copiilor despre acest anotimp frumos şi multaşteptat de copii.
Ce se întâmplă „Vara”, cum este în „Casa bunicilor”, ce „Poveste” ne aduce acest anotimp, ce face „Nucul”, şi cât de darnică este „Vacanţa” – iată cu ce atrage această carte copiii curioşi!

Ţurcanu, Ianoş. Ce ascund cuvintele / Ianoş Ţurcanu. – Ch. : Grafema Libris, 2008. – 36 p. : il.
Câtă plăcere şi noi cunoştinţe obţii citind versurile semnate de Ianoş Ţurcanu ştiu deja copiii care au făcut cunoştinţă cu multe alte cărţi adresate de el copiilor. Cine va fi veni la bibliotecă să împrumute cartea va afla ce mai fac: Zebra, Doi urşi, Hipopotamul, Două caracatiţe, Câinele sălbatic, Lupul, Corbul, Doi lei şi mulţi alţi eroi din poezii.
Ei vor mai şti cum şi-a salvat viaţa „Şoricelul educat” , „Ce ascund cuvintele”, „Povestea nopţii”, de ce este „O girafă supărată, ce este un „Wattmetru” şi multe alte fapte interesante!


Ursache, Silvia. Am încălecat pe-o roată şi v-am spus-o gogonată / Silvia Ursache. – Ch., [s. a.]. – 56 p. il.
La începutul cărţii autoarea le propune copiilor o frumoasă poezie despre „Plaiul strămoşesc”. Apoi îi invită „Hai la joacă pe toloacă”, dar să nu facă „Glumă de prost gust” , căci iată vin „Canibalii”, care îi răpesc pe copiii ce nu se poartă cu dreptate şi nu vorbesc frumos.
Ne mai spune autoarea „La ce duce lăcomia”, cât de urât este „Mincinosul”, dând copiilor şi un „Sfat pentru obrăznicături” încheind cu un „Sfat înţelept”.