Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 31 mai 2012

Lecturile verii 2012

E VACANŢĂ !
Rafturile cu cărţi din biblioteci rămân în continuare în aşteptarea cititorilor, deoarece cartea nu are vacanţă.
Dragi copii, nu uitaţi, lectura dezvoltă imaginaţia, creativitatea, vocabularul şi cunoştinţele, motiv pentru care vă invităm să participaţi la programul „Lecturile verii”organizat la Biblioteca „Ovidius”.
Începând de mâine, 1 iunie 2012, vă invităm să participaţi activ la programul de vacanţă pregătit special pentru voi!

Vă aşteptăm cu jocuri cognitive, concursuri de creaţie, întâlniri cu scriitorii îndrăgiţi, ateliere de creaţie, filme cu desene animate, ore de lectură şi alte activităţi diverse.
Activităţile se vor desfăşura în fiecare săptămână, de luni până joi,  la ora 11.00.
Veniţi la „Lecturile verii” să citiţi cărţi interesante, să vă jucaţi şi să vă faceţi noi prieteni!


duminică, 20 mai 2012


Lucrări hand-made în ultima zi a Săptămînii Naționale a Voluntariatului 2012

Duminică, 20 mai 2012 între orele 11.00-13.00 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” s-a organizat „Șezătoarea voluntarilor cu membrii cabinetului de miniştri”.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri cu dizabilități fizice în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” şi Coaliția pentru promovarea legii şi activităților de voluntariat.
    Voluntarii cei mai activi ai bibliotecii "Ovidius": Nina Bejan, Alexandrina Melnic, Svetlana Melnic, Adelina Onoi  - alături de copii cu dizabilități şi vice-ministru al ecologiei  au confecționat Brăţara prieteniei, felicitări cu reprezentarea logo-ului SNV „albinuțe”.

A persistat o atmosferă lucrativă şi în acelaşi timp prietenoasă, amicală. Mascota "Albinuţei" prezentată de un voluntar de origine franceză i-a distrat pe cei mai mici participanţi. Atmosfera de şezătoare s-a resimţit şi graţie portului naţional în care erau îmbrăcaţi unii voluntari. O dulce melodie populară de fluier a răsunat în surdină pe parcursul întregii activităţi.
Admirabil, ne-a plăcut, am dori să participăm mai des la astfel de acivităţi - au spus voluntarii noştri.


SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE

CLUBUL "MIRACOL"


Astăzi în sala de lectură a bibliotecii a fost vernisată expoziţia de creaţii manuale "Decorativ şi stilat". Lucrările au fost confrcţionate de membrii clubului "Miracol" care activează în cadrul bibliotecii de doi ani, condus de Nina Bejan, desemnată de biblioteca Ovidius "Cel mai activ voluntar" al acestui an. Cu mult drag i-au fost aduse mulţumiri din partea colectivului bibliotecii şi a membrilor clubului.

Noi îi dorim în continuare să se implice activ în susţinerea activităţii creative a utilizatorilor bibliotecii "Ovidius".

vineri, 18 mai 2012

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE


Clubul „Vraja cuvântului”
Lecţie publică : Formularea discursului public, capacitatea de a prezenta atractiv o informaţie.
Prezintă: Silvia Grossu, dr. conf. univ., Facultatea  Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM.
Este a doua şedinţă a acestui club la care au venit cu plăcere persoane cointeresate de a avea succes în ţinerea unui discurs public: colegii bibliotecari din filialele BM „B. P. Hasdeu”, bibliotecari şcolari, ghidaţi de dna. Liuba Arion, specialist principal la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a municipiului Chişinău, bibliotecari şi profesori de la instituţii medii de specialitate. Au venit şi elevi, studenţi care  îşi doresc să posede arta comunicării în public.
Dna Silvia Grossu foarte amănunţit şi expresiv, cu multe explicaţii adăugatoare, reproduceri a unor cazuri concrete de discursuri a personalităţilor marcante în arta oratorică, modelări a unor situaţii  posibile apărută în dimpul unui discurs public ne-a  prezentat cele patru etape principale ale elaborării unui discurs perfect.

joi, 17 mai 2012

Program de voluntariat Bibliotecar pentru o oră. 

Daniel Mișcoi, Victor Călin, Ion Vasluian,voluntari
Daniel Mișcoi, voluntar
Cristiana Ciobanu, Onoi Adelina, voluntari

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE

Oră de lectură  Banca lui Guguţă, de Spiridon Vangheli

Elevii cl. 3 „d”. de la Liceul Teoretic român-francez „Gh. Asachi” au prezentat secvenţe din povestirea  
Banca lui Guguţă, de Spiridon Vangheli.

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE


FOCUS GRUP : LECTURA ÎN VIAŢA ADOLESCENTULUI

În cadrul interviului  organizat cu două grupuri de adolescenţi (elevi de la Liceul „Nicolae Sulac”) s-au discutat mai multe subiecte pentru a afla:  opiniile lor vizavi de locul şi rolul lecturii în viaţa lor, motivele şi preferinţele de lectură a generaţiei tinere, cât de viabilă este pentru ei calea spre cunoaştere oferită de bibliotecă.
Pentru a intra în tema discuţiei mai   atractiv, la început elevii au fost  antrenaţi într-o activitate creativă: trebuiau să selecteze corect fişele cu cuvinte pentru a formula două fraze-slogan:  DESCHIDE ŞI CITEŞTE O CARTE!
LECTURA NE POATE SCHIMBA VIAŢA!
Discuţia s-a axat şi pe perceperea de către adolescenţi a mesajului logoului :
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B. P. HASDEU” – CALEA TA SPRE CUNOAŞTERE !

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE


ZI DE  INFORMARE 

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B. P. HASDEU” LA 135 DE ANI – ISTORIE CU ECOU ÎN VIITOR

În această zi publicul cititor al filialei „Ovidius” a fost informat asupra istoricului şi etapelor de dezvoltare şi activitate a BM „B. P. Hasdeu” pe parcursul a celor 135 de ani de la deschidere. Ei au fost invitaţi la o trecere în revistă a publicaţiilor despre bibliotecă şi a celor realizate de bibliotecă în cadrul activităţii sale de cercetare bibliografică.

O altă revistă bibliografică a venit în ajutorul cunoaşterii ediţiilor pentru adolescenţi din colecţiile bibliotecii „Ovidius”.

În cadrul orei de informare „Biblioteca Municipală în spaţiul virtual”  au fost prezentate site-ul BM „B. P. Hasdeu”, blogul filialei „Ovidius”, demonstrând astfel modernitatea dezvoltării în timp şi spaţiu, capacitatea de a se adapta la noi forme de comunicare cu publicul, dovedind necesitatea şi viabilitatea bibliotecilor în viitor.

miercuri, 16 mai 2012

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE


 LANSARE DE CARTE “Călăuza familiei”, editura “Cu drag”

   Informaţia despre această carte a provocat din start interesul cititorilor noştri atunci când le prezentat semnul de carte informaţional adus la bibliotecă de Petru Şarcov, editor. De aceea sala bibliotecii parcă s-a făcut mai mică şi nu prea încăpeau toţi doritorii de a vedea şi  a cumpăra această ediţie minunată.
   „Călăuza familiei” este o lucrare originală-unicat, un ghid care vine în ajutorul familiilor ce vor să-şi cunoască originile şi neamul, care vor să ducă evidenţa tuturor evenimentelor din familie, să elaboreze un arbore genealogic dar nu ştiu cum să o facă.
   Între pereţii acestei cărţi se va clădi viaţa unei familii, expusă cu respect faţă de cei care au fost şi cu dragoste pentru cei care vin. Urmaţii vor moşteni această carte ca pe un îndrumător competent şi credincios, un instrument care îi va ajuta să-şi făurească un mediu sănătos în familie.
Editorul, Petru Şarcov a mulţumit echipei cu care a lucrat timp de patru ani la această ediţie de excepţie pe piaţa editorială din Moldova, deoarece de atât timp a fost nevoie de la apariţia acestei  idei  până la realizarea ei. Sa-u propus mereu noi şi alte modalităţi de prezentare a acestei cărţi    şi s-a obţinut un produs poligrafic de înaltă calitate şi ca conţinut şi ca formă.
   Un cuvânt de susţinere a acestei ediţii şi remarcare a necesităţii ei în familiile noastre au avut de spus atât cei care au participat nemijlocit la redactarea şi selectarea informaţiilor cât şi alţi invitaţi: Nina Negru, cercetător ştiinţific la BNRM, Silvia Grosu, prof. univ,  Ion Dumbrăveanu, prof. univ. , ex-ministrul construcţiilor Ion Răileanu, Liviu Dascăl, directorul Liceului Teoretic Experimental „Waldorf”, Olga Starţun, profesoare de limba română la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” ş. a.
Lansarea a fost şi mai de suflet graţie duioaselor melodii ale interpretei Zinaida Bolboceanu, acompaniată la cobză de Victor Butnaru.

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE

 CLUBUL „TINERE TALENTE” 

|   Şedinţa clubului a început cu un frumos recital de poezie dedicat cărţii şi poeziei, pregătit de elevii de la Colegiul de Conctrucţii din Chişinău: Celac Maria, Andronic Valeria, Gaburici Elena, Zgardan Mihaela, Ignat Daniela, Zacrevschi Iana, Serbin Elena, Zagornean Mariana, Procop Cristina. Au răsunat  cele mai frumoase versuri dedicate marilor scriitori Mihai Eminescu, Gheorge Asachi, Grigore Vieru,  versuri de  Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Radu Gyr, Magda Isanos, Tudor Arghezi ş.a.
Silvia Verdeş (Liceul AŞM)
Cristina Beşelea (Colegiul de Construcţii)
   Scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu a salutat faptul că au cuprins în recital versuri a poeţilor din diferite epoci şi perioade istorice şi că au adus astfel un elogiu Bibliotecii „Ovidius” la cei 18 ani de la deschidere.

CONCURS DE ESEURI „BIBLIOTECA – CALEA TA SPRE CUNOAŞTERE”
Au participat elevi şi studenţi de la Colegiul de Construcţii şi Colegiul Politehnic din Chişinău, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Au selectat cele mai bune eseuri un juriu alcătuit din: scriitoarele Călina Trifan,  Lucreţia Bârlădeanu şi Valentina Butnaru, preşedintele Societăţii „Limba noastră cea Română”.
Diplome au obţinut:
Gradul I – Silvia Verdeş (Liceul AŞM)
Gradul I – Cristina Beşelea (Colegiul de Construcţii)

Gradul II – Mihaela Cazacu (Colegiul de Construcţii)
Gradul II – Nadejda Chirlan (Colegiul Politehnic)

Gradul III – Daniela Rotaru  (Colegiul Politehnic)
Gradul III – Cristina Cazacu  (Colegiul Politehnic)

Menţiune – Cristina Bezveşnicu (Colegiul de Construcţii)
Menţiune – Mihaela Tîrşu (Colegiul de Construcţii)



SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCISE


Întâlnire cu scriitoarea Lucreţia Bârlăneanu şi prezentarea cărţii «Dealul Drăguţei»

 
     Activitatea a fost moderată de Valentina Butnaru, preşedintele Societăţii «Limba Noastră cea Română»,  încadrându-se de această dată cu succes în  campania de voluntariat «Bibliotecar pentru o oră», care se derulează în această săptămână la biblioteca «Ovidius». Ea a ales modalitatea de a porni întâlnirea cu un dialog interactiv cu elevii claselor a treia de la Liceul teoretic «Mihai Viteazul» care au venit cu drag la această întâlnire cu una din scriitoarele mult îndrăgite de ei.
   O carte mai binevenită pentru copii nici nu putea fi, a fost aprecierea dată ediţiei de scriitoarea Călina Trifan. Este un omagiu adus de scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu părinţilor săi, care au crescut-o cu multă dragoste. Şi maturii o pot citi cu plăcere, pentru a-şi reaminti de propria copilărie.
    O parte din copii au citit deja cartea şi astfel au avut ce discuta cu autoarea: în cât timp a scris cartea,  ce s-a întâmplat cu eroii din povestirile din carte, când a scris prima poezie şi a editat prima carte. Dorind să afle mai multe informaţii despre copilăria scriitoarei au fost curioşi ştie ce le-ar  recomanda autoarea pentru a avea şi ei o copilărie fericită.
   Scriitoarea a rămas încântată la rândul său de aceşti copii deştepţi şi cuminţi care emană multă căldură şi inteligenţă, după părerea ei.

marți, 15 mai 2012

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCISE

Medalion literar artistic Timpul spiritual al poetului Ion Vatamanu

   În cadrul cenaclului „Ovidius” pentru a comemora aniversarea a 75 de ani de la naşterea poetului Ion Vatamanu, plecat prea devreme din rândurile noastre,   în sala bibliotecii s-au întrunit la o activitate de suflet studenţi de la Colegiul de Construcţii şi Colegiul Politehnic din Chişinău.
Elevii au avut posibilitatea de a participa la un dialog interactiv cu dna Elena Vatamanu, soţia poetului şi scriitorul Andrei Burac. Ei le-au povestit cum era omul şi poetul Ion Vatamanu, fapte interesante din viaţa sa privată şi artistică, menţionând că el în mod egal stima aceste două momente: familia şi literatura, scrisul. În acelaşi timp a fost şi un cercetător ştiinţific de valoare în domeniul chimiei, activând în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Scriitorul Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”, a reiterat importanţa moştenirii valoroase lăsate poporului său de poetul Ion Vatamanu – versurile sale. Destinul său fizic a fost scurt pe acest pământ, dar şi acum a rămas cu sufletul cu noi, cu ţara şi cu neamul său, pentru care a luptat printre primii pentru renaşterea naţională. A ars pentru această ţară, la propriu şi la figurat, implicându-se din plin atât în viaţa ştiinţifică (fiind chimist de profesie), cât şi în viaţa culturală şi politică.
Studenţii de la colegiile sus numite, cât şi un grup de elevi de la Liceul Teoretic din oraşul Durleşti au venit cu frumoase recitaluri de poezie din opera poetului.
Elena Butucel, directorul bibliotecii, a adus mulţumiri celor prezenţi pentru colaborare în organizarea acestei activităţi, îndemnând tinerii din sală să vină să citească din poezia lui Ion Vatamanu deoarece au a învăţa multe din opera lui: să-şi iubească limba, ţara, poporul.

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE

Atelier profesional : Noi abordări în organizarea activităţilor cu publicul

 

Formatori: Larisa Câşlari, prim-director adjunct al BM „B.P. Hasdeu”; Ludmila Pânzari, director, adjunct al BM „B.P. Hasdeu”; Tatiana Fiodoruc, manager, Departamentul relaţii cu publicul. 


     În cadrul atelierului a avut loc o discuţie constructivă vizavi de structura GHIDULUI METODIC care constituie o sinteză a experienţei bibliotecarilor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, acumulate în procesul organizării şi desfăşurării diferitor evenimente ştiinţifice şi culturale.
    Fiecare participant a avut posibilitatea să-şi exprime opiniile, sugestiile asupra metodelor şi formelor de activităţi organizate la BM „B. P. Hasdeu” şi a evaluării statistice a lor. Au apărut şi idei noi, pe care formatorii atelierului şi elaboratorii ghidului le vor lua în consideraţie şi vor completa lucrarea înainte de etapa finală a editării, pentru a obţine un produs metodic de calitate, util, corect din punct de vedere organizatoric şi în conformitate cu cerinţele şi criteriile comune ale activităţii cu publicul, consemnate în Manifestul UNESCO.

 

 

luni, 14 mai 2012

ÎNTÂLNIRE CU SCRIITORUL VAL BUTNARU

  PREZENTAREA VOLUMULUI "CARTEA NOMAZILOR DIN B."

Moderator: conf. univ. dr. Tamara Cristei

Au participat: scriitori Nicolae Negru, Lucreţia Bârlădeanu, Irina Nechit, Valentina Butnaru, Preşedintele Societăţii "Limba noastră"; Anatol Durbală, actor şi prezentator a emisiunii "Ora de ras"ş. a.

Au dorit să vină la întâlnire cu scriitorul elevi şi studenţi de la Liceul AŞM, Colegiul de Construcţie, Colegiul Politehnic din Chişinău.