Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 27 aprilie 2012

ZIUA DRAPELULUI DE STAT AL REPUBLICII MOLDOVA

Tricolorul a fost desemnat oficial Drapel de Stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Legislativ.

Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este sărbătorită la 27 aprilie, fiind instituită de Parlamentul Republicii Moldova la 23 aprilie 2010.

Pentru doritorii de a se informa despre evoluţia istorică a semnelor de stat de la începuturile Ţării Moldovei până în prezent propunem o trecere în revistă a unor volume de carte din colecţia bibliotecii „Ovidius”.

Jitaru, Grigore. Blazoane domneşti : În Ţara Românească şi Moldova sec. XII-XV / Grigore Jitaru. – Ch. : Ed. Uniunii Scriitorilor, 1997. – 216 p. : il. Propunem această carte tuturor celor pasionaţi de a afla informaţii despre Blazoanele dinastice din stema de stat a Moldovei, despre evoluţia stilistică a piesei heraldice „cap de taur în întâmpinare” din stema de stat a Moldovei, stema şi blazonul lui Ştefan cel Mare, Domn al Moldovei în anii 1457-1504.

  Mischevca, Vladimir. Simbolurile Ţării Moldovei : (Din istoria vexiologiei şi sigilografiei heraldice moldoveneşti din sec. XIV-XIX) / Vladimir Mischevca, Ion Negrei, Alexandru Nichitici ; Acad. de Ştiinţe a Republicii Moldova, Inst. de Istorie. – Ch. : Ştiinţa, 1994. – 126 p.
În lucrare se prezintă şi o descriere cronologică a diferitor categorii de steaguri moldoveneşti, evidenţiind cromatica lor tradiţională pe parcursul istoriei multiseculare a Ţării Moldovei. Lucrarea este adresată unui cerc larg de cititori care se interesează de istoria Moldovei.

Simbol al demnităţii / red.-alcăt. : M. Adauge. – Ch. : Cartea Moldovenească, 1990. – 80 p. 
Culegerea cuprinde articole în care autorii, istorici de profesie, pledează pendru revenirea la simbolurile tradiţionale ale poporului, în primul rând la drapelul autentic – Tricolorul, demonstrând documentar acest drept istoric al nostru.

CĂLĂTORII FASCINANTE PE DVD (expoziţie virtuală)

La fiecare două săptămâni fondul de documente electronice al bibliotecii “Ovidius” se îmbogăţeşte cu un nou document apărut în Colecţia DVD „În Jurul lumii”, pus la dispoziţia utilizatorilor, începând cu anul 2010, de editura DeAGOSTINI. Este o colecţie de reviste ce ne îndrumă spre călătorii fascinante prin ţările lumii, însoţite cu DVD-uri. Fiecare DVD conţine:70-100 minute de informaţii diverse despre locul respectiv, imagine şi sunet de înaltă calitate, meniu de selectare a diverselor capitole. Continuăm să prezentăm şi să vă recomandăm să utilizaţi cele mai recente DVD-uri întrate în colecţiile bibliotecii. Documentele sunt disponibile pentru consultare în sala de lectură a bibliotecii şi împrumut la domiciliu. Călătorii şi vizionări plăcute!
Grecia. Leagănul democraţiei. Marile opere ale Antichităţii. - Bucureşti: Deagostini, 2010 Deşi nu este o ţară foarte mare, Grecia a jucat un rol fundamental în istoria Europei. Aici au luat naştere principiile democraţiei şi Jocurile Olimpice, este patria filosofiei, a poeziei şi a teatrului, fiind un adevărat muzeu în aer liber. În această călătorie, Legendele Olimpului prind viaţă. Traversăm Grecia în timp şi spaţiu, pornind din antichitate până în prezent.
Israel. Pământul Sfânt al celor trei mari religii. - Bucureşti: Deagostini, 2010 Nu mai există un alt loc pe lume ca Israelul - această fâşie îngustă de pământ a devenit de nepreţuit pentru trei mari religii ale omenirii: iudaică, creştină şi musulmană. Disputat de secole de adepţii lor, acest spaţiu al păcii se dovedeşte a fi un măr al discordiei.
Calea Ferată Transsiberiană. O epopee pe şine. - Bucureşti: Deagostini, 2011 Cea mai lungă cale ferată din lume, trenul transsiberian pleacă de la Moscova, trece prin Sankt Petresburg şi ajunge până în China, la Bejing. Pentru cei care nu agreează turismul extrem cea mai bună modalitate de cunoaştere a Siberiei este călătoria cu trenul transsiberian, colocvial denumit Transib.
Veneţia. Oraşul plutitor. Cu gondola pe Canal Grande. - Bucureşti: Deagostini, 2010 Oraşul plutitor supranumit de locuitorii săi Serenissima este unic în întreaga lume: construit cu sute de ani în urmă, la gura unei lagune, continuă sa fascineze turiştii prin comorile şi prin atmosfera sa inegalabilă.
Seychelles. În mijlocul oceanului. - Bucureşti: Deagostini, 2012 Insuliţele din Oceanul Indian reprezintă împlinirea visului unei vacanţe ideale. Cele mai frumoase dintre ele — Seychelles — sunt un adevărat paradis tropical. Pe aceste insuliţe coraligiene, în marea parte nepopulate, plajele sunt scăldate de apele turcoaz ale oceanului, iar în zare se văd valurile sparte de recif şi cerul azuriu.
California. Pe ţărmul însorit al Pacificului. - Bucureşti: Deagostini, 2010 Statul California face parte din Statele Unite ale Americii din anul 1850. Este un stat care a devenit simbolul bogăţiei, al faimei şi al bunăstării, este un loc fascinat, mângâiat de razele soarelui şi scăldat în vest de apele oceanului albastru.
Nepal. Vechiul regat din Himalaya. - Bucureşti: Deagostini, 2012 Republica Federală Democrată Nepal este situată în Asia de Sud, în partea centrală a zonei Himalayei, care ocupă aproape întreaga suprafaţă a Nepalului, reprezintă cea mai frumoasă carte de vizită a acestui stat.
Roma. Cetatea eternă. Pe urmele împăraţilor şi ale papilor. - Bucureşti: Deagostini, 2010 ,,Toate drumurile duc la Roma'' — în urmă cu 2000 de ani, această afirmaţie postula că Roma este inima lumii, capitala lumii antice şi a Bisericii Catolice - este un oraş de o frumuseţe desăvârşită datorită mulţimii de turişti care vizitează oraşul pe tot parcursul anului pentru a vedea splendidele sale monumente, casele sale în nuanţe delicate de roşu şi ocru, combinate cu antica marmură albă.
SUA. Parcurile Naţionale. Frumuseţea sălbatică a naturii (Partea I). - Bucureşti: Deagostini, 2010 Călătoria prin cele mai spectaculoase şi sălbatice Parcuri Naţionale din SUA este o întâlnire fascinată cu natura. Varietatea florei, a faunei a climei a peisajului este atât de mare încât abia dacă reuşesc turiştii care vizitează America să vadă o parte infimă din tot ce merită de vizitat.
Israel. Pământul Sfânt al celor trei mari religii. - Bucureşti: Deagostini, 2010 Nu mai există un alt loc pe lume ca Israelul - această fâşie îngustă de pământ a devenit de nepreţuit pentru trei mari religii ale omenirii: iudaică, creştină şi musulmană. Disputat de secole de adepţii lor, acest spaţiu al păcii se dovedeşte a fi un măr al discordiei.
Mallorca. Insula liniştită. - Bucureşti: Deagostini, 2012 Mallorca este cea mai mare insulă din Arhipelagul Balearelor şi e una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice la ora actuală, datorită diversităţii şi frumuseţii sale.
Bali. Insula celor o mie de temple. - Bucureşti: Deagostini, 2012 Farmecul, culoarea şi caracterul insulei Bali, numită şi ,,insula zeilor şi a demonilor'' sau ,,insula celor o mie de temple'', cu greu pot fi redate printr-un simplu nume. Originalitatea ei îi uimeşte pe toţi vizitatorii care sunt pentru prima dată şi desluşesc tainele acestei culturi aparte. Selecţie de Valeria Beţivu, bibliotecar

marți, 24 aprilie 2012

CALENDARUL EVENIMENTELOR

Miercuri, 25 aprilie, ora 11.00, Biblioteca „Ovidius” Vă invită să participaţi la Conferinţa literară cu genericul: "Spiridon Vangheli - poet prin excelență a universului copilăriei" organizată în contextul desfăşurării Concursului literar republican "La izvoarele înţelepciunii", ediţia a XXII-a, consacrată scriitorului Spiridon Vangheli. ÎN PROGRAM: Comunicări ale scriitorilor: Ion Ciocanu, Victor Prohin, Ion Iachim, Lidia Codreanca. Program artistic, prezintă elevii de la liceele: Onisifor Ghibu, Ginta latină, Petru Rareş Expoziţie de carte "Omul născut sub steaua norocoasă a copilăriei" Moderatorul conferinţei: Elena Butucel, directoru biblioteci „Ovidius” Vă aşteptăm cu drag la bibliotecă: şos. Hânceşti, 32 (staţia tr. „Gheorghe Tudor”) Tel 72-71-94; e-mail: ovidius@hasdeu.md

vineri, 13 aprilie 2012

STIMAŢI PRIETENI AI CĂRŢII !


Sfintele Sărbători de Paşte să Vă aducă clipe senine, pace şi prosperare în viaţă.

Lumina sfântă şi tainică a Învierii Domnului nostru Isus Hristos să Vă deschidă sufletul spre armonie, speranţă, toleranţă şi credinţă.

Nimic să nu Vă stea în cale în a Vă împlini visurile atunci cînd veţi merge pe calea presărată cu florile iubirii şi buneicredinţe.

Un Paşte fericit !


Colectivul Bibliotecii ,,Ovidius''

joi, 12 aprilie 2012

FILE DE ISTORIE

Astăzi se împlinesc 555 de ani de la înscăunarea lui Ștefan al III-lea pe tronul Moldovei. În glorioasa şi îndelungata sa domnie (1457-1504) Ştefan III cel Mare s-a manifestat, întîi de toate, ca promotor al consolidării puterii centralizate a statului medieval. Aceasta fiind chezăşia independenţei ţării, ocrotirii integrităţii ei teritoriale, afirmării ei în contextul european. În acest scop Ştefan al III-lea promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc.
Martor al ruinării economice a ţării, al transformării institutului domniei într-o unealtă a intereselor marii boierimi, a reducerii posibilităţilor de menţinere a suveranităţii statului, drept consecinţă a nesfîrşitelor lupte pentru tron, instigate de partidele boiereşti concurente, Ştefan al III-lea, chiar de la începutul întronării sale, a purces la schimbări radicale primenitoare a ierarhiei instituţionale a statului. Legendele ne relatează şi realităţile istorice în cea mai mare parte confirmă – că Ştefan al III-lea a purtat 40 de războaie… Să observăm, totuşi, că în primii cinci ani ai domniei sale Ştefan al III-lea nu s-a angajat în vreun conflict de amploare cu alte state, n-a organizat vreo expediţie de proporţii. Grija lui cea mare de la început şi de pe urmă a fost întărirea puterii statului, concentrarea tuturor pîrghiilor de conducere în mîinile domnului. Pe măsura avansării în istorie a Moldovei, se dezvoltau şi relaţiile social-economice. Principala bogăţie a Moldovei era – precum şi este! – pămîntul, lucrătorii lui. În rezultatul slăbirii autorităţii domnitorilor preocupaţi, întîi de toate, de menţinerea/reluarea tronului, pămîntul în permanenţă se reîmpărţea, concentrîndu-se în mîinile unui mic număr de proprietari. Marea boierime poseda domenii întinse (moşii, sate). Pe această cale ea concentra în mîinile sale mari posibilităţi de influenţă, care, treptat, limitau atribuţiile domniei.
Pretendenţii diferiţi îşi căutau/cumpărau susţinători diferiţi. Şi unii, şi alţii doreau să pună mîna pe tron spre a-l folosi în interesele personale – de căpătuire.
Tranzacţiile se ţineau lanţ, în timp ce ţara se zbătea între boieri, devenind pradă uşoară a străinilor. Ştefan al III-lea a pus capăt unor astfel de tranzacţii cu interesele statului. În Moldova statul, puterea lui, însemna Domnia; Domnitorul. Sfatul domnesc, alcătuit din boieri mari şi înalţi ierarhi bisericeşti, îşi vedea sarcina de a supraveghea în ce măsură domnitorul ales de ei promovează interesul lor. Noul domnitor treptat a modificat funcţiile Sfatului domnesc, limitîndu-i, într-un fel, atribuţiile legislative, reducîndu-le la cele ale unui organ consultativ. Funcţiile executive (de îndeplinire a poruncilor, a voinţei domnitorului) reveneau treptat dregătorilor domniei, numiţi de domnitor.
Cu încetul, domnul şi-a atins scopul major: centralizarea puterii statului în mîinile sale, arogîndu-şi împuterniciri nelimitate.
Iar dregătorii numiţi de domnie au devenit executori ai poruncilor, hotărîrilor domnitorului. Confirmînd astfel deviza sa de suveran, declarată ulterior (1485) apăsat şi hotărît: „Noi sîntem domn al Moldovei…”. Evident, pentru astfel de transformări esenţiale era nevoie de voinţa politică, de bărbăţie de a lua decizii definitive, de calităţi de politician vizionar – patriot al ţării sale.

Sursa: http://moldovenii.md/md/news/view/section/11/id/3288


SUNTEM URMAŞII LUI ŞTEFAN CEL MARE
Versuri, muzică: Drăgostiţa Bujor

Trăim astăzi timpuri de falnice glorii
Sub flamura sfintelor tale victorii.
Eşti leagănul viselor noastre creştine,
De faptele tale ni-s zilele pline.

Refren:
Suntem urmaşii lui Ştefan cel Mare
Prin el se-nalţă neamul spre soare,
El este speranţa, părintele sfânt,
Cu dreapta credinţă - pe veci legământ.

Ne eşti voievodul de ieri şi de mâine,
Cu tine ni-i crezul şi visul senine,
Ne chemi la unire - mână de mână
Să facem puternică Ţara Română.

(Selecţie din cartea: Zbârciog, Vlad. Ştefan cel Mare şi Sfânt – voievodul românilor. Ch., 2004. p. 161)

marți, 10 aprilie 2012

PROGRAMUL DE LECTURĂ „Chişinăul citeşte o carte”



LANSAREA VOLUMULUI DE NUVELE „NU MĂ TENTEAZĂ” DE ANATOL MORARU


Recent cititorii bibliotecii „Ovidius”, au avut ocazia de a dialoga cu scriitorul bălţean Anatol Moraru, autorul cărţii care este promovată în acest an în cadrul programului de lectură „Chişinăul citeşte o carte”, desfăşurat de filialele Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” deja pe parcursul a nouă ani. Elena Butucel, directorul bibliotecii, odată cu prezentările de rigoare a autorului şi cărţii lansate, cât şi a scriitorilor care au venit să-l susţină, a trecut în revistă lucrările artistice de valoare care au fost promovate pe parcursul acestor ani, semnate de Iurie Colesnic, Nicolae Popa, Haralambie Moraru, Aureliu Busuioc, Ghenadie Postolache, Dumitru Crudu,, Nicolae Dabija, Aurelian Silvestru. Astfel, graţie acestui program creaţia literară a scriitorilor contemporani este mai cunoscută şi apreciată de publicul chişinăuian. .
La lansarea cărţii au participat studenţi de la Colegiul Politehnic şi Colegiul de Construcţii din Chişinău, un grup de elevi de la şcoala nr. 41 şi alţi cititori activi ai bibliotecii.
Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”, în cadrul căruia s-a şi produs lansarea, a menţionat că în pofida titlului cărţii, iată că publicul cititor al Chişinăului s-a dovedit a fi tentat de a o citi, deoarece scriitorul Anatol Moraru aduce în literatura noastră un fior al umorului fin.
Scrisul este un exerciţiu aparte în viaţa sa, a declarat scriitorul Anatol Moraru, care activează ca lector superior la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Zilnic consumă literatură de calitate şi aceasta îl tentează să intre în competiţie. Aceste treisprezece povestiri adunate în cartea „Nu mă tentează” sunt ca un respiro după romanul „Turnătorul de medalii”, asupra căruia a muncit din greu. Suntem supuşi zilnic la stresuri, aflăm informaţii de groază la ştiri, dar totuşi viaţa se ţine pe normalitate, de aceea a gândit-o ca pe o carte care să ne ajute să înţelegem viaţa prin prisma umorului. Cartea încearcă să spună – mai râdeţi!
Înscriindu-se cu succes în rândul celor mai buni scriitori de azi, această apreciere fiindu-i acordată de critici literari din Republica Moldova şi din România, Anatol Moraru este bine axat pe puntea de comunicare de la el spre cititori, a menţionat criticul literar Vitalie Răileanu. Autorul, ca un subtil psiholog, ne prezintă în nuvelele sale portrete bine şlefuite ale eroilor, iar la sfârşitul fiecărei istorisiri vine cu o poantă filozofică, spusă direct sau în mod aluziv.
Pentru a-i captiva şi provoca la lectura acestei cărţi scriitorul Dumitru Crudu a invitat o tânără din sală să citească în voce începutul nuvelei „Tehnica mariajului”. Adolescenţii din sala bibliotecii au sesizat îndată că este ceva scris anume pentru ei, deoarece eroii sunt personaje din viaţa cotidiană, din viaţa lor de azi. Astfel a fost declanşată intriga de a citi cartea. Dumitru Crudu a venit în faţa celor prezenţi cu unele impresii asupra acestei cărţi: multe povestiri au un început abrubt, pentru ca cititorul să dorească să vadă ce va fi mai departe, subiectele abordate de autor sunt tangibile pentru lectură persoanelor de toate vârstele.

Citind cărţile scriitorului Anatol Moraru vom avea multe învăţăminte, au fost concluziile acestei întâlniri a autorului cu potenţialii săi cititori, care îndată au şi împrumutat toate volumele acestei cărţi din colecţia bibliotecii. Acest fapt ne face să credem ca programul „Chişinăul citeşte o carte” propune chişinăuenilor o carte bună pentru lectură şi în acest an, contribuind la promovarea operelor scriitorilor contemporani cu noi, fapt determinant al scopului iniţierii acestui program de BM „B. P. Hasdeu”.

Postat de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.

vineri, 6 aprilie 2012

REVISTĂ BIBLIOGRAFICĂ

ADEVĂRUL DESPRE 7 APRILIE 2009

Prezentăm câteva ediţii în care se cuprind mărturii ale unor participanţi la evenimentele din 7 aprilie 2009 şi acţiuni care au urmat mai apoi, cărţi ce pot ajuta la formarea unei opinii publice corecte.


Burcă, Rodion. 7 aprilie 2009. Afară din întuneric / Rodion Burcă. – Ch. : Prut Internaţional, 2010. – 86 p. – (Istoria trăită… ).
Necesitatea acestei cărţi este argumentată în cuvântul de introducere, în care se afirmă că societatea civilă este în drept nu doar să ceară, dar şi să se implice activ pentru ca populaţia acestei ţări, cât şi întreaga lume, să înţeleagă natura protestelor din 6-7 aprilie 2009.

Erizanu, Maria-Paula. Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o = C’est ma premiere revolution. Volez-la a moi = This is my first revolution. Steai it / Maria-Paula Erizanu. – Ch. : Cartier, 2011. – 140 p. – Text paral. în lb. rom, en, şi fr.
Ediţia este un jurnal autobiografic al unei adolescente de 17 ani care ne relatează în detalii despre evenimentele văzute cu ochii ei în aprilie 2009. Participând la aceste evenimente şi scriind această carte Maria-Paula Erizanu a dovedit că tineretul nu este indiferent faţă de tot ce se întâmplă în ţara lor.
Editarea cărţii în trei limbi: engleză, franceză şi română – induce posibilitatea de a fi citită de tinerii din diferite ţări, care vor dori să se informeze despre aceste evenimente.


Hâncu, Damian. Moldova mă doare = Moldova Hurts Me = J’ai mal a la Moldavie / Damian Hâncu. – Ch. : Prut Internaţional, 2011. – 128 p. – Text paral. în lb. rom, en, şi fr.
În prefaţa cărţii scriitorul Nicolae Dabija salută tineretul Republicii Moldova, care merită un viitor mai bun. Pentru acest viitor acest tineret a fost nevoit deja să treacă prin schingiuiri, batjocură şi umiliri. Damian Hâncu este unul din tinerii care şi-a adus contribuţia la schimbarea la faţă a Republicii Moldova. El este unul dintre acei care, fiind ameninţat că, dacă va spune adevărul ce a păţit în timpul aflării în arestul poliţiei, va fi lichidat, s-a hotărât să spună acest adevăr, îndată ce a fost eliberat. Fiind publicată în limbile română, engleză şi franceză, acest adevăr a fost aflat de o lume întreagă, în carte fiind reluate evenimente care au avut loc în viaţa sa în perioada 7 aprilie 2009 – 17 iunie 2010.
În cuvântul din partea autorului, Damian Hâncu, ne anunţă că datoria de a scrie această carte o are faţă de tinerii care au plătit cu viaţa lor preţul Libertăţii, datorie faţă de toţi cei care, în această lume, cred într-un ideal.

Revoluţia Twitter : episodul întâi. Republica Moldova / coord. : Adrian Ciubotaru ; trad. din lb. engl : Nina Iordache. – Ch. : ARC, 2010. – 132 p.
Nimeni nu ştie cu exactitate ce a declanşat furia maselor care au ieşit la proteste la 6-7 aprilie 2009, ne spune coordonatorul acestei ediţii în prefaţă. Autorii acestei cărţi – Nicolae Negru, Wim Van Meurs, Florent Parmentier, Petru Negură, Răzvan Dumitru, Petru Bogatu, Dan Dungaciu – încearcă să analizez mai multe cauze posibile, care au determinat direct sau indirect izbucnirea violenţelor în acele zile, când zeci de mii de oameni, în special tineri, s-au adunat în centru Chişinăului pentru a protesta.

Aceste cărţi sunt disponibile pentru Dvs. în colecţiile Bibliotecii ,,Ovidius''

joi, 5 aprilie 2012

CHEIA PĂSTRĂRII SĂNĂTĂŢII NOASTRE

De noi înşine depinde ce stare a sănătăţii avem, deoarece pe cât de iscusit vom reuşi să ne întreţinem sănătatea la un nivel optim, pe atât o vom avea.
Lectura unor cărţi ne poate ajuta în a mânui cheia păstrării sănătăţii noastre. Bibliotecile vin în ajutorul Dvs. să găsiţi multe cărţi cu sfaturi utile pentru sănătate. Acesta este scopul postărilor din rubrica cu titlul de mai sus.

În mod aleatoriu am ales prima postare.

ÎNVAŢĂ SĂ MĂNÂNCI SĂNĂTOS !
Pentru o nutriţie corespunzătoare necesităţilor organismului nostru şi o alimentaţie sănătoasă trebuie să cunoaştem cât mai multe despre alimentele pe care le folosim !

Ghidul caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului (Bucureşti, 2008) oferă informaţii clare şi simple celor ce doresc schimbări semnificative în regimul lor alimentar, fără prea multă bătaie de cap. Autoarea cărţii, Martha Schueneman este o scriitoare specializată în alimente şi nutriţie. În acest ghid ea ne prezintă explicaţii nutriţionale clare în privinţa fiecărui aliment, a conţinutului său în proteine, grăsimi, fibre, glucide şi sodiu, valorile lor nutritive exacte şi conţinutul lor în calorii, carbohidraţi şi colesterol. Cititorul va afla care sunt elementele nutriţionale a sute de alimente cotidiene.
De asemenea ni se oferă sfaturi în prepararea alimentelor în cele mai sănătoase moduri pentru ca, fără a renunţa la preparatele preferate, să ne echilibrăm alimentaţia corectă şi dietetică.
Cartea este structurată în capitole după cum urmează: Preparate din carne şi vânat ; Preparate din peşte, crustacee şi pasăre ; Ouă şi lactate ; Grăsimi şi uleiuri ; Nuci, seminţe şi leguminoase ; Alimente pe bază de amidon ; Fructe şi legume ; Fast-fooduri şi băuturi. Vom afla care sunt caracteristicile fiecărui aliment, ce este indicat şi ce nu este indicat de a utiliza, recomandări de preparare eficientă.
Grăsimile conţin mai puţine calorii ca proteinele sau carbohidraţii, deci este normal să limităm cantitate de grăsimi din hrană. Dar acesta este şi un cuţit cu două tăişuri, deoarece grăsimile sunt mai săţioase şi taie pofta de mâncare pentru mai mult timp. Dacă sunt evitate, atunci simţim în permanenţă foame, mărim volumul de carbohidraţi din alimentaţie, sfârşind prin a acumula acelaşi număr de calorii. Pentru a fi sănătos, organismul nostru are nevoie de o varietate de alimente extrem de hrănitoare. Fructele şi legumele închise la culoare, cărnurile slabe şi peştele, lactatele, cerealele integrale, nucile, grăsimile întră în lista acestor alimente.
Ce înseamnă să mănânci sănătos ?
Care este echilibrul între proteine, carbohidraţi şi grăsimile ce asigură o sănătate solidă ?
Ce este indicat şi ce nu este indicat să folosim în alimentaţia noastră zilnică ?
Răspunsul la aceste întrebări îl veţi afla din cartea sus menţionată, care este disponibilă pentru Dvs. în colecţiile bibliotecii „Ovidius”.
Lecturi utile!
Rubrică susţinută de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.

miercuri, 4 aprilie 2012

CALENDARUL EVENIMENTELOR

Vă invităm la şedinţa cenaclului literar „Ovidius”,
joi, 5 aprilie 2012, la ora 13.30


ÎN PROGRAM:
Lansarea volumului de povestiri „Nu mă tentează”, autor Anatol MORARU.
Cartea este propusă spre lectură în cadrul programului „Chişinăul citeşte o carte”, organizat la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, ediţia anului 2012.

PARTICIPĂ: scriitorii Iulian FILIP, Vitalie RĂILEANU, Dumitru CRUDU.
MODERATOR: scriitorul Ianoş ŢURCANU.

LOCAŢIE: şos. Hânceşti, 32 (staţia tr. „Gheorghe Tudor”)
Tel 72-71-94 ; e-mail: ovidius@hasdeu.md

INTRARE LIBERĂ PENTRU TOŢI CEI PASIONAŢI DE LECTURĂ !

FILE DE ISTORIE


CONFERINŢA „DOUĂ SUTE DE ANI DE LA ANEXAREA BASARABIEI: CONSECINŢE ECONOMICE, DEMOGRAFICE ŞI CULTURALE„

Activitatea de comemorare a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Ţaristă am organizat-o în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Mişcarea Civică „Anul 1812”, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”.


Conferinţa a avut loc luni, 2 aprilie, în sala de lectură a bibliotecii „Ovidius”.
În cuvântul de deschidere a conferinţei Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius”, a reiterat necesitatea cunoaşterii adevărului istoric despre nelegimitatea actului politic din anul 1812, în rezultatul căruia Principatul Moldovei a fost scindat în două părţi. Din punct de vedere juridic, nici Rusia Ţaristă, nici Poarta Otomană nu aveau dreptul să împartă Ţara Moldovei.


COMUNICĂRI:
• Ion NEGREI, istoric. Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.
Anexarea Basarabiei la Imperiul rus în 1812 şi realităţile actuale din Republica Moldova
• Dinu POŞTARENCU, dr. în istorie. Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM
Consecinţele anexării Basarabiei la Imperiul Rus în anul 1812
• Cristina VORONEANU, cl. X, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”
Raptul Basarabiei din anul 1812
• Daniela BORŞ, cl. IX D, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”
Impactul raptului teritorial din 16/28 mai 1812 asupra Ţării Moldovei
În luările de cuvânt ale distinşilor istorici Ion Negrei şi Dinu Poştarencu s-a accentuat că Tratatul de pace de la Bucureşti din 16/28 mai 1812 a fost o mare nelegiuire admisă de Poarta Otomană şi Rusia Ţaristă. În 1812 Rusia Ţaristă cucereşte primul spaţiu latin din Europa. Scindarea ţării a fost o mare tragedie pentru populaţie, care a fost supusă unui proces masiv de deznaţionalizare, iar prin colonizarea părţii de sud a fost infiltrat în ţară un element străin. Impactul acestui rapt se răsfrânge până astăzi în problema identităţii naţionale. Îndemnul istoricilor a fost ca tinerii de astăzi să-şi formuleze, creeze şi să-şi asume identitatea naţională clară.
Nu au rămas fără aprecierea publicului nici comunicările elevilor în care ei s-au străduit să prezinte cât mai concis şi amănunţit reperele istorice care au precedat acest eveniment tragic din anul 1812, cum au decurs tratativele de pace dintre reprezentanţii Turciei şi Imperiului Rus, care au adus, fără scrupule, drept jertfă Principatul Moldovei, în interesele politice şi expansioniste ale ţărilor lor.

În comunicările prezentate, voluntar sau involuntar, pulsau note de regret, note triste vis-a-vis de soarta vitregă a acestui colţişor de pământ drag nouă şi a sorţii nefaste care s-a abătut asupra băştinaşilor, care au fost siliţi să-şi uite şi limba maternă

Conferinţa a adus celor prezenţi noi cunoştinţe şi informaţii, dar cel mai important este faptul că s-a produs o nouă sesizare a opiniei publice faţă de această dată şi eveniment macabru din istoria poporului nostru.