Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 29 februarie 2012

Pune-ţi Mărţişor la piept!


La început de martie toată lumea dăruieşte celor dragi mărţişoare - simbol al primăverii, al renaşterii naturii şi al reînnoirii speranţelor.
Culoarea roşie este considerată simbolul vieţii, fiind atribuită femeii, mamei, care dă naştere vieţii.
Culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, simbolizează înţelepciunea bărbatului.
Firul împletit al mărţişorului exprimă legătura inseparabilă a celor două principii, armonia dintre oameni.
Mărţişorul a rămas prilej de bucurie la început de primăvară. La români, mărţişorul trebuie legat de 1 Martie, numai la răsăritul soarelui şi trebuie purtat până se aude cucul cântând, până când înfloresc cireşii sau trandafiri sau până la venirea berzelor şi a rândunelelor. Dar atunci mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de o ramură înflorită, unde este lăsat până când vor cădea frunzele toamnei, pentru a ne purta noroc tot anul.
În folclorul românesc s-au păstrat mai multe legende cu semnificaţii creştine despre povestea Mărţişorului, pentru a afla adevărata istorie a Mărţişorului vă invităm la bibliotecă.

În această zi Vă îndemnăm să zâmbim, să fim mai luminoşi la suflete, să oferim mărţişoare celor dragi.

duminică, 26 februarie 2012

DRAGOBETE ÎN OSPEŢIE LA TINERELE TALENTE DE LA BIBLIOTECA OVIDIUS

Tot mai des, în ultimele zile de iarnă sau început de primăvară (24 februarie - 9 martie), este sărbătorit pe meleagurile noastre Dragobetele, sărbătoarea populară a dragostei la români. Şi deoarece sentimentul de dragoste te îndeamnă deseori să-ţi aşterni pe hârtie sentimentele, Zina Izbaş, moderatoarea clubului „Tinere talente” de la filiala „Ovidius” a propus participanţilor să se întâlnească în ajunul acestei sărbători frumoase a tinerilor. Astfel s-a desfăşurat medalionul literar „Dragobete în ospeţie la tinere talente” la care au venit cu creaţii proprii elevi şi studenţi de la Colegiul de Construcţii din Chişinău, Colegiul Naţional de Comerţ, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Sentimentele tinerilor s-au reflectat din plin în versurile lor lirice, cu titluri semnificative: M-ai ţii minte, O frumoasă fată, Te iubesc, Apus de sentimente, În doi, E mult prea greu să-ţi vorbesc, Sub umbra unui felinar, Am plecat, O tânără iubire ...
Poeta Zina Izbaş a apreciat efortul tinerilor de a-şi exterioriza sentimentele prin vers, i-a încurajat să nu piardă speranţa într-o dragoste eternă, fericită. Tinerii au menţionat aportul scriitorilor Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Ianoş Ţurcanu în cântarea acestui sublim sentiment, recitând unele versuri din creaţiile lor. Toţi împreună au cântat melodia pe versurile lui Adrian Păunescu „Şi totuşi iubirea există...”
Margareta Cebotari a realizat o trecere în revistă a ediţiilor noi din colecţia bibliotecii reunite sub genericul „Iubirea ca un mod de viaţă”. Aceste cărţi îi pot ajuta pe tineri să afle istoria apariţiei şi dezvoltării acestui sentiment de-a lungul veacurilor, cum să cunoască psihologia emoţiilor şi a sentimentelor, care sunt cele şapte secrete ale iubirii, ce reprezintă primele sentimente de dragoste din punct de vedere al medicinii şi multe alte informaţii utile.
Elena Butucel, directorul bibliotecii, a ţinut să menţioneze că uşile acestui club literar de creaţie, care activează de mai mulţi ani cu succes la biblioteca „Ovidius” sunt deschise mereu pentru tinerele talente, pentru toţi iubitorii de poezie bună.

miercuri, 22 februarie 2012

CALEIDOSCOPUL EVENIMENTELOR

La Biblioteca «Ovidius» joi, 23 februarie, ora 13.30, va avea loc Conferinţa «Moştenirea componistică a lui Alexei Stârcea», dedicată acestei personalităţi marcante, Maestru emerit al artei din Moldova, compozitor şi solist vocal. În cadrul conferinţei vor fi oglindite aspecte ale vieţii şi creaţiei muzicale a lui Alexei Stârcea prezentate de fiul său, compozitorul Marian Stârcea, solistul de operă Mihai Munteanu şi compozitorul Constantin Rusnac.

Vă aşteptăm!

luni, 20 februarie 2012

ZI DE INFORMARE

CĂRŢI DE REFLECTAT
Ediţii noi în colecţiile bibliotecii „Ovidius”


Doritorii de a se informa despre noile intrări de carte în colecţiile bibliotecii “Ovidius” sunt invitaţi miercuri, 22 februarie să participe la Ziua de informare cu genericul “Cărţi de reflectat”.
Pe parcursul zilei se vor desfăşura reviste bibliografice de prezentare a celor mai interesante ediţii din cadrul expoziţiei de carte “Achiziţii recente” din bibliotecă (la ora 11.30, 13.30, 15.30)

Informaţie diversă se afla la dispoziţia Dvs. !

Nu rataţi şansa de a fi informat !

Vă aşteptăm!

marți, 14 februarie 2012

PREZENTARE DE CARTE

GRIGORE VIERU - POETUL NĂSCUT DE MIRESMELE ŞI DURERILE PĂMÂNTULUI SĂU
(14 februarie 1935 - 18 ianuarie 2009)
Creaţia lui Grigore Vieru se regăseşte din plin în colecţiile bibliotecii „Ovidius”, astfel în ziua de naştere a poetului am realizat o succintă trecere în revistă a operelor cât şi a ediţiilor în care se reflectă referinţe, evocări, omagii aduse poetului.
În atenţia publicului a fost propusă prezentarea detaliată a unor ediţii mai noi intrate în colecţia bibliotecii. În volumul „Lumina de taină” sunt reunite pagini alese din creaţia poetului, grupate tematic: Cântece pentru mama ; Cântări pentru ţară şi pământ ; Cântece de iubire; O, neamule, tu. Cititorul poate afla din capitolul „Mărturisiri” gândurile poetului, devenite deja aforisme, cât şi momente din viaţa sa expuse în cadrul unor interviuri. Ediţia este superbă şi prin faptul că a alăturat un CD cu versurile poetului. Astfel cei prezenţi în sala bibliotecii au avut posibilitatea de a-i auzi vocea caldă, mângâioasă, dar şi cu o fermitate inedită.Mai apoi publicul a fost impresionat de lectura versurilor incluse în volumul „101 poeme” , apărut în colecţia „IDEAL” ctitorită de Asociaţia Culturală „Ideal” (Chişinău) şi Asociaţia Culturală „Apollon” (Bucureşti), aflat la ediţia a doua deja.

Tot mai mult se traduce opera poetului în alte limbi, muzicalitatea aparte a versurilor sale păstrându-se intactă. Acest fapt a fost dovedit de dl profesor universitar Ion Mărgineanu, care a citit versurile poetului traduse de el în limba germană, publicate în volumul ”Grigore Vieru. Cele mai frumoase poezii” (editura Bons Offices, 2010). Şi într-adevăr, după cum a menţionat dl profesor, se poate sensibiliza care este poezia tradusă după ritmul versului, ritm deosebit şi inedit al versurilor poetului Grigore Vieru.


DESPRE FERICIRE

Sunt fericit
Că n-am cântat păunii -
Cântat-am mărul înflorit:
Cel ruşinându-se
De trupul gol al Lunii,
Izvorul care reînvaţă
De unde vine,
Când s-a fost născut
Şi malul sfredelit
De ţipătul durut
Pe care-l dau lăstunii.
Sun fericit
C-am plâns ori
M-am bătut în vatră
Cu hoarda
Ploilor de piatră,
C-am încălzit
Cu sângele-mi rănit
Pământul
(Ori poate-mi încălzii
Mormântul?!),
C-am fost o trestie
Cu-ndurerată pleoapă
În aer jumătate
Şi jumătate-n apă.
Sunt fericit
C-aud cum sună-n faţă,
Prea tainic şi integru,
Un cântec drag,
Atât de cunoscut,
Şi că mă latră-n urmă
Cu cerul gurii negru
Prăpastia
Pe care zburător
O am trecut;
Că nu aurul eu număr,
Ci stelele din cer
Şi-n lacrima de lut -
Străbunii.
Erou nu sunt,
Măriri nu cer,
Sunt feriicit
Că n-am cântat păunii.

luni, 13 februarie 2012

MEDALION LITERAR-ARTISTIC

GRIGORE VIERU – POETUL ÎNCEPUTURILOR DE LUME
Grigore Vieru întotdeauna adună multă lume frumoasă în jurul său prin opera sa, mereu vie şi actuală, a ţinut să declare chiar de la începutul activităţii organizate recent la biblioteca „Ovidius”, scriitorul Ianoş Ţurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”, în cadrul căruia s-a desfăşurat evocarea acestui Poet şi Om frumos la suflet, care deseori a fost comparat cu „un bob de rouă strălucitor pe un fir de iarbă”.
Când a fost înmormântat întreaga suflare română era lângă el. Acum trebuie să-i facem un monument viu, citindu-i şi promovându-i mereu opera. Aprecierea continuă a versurilor sale ne-au dovedit-o studenţii de la Colegiul de Construcţii din Chişinău, care au selectat cu grijă din opera poetului şi au prezentat un recital din versurile binecunoscute şi celor prezenţi în sală.
Grigore Vieru este un poet cu mesaj, dialoghează cu cititorul versurile sale, el vorbeşte cu interes şi pe înţelese cu toate vârstele pe teme majore: mama, patria, limba maternă, izvorul – de aceea a şi fost numit poetul tuturor începuturilor.
Referinţe literare şi evocări ale chipului luminos al poetului au prezentat criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Nicolae Dabija. Poeta Nina Josu s-a referit la marea grijă pe care a avut-o Grigoe Vieru faţă de cuvântul scris de el, meticulozitatea de care a dat dovadă atunci când prezenta un articol sau răspundea la întrebările unui interviu pentru ziarul „Literatura şi arta”, ziar care i-a fost ca o a doua, sau poate chiar şi prima casă, unde era mereu aşteptat cu drag.Grigore Vieru a unit cele două maluri ale Prutului prin opera sa, el este cunoscut şi venerat aşijderea pe ambele maluri ale Prutului, un bust de recunoştinţă Poetului fiind înălţat deja la Chişinău, Soroca, Străşeni, dar şi la Bucureşti, Iaşi, Râmnicu-Sărat. În Europa vom intra cu valorile noastre culturale, Grigore Vieru fiind una din cele mai remarcabile figuri ale creaţiei literare din Moldova – a fost mesajul celor participanţi la această activitate de suflet organizată în preajma zilei de naştere a poetului, zi în care poetul este evocat de întreaga suflare românească.

Postat de Margareta Cebotari, bibliotecar principal

vineri, 10 februarie 2012

CONCURSUL ,,MOŞTENIRE'', EDIŢIA XIX

DRAGI TINERI!
Lansarea Concursului ,,Moştenire'' ediţia a XIX-a (anul de studii 2011-2012), a fost anunţată.

Concursul este destinat elevilor din clasele de liceu sau din şcolile echivalente din Republica Moldova şi Ukraina. Continuitatea Concursului se datorează românilor de pretutindeni, care prin donaţiile oferite au permis desfăşurarea tuturor celor 18 ediţii ale Concursului. Ca şi în ediţiile precedente, Concursul se va desfăşura în două secţiuni: Istoria Românilor şi Istoria Literaturii Române.
Vor fi acordate următoarele premii:
Premiul I : în valoare de 200 de dolari pentru fiecare dintre cele două secţiuni.
Premiul II: in valoare de 150 de dolari pentru fiecare dintre cele două secţiuni.
Premiul III: in valoare de 100 de dolari pentru fiecare dintre cele două secţiuni.
Menţiuni: câte doua menţiuni a cate 50 de dolari pentru fiecare dintre cele doua secţiuni.

Actuala ediţie este remarcabilă prin faptul ca noul comitet al Asociaţiei Alianţa pentru Sprijinirea Basarabiei (ASB), împreună cu preşedintele de onoare, Domnul Eugen HOLBAN, şi cu doamna Olga Iordanescu-Blanaru, una dintre personalităţile româneşti cu multa verticalitate stabilita de mai mulţi ani cu traiul la Paris, a hotărât ca învingătorii primelor locuri la cele doua secţiuni , pe lângă premiul bănesc de 200 Dolari SUA, sa beneficieze si de un sejur de 5 zile la Paris.

Temele pentru secţiunea Istoria Românilor:
1. Ţările române în politica Rusiei ţariste în a doua jumătate a sec. al XVII-lea – sec. al XVIII-lea.
2. Impactul raptului teritorial din 16/28 mai 1812 asupra Ţării Moldovei.
3. Unirea Principatelor Române de la 1859 şi politica ţarismului rus.
4. Mişcarea naţională din provinciile româneşti înstrăinate la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX. Studiu comparativ.
5. Renaşterea naţională din Basarabia în anii 1917-1918, în contextul relaţiilor româno-ruse.
6. Problema Basarabiei în contextul relaţiilor româno-sovietice (1918-1924).
7. Refugierea basarabenilor peste Prut după 28 iunie 1940 - impact al agresiunii sovietice.
8. Chestiunea Basarabiei în relaţiile româno-sovietice (1944-1989).
9. Problema integrităţii teritoriale a Republicii Moldova la etapa actuală.

Subiectele pentru secţiunea Istoria Literaturii Române:
1. Valori spirituale româneşti în folclorul basarabean.
2. Idealul unităţii naţionale a poporului român în creaţia scriitorilor clasici.
3. ,,Comedia umană'' în opera lui I.L. Caragiale.
4. Comunitatea, individualitatea şi cititorul în creaţia lui Ion Creangă.
5. Junimismul, o mişcare ce a europenizat cultura şi literatura română.
6. Poezia şaptezeciştilor (L. Lari, V. Romanciuc, A. Suceveanu ş.a. ) în ,,orizontul de aşteptare'' al generaţiei de cititori în formare.
7. Criza omului contemporan în creaţia lui Marin Sorescu.
8. Istoria şi adevărul vieţii în proza Lidiei Istrati.
9. Destinul basarabean în romanele lui Paul Goma.

CONDIŢIILE CONCURSULUI
Participanţii vor prezenta lucrările în scris în volum de 10-15 de pagini, dactilografiate la două intervale sau scoase la imprimantă interval 1,5 cu mărimea caracterelor 12 Arial, ori scrise citeţ în caiet.
Lucrările vor fi expediate pe adresa: Biblioteca „Ovidius”: şos. Hânceşti nr. 32, MD-2028 Chişinău.
Pe plic se va indica: Pentru concursul "MOŞTENIRE", secţiunea şi numărul temei.
La concurs vor fi admise lucrările consacrate unei singure teme de la secţiunea dată.
Pentru etapa a doua vor fi invitaţi la Chişinău autorii celor mai bune lucrări. Discuţiile vor avea loc cu precădere pe baza temelor propuse.
Cerinţele faţă de perfectarea lucrărilor:
1. Pe foaia de titlu se va indica:
a) Concursul "MOŞTENIRE";
b) Secţiunea, numărul temei şi tema propriu-zisă;
c) Numele, prenumele, instituţia de învăţământ, clasa, adresa completă şi nr. de telefon.
2. Lista lucrărilor consultate (monografii, studii, articole etc.) se va anexa la sfârşitul lucrării.
Informaţii suplimentare puteţi găsi pe site-ul Asociaţiei ,,Alianţa pentru Sprijinirea Basarabiei'': www.asb-paris.fr.Adrese şi telefoane de contact:
Elena Butucel, biblioteca ,,Ovidius'' , 72-71-94; ovidius@hasdeu.md;
Gheorghe Furdui, preşedintele ASB, Paris – 00 33 642219874. e-mail: ghfurdui@live.fr;
Alexandru Bostan, preşedintele Comitetului organizatoric de la Chişinău -079700085; e-mail: sandu.bostan@gmail.com
Data limită de prezentare a lucrărilor -15 martie 2012
Comitetul Organizatoric

LANSARE DE CARTE


O SOARTĂ ŞI UN VIS
O lansare de carte mai deosebită, proaspăt apărută la editura „Ancestrala”, a avut loc recent la biblioteca „Ovidius”. Volumul „O soartă şi un vis” are pe copertă doi autori, deoarece este alcătuit din două părţi. În prima parte a ediţiei, intitulată „File de jurnal: Amintiri ale unei sorţi”, autoarea, Ecaterina Drotenco, transmite celor care o vor citi un mesaj al sufletului său chinuit de dorul familiei de care s-a aflat departe timp de zece ani, ea fiind una din miile de persoane nevoite să plece la muncă peste hotarele ţării. Dna Ecaterina Drotenco a adus multe mulţumiri celor care au ajutat-o să deschidă uşa visului său – să scrie o carte despre soarta oamenilor plecaţi din ţara natală, în care să povestească despre cei zece ani de comunicare cu doar doi ochi vii, aceasta fiind starea bolnavului de care a îngrijit, despre cei zece ani mistuită de dorul familiei.
Scriitorul Dumitru Mircea, a susţinut ideea şi a redactat amintirile dnei Drotenco pentru tipar. Apoi a simţit nevoia de a ne povesti mai multe despre această familie, care de fapt este exponentul unei bune părţi a populaţiei din ţara noastră, care au ales calea exodului pentru a întreţine starea materială bună a familiilor lor. Astfel a apărut doua parte a cărţii intitulată sugestiv „Rai sau iad la muncă peste hotare”.
Cei prezenţi la lansare au menţionat că au rămas profund impresionaţi de calvarul în care deseori se află oamenii nevoiţi să plece din ţara lor. Pavel Buza, editorul cărţii, consideră că despre viaţa lor grea se merită a scrie o carte. Scriitoarea Raisa Plăieşu le-a dorit tinerilor aflaţi în sala bibliotecii să lase să pătrundă mesajul acestei cărţi în sufletele lor, pentru că trebuie să înţeleagă care e firul vieţii lor, care drum o să aleagă să-l parcurgă în viitor. Eugenia David, traducătoare, redactor de carte, a apreciat stilul laconic de prezentare a evenimentelor în care autoarea totuşi reuşeşte să ne transmită toată suferinţa enormă a sufletului său. Ea a adresat un apel către aceşti oameni de a se întoarce acasă, de a ne iubi plaiul nostru natal aşa cum este, pentru ca familiile să fie întregite.

Consătenii dnei Drotenco, veniţi din satul Tigheci, raionul Leova, au dorit să se bucure împreună cu ea pentru realizarea visului: editarea unei cărţi. Elena Butnaru, profesoară de limba şi literatura română din acest sat, foarte emoţionant a reiterat puterea de jertfire a acestor mame care pleacă de acasă, suferă, dar totuşi îşi dăruiesc sufletul lor celor care au nevoie de ajutor. În ochii copiilor a căror părinţi sunt plecaţi se remarcă tristeţea, i-a văzut deseori răvăşiţi sufleteşte. Şi ea a adresat celor prezenţi un apel de a fi mai buni cu părinţii, prietenii, oamenii din jurul nostru. Poate copiii ar trebuie să aprecieze puţinul pe care îl au şi atunci părinţii nu vor fi nevoiţi să plece de lângă ei.
Pentru colecţia bibliotecii „Ovidius” autorii au donat câteva volume ale acestei cărţi, deci invităm cititorii interesaţi să o lectureze.

Postat de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.