Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

marți, 31 mai 2011

CLUB DE CREAŢIE „MIRACOL

Vernisaj de creaţii proprii „Frumos şi util”
Sub acest generic s-a desfăşurat vernisajul confecţiilor manuale pe care membrii clubului de creaţie „Miracol” de la biblioteca „Ovidius” le-au produs în anul acesta. Sub îndrumarea Ninei Bejan, cel mai activ voluntar al bibliotecii noastre, de acum de doi ani au loc de două ori pe lună şedinţe de creaţie a diverselor suvenire, obiecte decorative din mărgele, hârtie colorată şi alte materiale. Svetlana Melnic, învăţător-educator la şcoala internat din Ialoveni, împreună cu fiica ei Alexandrina au venit cu regularitate pentru a participa cu plăcere la şedinţele de creaţie de la biblioteca „Ovidius”. Participante active au fost şi două mămici. Doamnele Olga Constantinov şi Sava Larisa au hotărât, prin participarea la acest club, să le ajute pe fiice, Tatiana şi Daria, care sunt încă la o vârstă fragedă, 5 şi 7 ani, să înveţe prin muncă să făurească frumosul cu mâinile proprii. Activi şi creatori au fost mulţi membri ai clubului: Tatiana Borodatâi, Diana Ciobanu, Cristina Cebanu, Tatiana Arnăut, Elizaveta Ciubotaru, Ana-Maria Burlescu, verişoarele Cătălina şi Nicoleta Trohin.

Vernisajul „Frumos şi util” s-a încadrat armonios în şirul activităţilor socio-culturale şi informaţionale organizate în cadrul Săptămânii uşilor deschise. Membrii clubului au adus mulţumiri Ninei pentru răbdarea sa de a le transmite toate tainele şi abilităţile confecţionării unor obiecte admirabile. Biblioteca „Ovidius” a dat o apreciere înaltă muncii de voluntariat depusă de Nina Bejan şi a exprimat recunoştinţa oferindu-i un buchet de flori şi o carte în dar, deoarece ştim că este pasionată de lectură, fiind nominalizată deseori drept cel mai fidel cititor al bibliotecii.

În afară de suvenire, tinerele domniţe membre ale clubului, au avut marea satisfacţie de a-şi pregăti un set de bijuterii din mărgele – cercei, coliere, brăţări. Desigur, aceasta a fost o mare atracţie pentru ele. Dar acum se pot bucura din plin de faptul că ştiu cum să aducă o bucurie pentru prieteni, pot să le facă oricând un cadou cu o valoare de amintire sentimentală.
Expoziţia de obiecte decorative „Frumos şi util” va fi deschisă pe tot parcursul verii în sala de lectură a bibliotecii, pentru toţi doritorii de a o admira. Vă aşteptăm în vizită.

Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.

Tinere talente la Biblioteca Ovidius

Într-o ambianţă de suflu poetic la biblioteca Ovidius s-a desfăşurat şedinţa clubului ”Tinere talente” având ca protagonist pe tânăra Crina Popescu, care şi-a lansat a doua plachetă de versuri întitulată ”Glontele de aur” (Iaşi, Princeps Edit, 2011). Este de remarcat faptul că însuşi Nicolae Dabija a participat la selectarea versurilor şi a prefaţat acest volum.


În deschiderea cenaclului Elena Butucel, directorul bibliotecii, a vorbit despre colaborarea benefică a Crinei cu biblioteca. Ea a participat de nenumărate ori la diverse concursuri de eseuri şi poezie, unde ocupa locuri de frunte, fiind laureată a concursului literar internaţional „Fraţii Golescu” încă de la prima sa ediţie.
Zina Izbaş, moderatoarea acestui eveniment a mărturisit: ”Efortul, munca tenace a Crinei este răsplătită cu această ediţie frumoasă a versurilor sale. Primele semnale pe care le-a dat tânăra autoare de versuri în ce priveşte talentul şi maniera aparte, specifică numai ei de formulare a frazei, de construcţie a imaginilor artistice, le-am sesizat pe când era elevă în clasa a 9-a, când a participat la concursul ”Ars adolescentina” de la ”Radio Moldova” şi s-a învrednicit de marele premiu. Volumul ”Glontele de aur” vine de pe atunci de când a descoperit această sămânţă a talentului, pe care n-a lăsat-o în pace, a udat-o la rădăcină, a încolţit, a crescut şi creşte în continuare. Versurile Crinei emană lumină, sinceritate şi puritate, ne îndeamnă să fim mai verticali, mai demni”.
Scriitorul Dumitru Mircea, care cunoaşte ascensiunea Crinei Popescu de la începuturi, a declarat: ”Crina creşte şi mă bucură acest fapt, este un poet deja format, este un talent prematur, doleanţa mea este să ai grijă de acest har, care este de la Dumnezeu. Lucrurile se fac uşor, atunci când omul are har, dar şi capacitate de muncă”.

Scriitoarea Renata Verejanu a accentuat: ”Crina Popescu este o poetă foarte norocoasă, că s-a născut ”acum”, şi nu pe timpul când manuscrisele tinerilor erau ţinute cu anii la Uniunea Scriitorilor şi la edituri. Crina Popescu are foarte multe premii pentru că scrie intens şi este foarte activă, a crescut mult de la prima carte, poeziile ei sunt mature.”
Valentina Sandu, în numele Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport şi al Centrului Adolescenţilor, împreună cu membrii Consiliului local al copiilor şi tinerilor din municipiu a menţionat: ”Am venit aici să onorăm cu prezenţa noastră pe adolescenta cea mai demnă, cea mai inteligentă şi dotată cu un spirit profund de creaţie, pe care nu fiecare îl are şi nu fiecare a încercat atât de mult să se dedice anume literaturii şi artei. Astăzi Crina ne reprezintă tinerii din municipiu, şi prin faptul că este membră a consiliului, şi îi reuşeşte de minune să se încadreze şi în alte activităţi de ordin comunitar, este o fire foarte receptivă şi responsabilă”. Au venit să o felicite colegii din consiliu, iar Maxim Brăilă, candidat pentru Consiliul Municipal Chişinău din partea tinerilor, a sesizat universul interior ascuns al Crinei, dar foarte bogat : ”Ploaia care tocmai a început este un simbol al purităţii, am alergat să prindem şi să-ţi aducem picături de ploaie pe petale de flori”.
Aprecierile scriitoarei Nina Josu au fost la fel de bun venit în lumea poeţilor: „Este o carte bună, deoarece poetul Nicolae Dabija niciodată n-a scris despre nimeni care nu i-a atras atenţia, dar i-a remarcat întotdeauna pe cei care merită, a îndrumat valorile autentice, le-a sprijinit pe parcursul evoluţiei literare. La Crina versul emană tristeţe luminoasă, este o tristeţe harică care aduce optimism”. Cu foarte mari emoţii, autoarea a mărturisit: „Poeziile le-am scris noaptea, lumina din acest glonte de aur vine şi din lumina lămpii ce ardea în faţă. Prin versuri mă caut pe mine prin universuri necunoscute”.

Emoţionante pentru autoare, dar şi pentru public, au fost aprecierile date de Zina Izbaş la sfârşitul aceste frumoase lansări: ”Crina este simbolul sincerităţii, purităţii, ea dovedeşte aceste sentimente prin vocea sa caldă. Prin acest volum, apărut la Iaşi, Crina uneşte malurile Prutului şi le aduce aici, la biblioteca Ovidius”.

Liuba CIOBANU, şef-oficiu împrumut

luni, 30 mai 2011

Cultura informaţiei – o treaptă spre cunoaştere

Abilitatea umană de a căuta şi accesa informaţia, atât prin intermediul mijloacelor tradiţionale, cât şi prin utilizarea tehnologiilor moderne de informare şi comunicare constituie semnificaţia de bază a culturii informaţionale. Bibliotecile rămân a fi un spaţiu important pentru educarea şi dezvoltarea culturii informaţiei.
Biblioteca „Ovidius” oferă în permanenţă sprijin utilizatorilor săi pentru utilizarea corectă a resurselor de informare stocate în colecţiile bibliotecii, îşi diseminează şi promovează colecţiile utilizând forme tradiţionale, dar şi posibilităţile oferite de noile tehnologii informaţionale. Obiectivele bibliotecii în realizarea acestui scop se axează pe diverse forme de realizare: studiu (lecţii biliografice), activităţi educaţional-informative (ore de informare), jocuri, concursuri cognitive. Accentul se pune pe diversificarea modului în care se produce formarea utilizatorului pentru a folosi informaţia tradiţională cât şi informaţia pe suport electronic. Promovarea culturii lecturii, a culturii informaţiei s-a regăsit şi în agenda activităţilor desfăşurate în cadrul Săptămânii uşilor deschise de la filiala „Ovidius”. Lecţiile bibliografice şi orele de informare au fost orientate spre dobândirea unor competenţe de utilizare a colecţiilor şi serviciilor, spre aprofundarea de cunoştinţe în domeniul utilizării site-urilor de socializare prin intermediul cărora bibliotecile transmit informaţii utile publicului, asigurându-se astfel formarea utilizatorului pentru a folosi serviciile noastre atât în acces direct cât şi indirect, de la distanţă. În cadrul orelor de informare au fost prezentate blogurile „Biblioteca „Ovidius” în dialog cu comunitatea” şi „Chişinău – oraşul meu”. Elevilor de la liceele „Mihai Viteazul”, „Minerva”, studenţilor de la Colegiul Politehnic şi Colegiului Tehnologic le-au fost transmise cheile de căutare a informaţiei şi mesajele de ajutor pe care le oferă aceste site-uri.
Selectarea informaţiei calitative a fost scopul ringului bibliografic „Învaţă să te informezi !” organizat pentru elevii clasei a treia de la gimnaziul nr. 53. Ziua de informare „Ediţii noi în colecţiile bibliotecii” organizată în cadrul Săptămânii uşilor deschise a avut drept scop să pună în valoare colecţiile bibliotecii. Pe un stand aparte au fost selectate ediţiile noi ce se încadrau în genericul „Suport informaţional pentru elevi”. Pentru ei au fost desfăşurate reviste bibliografice de prezentare a volumelor ce le pot veni în ajutorul procesului de studiu: dicţionare lingvistice, critică literară, geografie, istorie, etc. Pentru elevii claselor primare cognitivă, dar şi distractivă, a fost revista bibliografică în baza expoziţiei „Cărţi pentru picii curioşi”.
Una din priorităţile acestui an fiind aniversarea de 575 ani de la fondarea Chişinăului s-au desfăşurat şi două reviste bibliografice în baza expoziţiilor „Cihişinău – comunitate deschisă spre viitor” şi „Personalităţi chişinăuiene”. Publicul invitat să participe la activităţile preconizate în această zi s-a convins că în bibliotecile de azi, aflate între tradiţie şi modernitate, informaţia coexistă atât pe suport tradiţional, cât şi pe suport electronic, deoarece au fost trecute în revistă şi noile intrări de CD, DVD din colecţia bibliotecii. Cu un deosebit interes cei prezenţi în această zi la bibliotecă au aflat despre posibilitatea de a se informa şi de la distanţă despre ce surse noi sunt la dispoziţia lor în colecţiile noastre, accesând expoziţiile virtuale plasate pe blogul bibliotecii. Numărul mare de vizitatori ai bibliotecii din Săptămâna uşilor deschise ne convinge că organizarea unor astfel de manifestări culturale şi informaţionale de amploare contribuie din plin la afirmarea instituţiei drept un factor activ în viaţa socială şi culturală a comunităţii chişinăuiene.
Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal

Lumina artelor frumoase

Pentru că ne dorim să aducem în lumină şi să promovăm tinerii, biblioteca este locul ideal pentru expoziţii de pictură ale tinerilor plasticieni în devenire, dar şi a celor îndrăgostiţi de arta penelului în timpul liber, pentru care pictura este un hobby. Operele de artă ale tinerilor talentaţi care au fost expuse pe parcursul anilor au dat bibliotecii o atmosferă plină de culoare şi fascinaţie. În cadrul clubului „Tinere talente”, care activează de mai mulţi ani la biblioteca „Ovidius”, s-a pus accentul pe organizarea unor expoziţii personale şi de grup ale elevilor şi studenţilor de la diverse instituţii de învăţământ: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, UPS „Ion Creangă”, Universitatea Tehnică din Moldova, Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Temele de inspiraţie au fost diverse, dar totuşi predominate sunt motivele inspirate de arhitectura Chişinăului vechi, peisaje rustice.
Expoziţiile de creaţie proprie sunt foarte importante la început de carieră. Printre participanţi putem menţiona: vernisajul de pictură ,,Toamna Chişinăului'', autor Irina Grati, studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, absolventă a Şcolii de arte plastice „V. Poleacov” şi a Colegiului de arte plastice „A. Plămădeală” ; expoziţia de icoane pictate de Elena Mărgineanu; vernisajul de pictură „Terra: trecut, prezent, viitor” de Igor Dublenco, student Universitatea Slavonă din Moldova ; vernisajul de pictură al tânărului plastician Valentin Osadcii, absolvent al Academiei de Arte din Bucureşti, etc.
Ne bucură faptul că pe parcurs am reuşit să aducem la bibliotecă şi să prezentăm publicului vernisaje ale unor personalităţi afirmate deja în arta picturii: Valentina Brâncoveanu, Andrei Sârbu, Simion Moisei, Parascovia Popa-Donoi, Afanasii Oprea, Glebus Sainciuc, Dumitru Balica ş.a.
Mai recent, în cadrul săptămânii uşilor deschise sub genericul BIBLIOTECA- promotor al valorilor chişnăuiene, filiala ,,Ovidius’’ a găzduit un vernisaj de pictură ,,Reflecţii de primăvară’’, autor Iraida Ciobanu, artist plastic, titularizată membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova din anul 2009, dar şi cercetător ştiinţific, cadru didactic în învăţământul artistic. La bibliotecă au fost expuse o mică parte din lucrările prezentate în cadrul ultimului său vernisaj de la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău.
Fiecare lucrare a pictoriţei Iraida Ciobanu este o apropiere de frumuseţile naturii, a menţionat Elvira Cemortan-Voloşin, preşedintele Centrului Cultural „Artelit”, afirmând că aceste picturi emană lumină şi încălzesc inimile oamenilor. (Aici putem menţiona că unul din primele vernisaje personale ale Elvirei Cemortan-Voloşin a avut loc tot la biblioteca „Ovidius”). Natalia Procop, o altă admiratoare a talentului Iraidei Ciobanu, a menţionat expresivitatea deosebită a lucrărilor, diversitatea temelor abordate. Prin modul său de manifestare în lucrările sale arta poate fi considerată şi ca o formă de cunoaştere artistică.
La finalul vernisajului au urmat felicitările
pentru reuşita acestui eveniment, impresiile pentru picturile pe care le-au admirat cu toţii, o parte dintre cei prezenţi făcând chiar comandă pentru tablourile pe care ar fi dorit să le procure. A fost un vernisaj reuşit, cu o atmosferă destinsă, plăcută. Toţi invitaţii şi vizitatorii au plecat de la acest eveniment cu cunoştinţe noi în dezvoltarea respectului faţă de creaţie plastică, cunoaşterea sensului şi funcţiei operei de artă. Pe parcursul acestei săptămâni mulţi iubitori de artă au admirat expoziţia de tablouri inedite ale acestei autoare.
Valeria BEŢIVU, bibliotecar

Biblioteca - aici vine sufletul şi se bucură gândul


Cartea şi biblioteca sunt elemente indispensabile ale culturii unei comunităţii, ele vin dinspre ieri şi ne poartă spre mâine. În calitatea sa de centru informativ, educativ şi recreativ biblioteca devine o instituţie prietenoasă, un popas de suflet şi minte al celor mici, în care ei se simt bineveniţi. Activitatea „Biblioteca - aici vine sufletul şi se bucură gândul” - un spectacol literar-artistic organizat de biblioteca „Ovidius” în colaborare cu elevii clasei a 3-a de la şcoala primară nr. 32, sectorul Centru, învăţătoare Rodica Busuioc, a venit în sprijinul acestor afirmaţii. Copiii au fost foarte receptivi şi dornici de a participa la activitate şi a aduce un omagiu atât cărţii, cât şi bibliotecii. Spectacolul a inclus în sine: recital de poezii, cântece, scenete, jocuri didactic-cognitive, iar spiritul creativ, ţinuta scenică a copiilor a fost simţită, văzută şi apreciată de semenii lor, elevii clasei a 3 B, gimnaziul nr. 53, învăţătoarea Furtună Ecaterina. Legătură lăuntrică dintre cei care au prezentat matineul şi auditoriul a fost nemaipomenit de aproape, călduroasă. Auditoriul a fost atras la participare la acţiune comună prin jocurile didactice propuse: „Să scriem o carte” – oferindu-le doar macheta mărită a unei cărţi, fără nici un rând scris; „Recunoaşte personajele din poveşti” - prin recitarea unui fragment, ”Cărui erou din poveste aparţine obiectul dat” - oferindu-le posibilitatea de a scoate dintr-o pungă, obiectele: un pantofior, o lădiţă, o salbă, etc. Apoi ei au trebuit să recunoască şi a cui este punga în care au fost stocate obiectele propuse spre recunoaştere. Jocurile didactice cu subiect din basme şi poveşti au provocat copiii să facă modificări, adăugiri, combinări de replici şi acţiuni ale eroilor, ei manifestând independenţă în alegere şi spontaneitate în interpretarea rolurilor asumate. Astfel copiii prezenţi s-au transpus într-o lume mirifică a basmelor.
mare surpriză pentru bibliotecari la sfârşit de activitate a fost recitalul poetic închinat “Zilei profesionale a bibliotecarului”. S-au perindat momente emoţionale aparte prin care au fost apreciate munca bibliotecarului: un bun propagator al culturii, o enciclopedie vie, care oferă informaţii din toate domeniile de cunoaştere, fiinţa în inima căruia încape dragostea pentru copii şi pentru carte, omul ce pune în valoare comorile spirituale.
Victoria CEBANU
şef-oficiu sala de referinţe

miercuri, 18 mai 2011

SĂ CUNOAŞTEM ORAŞUL DRAG

Aflându - ne în anul aniversar - 575 de ani de la prima testare a oraşului Chişinău, şi promovarea acestui eveniment pe tot parcursul anului, în suita de activităţi culturale în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise desfăşurate la biblioteca Ovidius, în perioada (10-15 mai) s-a impus un şir de activităţi ce pune în valoare evenimentul dat. Una din ele fiind ora de lectură cu genericul Să cunoaştem Chişinăul drag, care a avut ca scop: aprofundarea cunoştinţelor ce ţine de istoria oraşului natal, aprecierea şi împărtăşirea sentimentului de a proteja şi a valorifica ţinutul natal, de a transmite generaţiilor viitoare îndeosebi la copii patriotismul şi mândria de a fi cetăţeni a Republicii Moldova şi localnici acestui oraş frumos.
Printre invitaţi la scurtul popas în Chişinăul de altă dată au fost elevii clasei a III-a de la Liceul teoretic «Mihai Viteazul», învăţătoare Gaburea Maria. Pentru a capta atenţia copiilor şi a face mai interesantă şi atrăgătoare prezentarea oraşului, s-a recurs la scanarea unor imagini şi date istorice din diferite surse informaţionale, materialul fiind demonstrat în programul Power Point.
Începutul acestei ore de lectură venea prin răspunsul oferit de către elevi la întrebarea bibliotecarului: care este locul drag inimii tale, unde te simţi protejat, adorat, în siguranţă, unde este un sentiment aparte? Răspunsul dat de copii a fost confirmat de către bibliotecar prin recitarea unor versuri a marelui poet Grigore Vieru:
Am o casă printre ramuri, / Am un sat întreg de neamuri,/Am un codru o câmpie /Am un loc ce-mi place mie.... Şi acest loc pentru copiii participanţi, s-a considerat a fi :«Oraşul drag – Chişinău»- unde s-au născut, unde au spus cuvântul mama, unde şi-au făcut primii prieteni, unde au mers pentru prima oră la grădiniţă, şcoală etc. Trecerea spre a face o apreciere a oraşului drag a fost făcută prin recitarea unui fragment din poezia poetului menţionat mai sus «Oraş de vis»: „Nu ştiam că binele / Eşti tu, Chişinăule, /Nu ştiam că dragostea / Chiar în tine se găsea. / Un mărgărit, / Un luceafăr luminos, / Un prea mândru curcubeu - / Aşa eşti tu, Chişinău! / Te-am îndrăgit / Nu de-atât că eşti frumos ,/ Dar de - atât că eşti al meu / Şi al meu vei fi mereu / Chişinăul meu. /
La această oră de lectură elevii au fost familiarizaţi cu istoricul Chişinăului, au aflat despre locul unde a fost înfiinţat oraşul natal, originea denumirii localităţii, ce reprezenta în anii îndepărtaţi satul din valea colinei Mazarachi, transformarea localităţi în târguşorul Chişinău, trecerea la statul de oraş şi mai apoi la capitala Republicii Moldova. Au fost prezentate mai multe perioade de dezvoltare a capitalei, până în prezent. Bucurându-ne astăzi de un oraş frumos, foarte verde, modern.
Foarte distractiv şi interesant a decurs partea a doua a orei de lectură, prin motivul că generalizarea cunoştinţelor asimilate s-au produs prin jocul didactic-cognitiv „Recunoaşte locul dat prin imaginile expuse”. Copii au dat dovadă de o atenţie şi o capacitate de similare a informaţiei primite.
Victoria Cebanu
şef-oficiu sala de referinţe

DIALOG ÎNTRE GENERAŢII

Recent, în splendoarea verdelui-crud de mai, în cadrul “Săptămânii Uşilor Deschise” la biblioteca “Ovidius” a avut loc un fenomen inedit pentru toţi vizitatorii ei. Cei prezenţi s-au bucurat de o întâlnire spectaculoasă cu prestigioşii actori ai republicii: Dina Cocea, Viorica Chircă şi Iurie Negoiţă.
Întâlnirea a demarat cu îinterpretarea piesei „Actorul”, versuri Adrian Păunescu, cu care tânăra interpretă Natalia Croitoru a delectat publicul, iar refrenul – „...O biet actor, / O biet artist / Rolurile mor / Viaţa e un teatru trist...” – a fost intonat în unison de cei prezenţi.

Activitatea a fost moderată de criticul de teatru Larisa Ungureanu. Ea a adus la cunoştinţă publicului momente din viaţa şi activitatea actorilor invitaţi, şi desigur de rolurile în care ei s-au produs . Actorii sunt o enigmă, iar scena e o magie – spune ea, şi tot ea se întreabă: pe scenă actorii sunt şi buni şi răi, dar cum sunt ei în viaţă? La această întrebare actorii au încercat sa ne răspundă tuturor, depănându-şi amintirile vieţii lor tumultoase.
Scena ne înnobilează, şi ei suntem fideli. Spectatorii ne încarcă de energie, ei ne dau putere - a spus Viorica Chircă.
Cu multă emoţie a povestit despre casa unde s-a născut şi a crescut, despre munca ei prodigioasă în Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, unde este angajată din anul 1961. A avut apariţii memorabile în multe spectacole, “Eminescu”, “Romeo şi Julieta” etc., spectacolele ce se jucau cu casa închisă la acea vreme. Foarte emoţionant pentru public a fost momentul când dumneaei a recitat o poezie-rugăciune a unui om către Domnul, o rugă de zile senine tuturor.
Minunata şi romantica Dina Cocea a fascinat publicul cu amintirile sale din copilărie. Sa născut în Bucovina de Nord în satul Voloca, în familia lăutarului Ion Cocea.
Cu mult umor şi intelegenţă a povestit despre calea sa lungă spre scenă. Chiar din frageda copilărie îi făcea plăcere să interpreteze mici roluri pe diverse teme. Setea pentru frumos o făcea să parcurgă de mică câte 12 km. pe jos pentru a ajunge la teatrul din Cernăuţi pentru a viziona un spectacol. ”Teatrul cere mari sacrificii, multe renunţări la plăcerile vieţii, dar să mai am o viaţă tot actriţă aş fi – cu tărie afirmă domnia sa.
O carieră ascendentă şi culminantă a avut actorul Iurie Negoiţă. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală „GITIS” din Moscova.
Actorul a jucat multe roluri importante în viaţa sa şi la care ţine foarte mult. Rolul de debut a fost cel al lui Romeo, după piesa lui Sheakspeare. „Mulţumesc pentru această revenire în istorie, profesia de actor este o provocare, o sacrificare, trebuie să dovedeşti mereu că eşti cel mai bun în rolul tău” spune actorul. Iurie Negoiţă lansează un îndemn pentru tineri: Unde nu ve-ţi fi, trebuie să fiţi oameni culţi, să duceţi lumina culturii naţionale.
În special pentru actorul Iurie Negoiţă Natăliţa Croitoru a interpretat cântecul „Un actor grăbit”.
În final tinerii curioşi au asaltat maeştrii cu o mulţime de întrebări, la care dânşii au răspuns cu multă plăcere. Actorul adevărat îl face pe spectator să trăiască, ba chiar să joace la rândul lui acţiunea pe scenă. Precum a spus renumitul actor american Marlon Brando: „Singurul lucru pe care actorul îl datorează publicului e să nu-l plictisească”. Această afirmaţie o putem atribui şi acestei întâlniri emoţionante şi cognitive, în cadrul căreia s-a produs un dialog expresiv şi inteligent între două generaţii de chişinăuieni.
Natalia Cojoharenco, bibliotecar

marți, 10 mai 2011

PERSONALITĂŢI MARCANTE ALE CHIŞINĂULUI







Valeriu Gagiu – omul care merge spre soare

Săptămâna uşilor deschise a debutat cu o emoţionantă activitate de comemorare a scriitorului şi regizorului Valeriu Gagiu.
Născut la 1 mai 1938 în oraşul Chişinău, distinsul regizor Valeriu Gagiu s-a stins din viaţă la 21 decembrie 2010. Activitatea de comemorare a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău. Astfel a fost vernisată expoziţia de fotografii din viaţa şi activitatea regizorului Valeriu Gagiu, comentată de Liuba Coşman colaborator al acestui muzeu. Expoziţia a ajutat celor prezenţi, elevi de la liceul „Mihai Viteazul”, studenţi de la Colegiul Politehnic din Chişinău să cunoască vizual file din biografia acestui chişinăuian merituos, care şi-a iubit enorm ţara şi oraşul natal. Acest fapt a fost accentuat de soţia sa, dna Zinaida Timofte, care a readus la zi cuvintele regizorului spuse la nenumăratele chemări de a pleca peste hotare - „Nu-mi văd rostul decât în oraşul meu”. S-a remarcat şi dragostea sa pentru lectură, care a început din primii ani de şcoală şi nu a avut sfârşit.
Colegul de la studioul „Moldova film”, operatorul Ion Chistruga, a menţionat tenacitatea şi creativitatea muncii depuse de Valeriu Gagiu pe parcursul carierei sale, el fiind, de fapt, la temelia cinematografiei naţionale. Ca o recunoaştere a meritelor sale, Valeriu Gagiu a primit titlurile de Maestru emerit al artei din R.S.S.M. (1984), membru de onoare al Academiei Internaţionale de Film "Nika" din Rusia. De asemenea, el a fost decorat cu Ordinul "Drapelul Roşu de Muncă" şi cu Ordinul Republicii (1998), Laureat al Premiului Naţional al Republicii Moldova (1998), Artist al Poporului RM - (2010).
Un grup te tineri de la Colegiul de Construcţii din Chişinău au venit cu un mic recital de versuri dedicate muncii actoriceşti şi regizorale.
Chipul viu al regizorului Valeriu Gagiu a fost resimţit de publicul din sală în momentul vizionării filmului documentar ”Eu am mers după soare”, prezentat de autoare, tânăra regizoare Alina Ciutac.
Margareta Cebotari
bibliotecar principal

Programul de voluntariat „Prietenii bibliotecii”

Definiţia voluntariatului şi a cadrului legal
Voluntariatul este participarea benevolă la oferirea de servicii, cunoştinţe şi abilităţi sau la prestarea unor activităţi în domenii de utilitate publică, din proprie iniţiativă, a persoanei denumită voluntar. Misiunea activităţii de voluntariat este îmbunătăţirea serviciilor pentru comunitate prin implicarea comunităţii. În Moldova activitatea de voluntariat este reglementată prin Legea voluntariatului adoptată de Parlamentul RM în luna iunie şi promulgată la 18 septembrie 2010 (publicată în Monitorul Oficial al RM Nr. 179-181, din 21.09.2010). Astfel, voluntarii din R. Moldova vor putea beneficia de un şir de măsuri de stimulare a voluntariatului: credite educaţionale, considerarea voluntariatului ca experienţă de muncă, considerarea voluntariatului la angajare, înmatriculare în instituţiile de învăţământ etc. Ce sunt activităţile de voluntariat? Activităţile de interes public desfăşurate în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar.

Programul de voluntariat „Prietenii bibliotecii” este un program iniţiat la biblioteca „Ovidius” în anul 2008, care are misiunea de a îmbunătăţi serviciile bibliotecii pentru comunitate prin implicarea cetăţenilor activi. Scopul acestui program este extinderea rolului bibliotecii ca factor formativ al cetăţenilor activi social. Prin atragerea la activităţi de voluntariat BP “Ovidius” se implică în dezvoltarea aptitudinilor şi formarea experienţei personale a cetăţenilor comunităţii şi se stabileşte un parteneriat social-cultural între bibliotecă şi comunitate.
Activităţi desfăşurate de voluntari
Din start şi-au propus serviciile de voluntari 18 persoane: elevi, studenţi, masteranzi, tineri specialişti care şi-au adus aportul în organizarea colecţiilor, i-am implicat în procesul de atragere a utilizatorilor la bibliotecă, desfăşurarea activităţilor culturale, realizarea de sondaje extramuros. Majoritatea au dorit să lucreze nemijlocit la organizarea colecţiilor, dar au participat şi la realizarea de sondaje extramuros; s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea activităţilor culturale. Perioada de timp disponibilă să o ofere acestui program, implicit societăţii în care locuiesc – majoritatea au prelucrat de la 20-60 ore pe an. Concluzia: tinerii doresc să se implice într-o activitate socială.
Noi oportunităţi pentru voluntariat în baza conceptului Biblioteca 2.0
Activitatea de voluntariat este accesibilă persoanelor de diferite vârste. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne de socializare şi comunicare se identifică un concept nou: voluntariat virtual. Definiţie: Voluntariatul on-line înseamnă servicii neplătite, furnizate virtual prin conexiuni la Internet.
Avantajele voluntariatului on-line, pentru doritorii de a-l aplica, ar putea fi: un alt mod pentru o persoană să ajute o organizaţie, o instituţie; acest tip de activitate permite implicarea în voluntariat a persoanelor cu dizabilităţi, care au probleme cu mobilitatea; permite unei persoane sa ajute organizaţii amplasate într-o arie geografica mai amplă. Voluntarii virtuali de asemenea vor beneficia de orientare, asistenţă permanentă, contract de voluntariat, adeverinţe de voluntariat, sesiuni de informare. Activităţi care pot fi executate de astfel de voluntari în biblioteci pot fi: construirea şi menţinerea unor pagini web de promovare a serviciilor bibliotecii, utilizarea reţelelor de socializare în interesul bibliotecii (crearea şi susţinerea unor bloguri tematice de bibliotecă, bloguri de discuţii literare); atragerea de fonduri pentru dezvoltarea bibliotecii prin intermediul Internetului (elaborarea şi promovarea unor proiecte la nivel local, internaţional, etc.)

Comisia Europeana a lansat pe 3 iunie 2010 hotărârea ca anul 2011 sa fie Anul European al Voluntariatului. In contextul Anului European al Voluntariatului, care va fi marcat la 10 ani după Anul Internaţional al Voluntariatului, moment in care mişcarea de voluntariat ia amploare, invităm doritorii de a se implica in viaţa culturală a comunităţii natale să se înscrie la programul de voluntariat “Prietenii bibliotecii” de la filiala “Ovidius” a BM “B. P. Hasdeu”.
Responsabil de program: Margareta Cebotari, bibliotecar principal.
APEL! Fii alături de noi în Anul Voluntariatului!

joi, 5 mai 2011

CALENDARUL EVENIMENTELOR

Biblioteca Ovidius vă invită la Săptămâna Uşilor Deschise, care se va desfăşura în perioada 10 -15 mai 2011, sub genericul ”Biblioteca – promotor al valorilor chişinăuiene”

Marţi, 10.05.2011
ora 10.00
Vizite la bibliotecă (liceul „Titu Maiorescu”, şcoala auxiliară nr. 5 şi nr. 7)
ora 11.00
Matineu cu genericul BIBLIOTECA - Aici vine sufletul şi se bucură gândul
ora 13.30
Comemorare: Valeriu GAGIU, regizor, scriitor. Generic: „Omul care merge spre soare”

Miercuri, 11. 05.2011
Ora 10.00
Atelier profesional. Aspecte etico-morale în consolidarea identităţii BM (utilizator, partener, comunitate): Elaborarea unui Curriculum Vitae.
ora 11.00
Ring bibliografic: Învaţă să te informezi!
ora 12.00
Vizite la bibliotecă (liceul „Minerva”, şcoala auxiliară nr. 5)
ora 13.30
Întâlnire cu scriitoarea Nina Slutu-Soroceanu şi prezentarea cărţii În Papagalia
ora 15.00
Lansarea cărţii Glontele de aur, autor Crina Popescu

Joi, 12. 05.2011
Zi de informare „Ediţii noi în colecţiile bibliotecii OVIDIUS”
Ora 10.00
Vizite la bibliotecă (şcoala nr. 41 şi şcoala nr. 42)
ora 11.00
Revistă bibliografică: Intrări recente în colecţiile bibliotecii (cărţi, ediţii periodice, CD, DVD)
ora 11.30
Revistă bibliografică: Chişinăul cultural – Chişinăul în suvenire
ora 12.00
Oră de informare : Blogul „Chişinău – oraşul meu”
ora 13.30
Chişinău – 575 de ani: Dialoguri între generaţii.
Participă: Dina COCEA, Viorica CHIRCĂ, Iurie NEGOIŢĂ.

Vineri, 13.05.2011
ora 10.30
Oră de lectură: ”Să cunoaştem legenda Chişinăului”
Ora 11.00
Vizite la bibliotecă (liceul „Mihai Viteazul”, „Minerva”)
ora 13.30
Moment aniversar, participă personalităţi ale Chişinăului.
Expoziţie de pictură „Reflecţii de primăvară”, autor Iraida CIOBANU
Lansarea cărţilor: Între umbre şi stele; O sută de rondeluri, Amprente în timp autor - Galina FURDUI, moderator - Ianoş ŢURCANU

Duminică, 15.05.2011
ora 13.00
Club de creaţie „Miracol” (moderator – Nina BEJAN, voluntar), expoziţia lucrărilor manuale efectuate de copii în primul semestru, anul 2011

Adresa noastră:
şos. Hânceşti nr.32
mun. Chişinău
tel. 72-71-94
e-mail: ovidius@hasdeu.md

miercuri, 4 mai 2011

EXPOZIŢIA LUNII MAI

INVITAŢIE LA LECTURĂ
Pentru luna mai vă propunem spre lectură publicaţii cognitive, care ne îndeamnă la gândire creativă şi meditaţii filozofice, adresate atât studenţilor, specialiştilor din diverse domenii, cât şi cititorilor dornici de a afla ceva nou. Pentru expoziţia „Dicţionarele - surse de informare rapidă şi calitativă” am selectat cele mai noi volume intrate în colecţia bibliotecii - ediţii ştiinţifice care ne pot ajuta să vorbim corect în limba română şi spaniolă, să aflăm dezlegarea temelor şi simbolurilor abordate în literatura română, să cunoaştem originea şi evoluţia politicilor publice dar şi ediţii pentru lecturi din curiozitate care ne vor ajuta să descifrăm misterele societăţilor secrete, să aflăm fascinaţia mitologiilor lumii, să ne îmbogăţim spiritual cu gândurile înţelepţilor lumii.

Pentru lecturi din plăcere propunem splendide şi miraculoase istorisiri de viaţă împreunate de editura HUMANITAS (Bucureşti) în colecţia „Cartea de pe noptieră”. Găsim aici opere ale scriitorilor români, cât şi traduceri ale operelor unor autori contemporani englezi, spanioli, italieni, portughezi, japonezi, etc.

Copiilor care sunt la primele încercări de a citi o carte, desigur cu ajutorul maturilor, le propunem pentru lectură ediţii superbe din punct de vedere poligrafic, multicolore şi atractive, selectate sub genericul „Cărţi pentru picii curioşi”. Textul povestirilor este întrerupt de imaginea obiectului sau a fiinţei despre care se vorbeşte, deci poate participa la lectură şi copilul, numind acest obiect, formând astfel dorinţa de a lua cartea şi a o citi mai apoi şi singuri. Se impune impactul cognitiv al acestor lecturi - în ediţiile prezentate copiilor le este explicat în mod facil ce este aerul, apa, focul, ceasul, culorile, anotimpurile, etc.
Informaţia detaliată despre aceste cărţi o găsiţi aici:http://www.flickr.com/photos/biblioteca_ovidius/sets/72157626521797953/ http://www.flickr.com/photos/biblioteca_ovidius/sets/72157626646447896/; http://www.flickr.com/photos/biblioteca_ovidius/5687574586/in/photostream/