Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 28 aprilie 2011

Simpozion literar-ştiinţific „ Zborul nestăvilit al imaginaţiei poetului Nichita Stănescu”


În acest an, ediţia a XXI-a a concursului literar ”La izvoarele înţelepciunii”, organizat la nivel naţional în scopul promovării lecturii şi familiarizării elevilor cu viaţa şi activitatea personalităţilor din literatura naţională şi universală, se consacră poetului Nichita Stănescu. Pentru susţinerea informaţională a copiilor care participă la acest concurs, în ziua de 19 aprilie la biblioteca „Ovidius” s-a organizat, în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport un simpozion literar-ştiinţific cu genericul „ Zborul nestăvilit al imaginaţiei poetului Nichita Stănescu”, la care au fost invitaţi elevi de la şcolile şi liceele municipiului Chişinău. Comunicări despre viaţa şi activitatea poetului au prezentat dna Ana Bantoş, dr. habilitat, conf. univ. şi Pavel Balmuş, preşedintele Societăţii Bibliofililor din Moldova.
Selecţia versurilor pentru ediţia celor două volume din „Opera poetică” a scriitorului N. Stănescu (Chişinău, Cartier, 2005) aparţine cercetătorului literar Pavel Balmuş. De aceea anume el a şi moderat simpozionul dedicat unuia din cei mai importanţi poeţi români din perioada postbelică. Nu toată lumea se poate apropia de poezia lui Nichita Stănescu, a remarcat Pavel Balmuş, totuşi în această ediţie, într-o prezentare poligrafică de excepţie, s-a făcut o încercare de a apropia cititorul de creaţia ramificată a poetului. Înscriindu-se printre cei împătimiţi de arta poetică a acestui autor, dl Balmuş a reprodus mai multe momente biografice interesante din viaţa acestui autor, oprindu-se mai detaliat asupra vizitei scriitorului la Chişinău (în anul 1986) şi a influenţei operei sale asupra creaţiei poeţilor din R. Moldova.
Dna Ana Bantoş, salutând prezenţa profesorilor, bibliotecarilor şi elevilor ce au interes pentru cunoaşterea mai aprofundată a literaturii române, a venit cu o caracteristică amplă a creaţiei poetului. Opera sa trebuie analizată din contextul istoric în care a activat. Reprezentat distinct al scriitorilor anilor şaizeci, el vine cu tentaţia nouă de a bulversa viziunea asupra omenirii cu o poezie incitantă, cu care a cucerit publicul. În versurile sale răzbate modul de a fi a poetului însăşi, fiind deseori caracterizat şi drept unul din cei mai controversaţi poeţi români contemporani.
Cei prezenţi în sala bibliotecii au aflat care au fost motivele de a atribui în anul 2008, la omagierea a 75 ani de la naştere, numele lui Nichita Stănescu Centrului de Cultură şi Asistenţă Didactică „Casa Limbii Române”, a cărei amfitrioană este dna Ana Bantoş. Fraza „Limba română este patria mea” – aparţine poetului Nichita Stănescu, care a glorificat în felul său limba noastră cea română şi i-a dedicat mai multe imnuri. Copiii au fost invitaţi să viziteze expoziţia permanentă de fotografii şi alte materiale informaţionale despre viaţa şi opera poetului Nichita Stănescu, vernisată la Casa Limbii Române. Îndemnul de a studia şi cunoaşte la perfecţie limba română a fost adresat de dna Ana Bantoş către cititorii noştri, deoarece limba vorbită frumos te înalţă în ochii oamenilor.
Câţiva elevi de la liceele „Minerva”, „Onisifor Ghibu”, „Univers LIONS” şi „Spiru Haret” au avut inspiraţia de a recita versuri din creaţia poetului.
Celor prezenţi le-a fost prezentată o revistă bibliografică în baza expoziţiei de carte „Nichita Stănescu – un miracol al lumii interioare şi exterioare”. Viaţa şi opera poetului este analizată în majoritatea studiilor ştiinţifice despre literatura română postbelică, este prezentă în dicţionarele scriitorilor români. În colecţiile bibliotecii avem şi câteva monografii ştiinţifice dedicate poetului. Mai detaliat m-am oprit asupra ediţiilor de analiză şi critică literară, studiul cărora le va ajuta copiilor să ocupe locuri premiante în cadrul concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”.
P.S. Expoziţia de carte dedicată poetului Nichita Stănescu va fi deschisă pentru public până la data organizării concursului „La izvoarele înţelepciunii”. Vă aşteptăm şi vă oferim cu plăcere suportul informaţional de care aveţi nevoie.

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Ovidius”

joi, 21 aprilie 2011

DIALOG ÎNTRE GENERAŢII


Promovarea valorilor istorice şi culturale ale oraşului Chişinău în acest an sunt o prioritate în activitatea BM «B. P. Hasdeu» şi a filialelor sale. Printre activităţile cultural-educaţionale care se organizează la biblioteca Ovidius în anul dedicat aniversării a 575 ani de la fondarea Chişinăului am planificat organizarea unui program «Dialog între generaţii». În cadrul acestui program educativ-informaţional ne-am propus întâlniri de neuitat ale tinerii generaţii cu importante personalităţi din oraşul Chişinău. De curând la programul «Dialog între generaţii» a fost invitat dr. în istorie dl Veaceslav Stăvilă, care este şi locuitor al sectorului Centru al capitalei. Tema discuţiilor a fost axată pe subiectul: «Monumentele Chişinăului de ieri şi de azi».
Cei prezenţi, elevi ai claselor a noua de la liceul «Mihai Viteazul», au aflat lucruri interesante şi captivante din viaţa şi activitatea primului primar general al municipiului Chişinău de după renaşterea naţională - Nicolae Costin, primar în anii 1990-1994. D-nul Veaceslav Stăvilă a vorbit despre lupta primarului pentru renaşterea naţională, de ce a avut aşa o soartă cruntă, o moarte prematură. A fost ucis, de fapt, pentru că a derusificat capitala, străzile au căpătat denumiri noi, legate de onoarea personalităţilor adevăratei istorii a ţării noastre. Printr-un dialog interactiv au fost trecute în revistă unele monumente din oraş care mai reflectă evenimente istorice din perioada sovietică, cât şi cele care reprezintă schimbările din istoria actuală a ţării. D-nul V. Stăvilă a organizat un mini concurs de testare a cunoştinţelor istorice ale copiilor invitaţi într-un mod atractiv, utilizând jocul on-line «Ţara Istoriei», al cărui autor este însuşi dlui. Acest joc intelectual este conceput pentru consolidarea cunoştinţelor la istoria românilor şi istoria universală. Pe ecran a fost proiectat acest joc şi au fost accesate câteva întrebări. Spre cinstea elevilor, care obţin studii sub îndrumarea profesoarelor de istorie Natalia Bucătaru şi Julieta Dron, ei au reuşit să găsească răspunsuri corecte la mai multe întrebări.
La finele întâlnirii au fost adresate trei întrebări din istoria Chişinăului, câştigătorii fiind premiaţi cu câte o carte. Pentru biblioteca clasei au fost donate din partea bibliotecii «Ovidius» câteva ediţii despre Chişinău.
D-na Margareta Cebotari a prezentat elevilor blogul «Chişinău, oraşul meu», modalitatea de accesare şi varietatea conţinutului informaţional, invitându-i pe cei prezenţi să fie utilizatori activi ai acestui blog, să vină cu comentarii, cu informaţii noi despre Chişinău.

luni, 18 aprilie 2011

CALENDARUL EVENIMENTELOR

Marţi, 19 aprilie, la biblioteca “Ovidius” va avea loc simpozionul literar-ştiinţific: «Zborul nestăvilit al imaginaţiei poetului Nichita Stănescu».
Activitatea este organizată în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport al municipiului Chişinău în scopul susţinerii informaţionale a pregătirii elevilor din municipiu pentru ediţia a XXI-a a Concursului literar «La izvoarele înţelepciunii», dedicat în acest an comemorării creaţiei scriitorului Nichita Stănescu.
Comunicări despre viaţa şi creaţia acestui reprezentant remarcabil al literaturii române vor prezenta: Ana Bantoş, dr. habilitat, conf. univ.; Pavel Balmuş, preşedintele Societăţii Bibliofililor din Moldova ; scriitorii: Serafim Saka, Serafim Belicov, Nicolae Spătaru.
Activitatea se va desfăşura la ora 11.00 în Sala de referinţe a bibliotecii.

vineri, 15 aprilie 2011

LANSARE DE CARTE



Două surioare – două lăcrimioare
Lansarea de carte „Două surioare - două lăcrimioare”, autori Ecaterina şi Constanţa Siniţa a avut loc într-o atmosferă amicală, pe post de moderator fiind d-na Elena Butucel, directorul bibliotecii. Printre invitaţii acestei lansări de carte au fost: d-nul Trifan Miroliubov, director executiv, profesor la societatea ştiinţifică “Omul şi Universul”, scriitoarea Galina Furdui, d-na Lidia Puşcaşu - reporter de la Radioul Naţional, emisiuni pentru copii, Rodica Ciobanu interpretă, copii de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineret „Buburuza”, diriginţii de clasă şi colegii de liceu ale acestor două fetiţe, înzestrate cu un evantai de calităţi frumoase.
Ele mânuiesc condeiul, fac pictură, gimnastică artistică, cântă la instrumente muzicale, participă la multiple concursuri şi recitaluri de poezie, unde ocupă locuri premiante, bucurând sufletul mamei cu diplome primite.
Întâlnirea cu aceste eleve de la liceul “Nicolae Sulac” din capitală a spulberat gândul că „copiii noşti nu sunt talentaţi şi nu doresc nimic mai mult decât jocurile pe calculator şi distracţiile”. Dirijate şi îndrumate de maică lor Elena Siniţa - Cărăuş, Ecaterina şi Constanţa încearcă să toarne cuvintele în tipare noi, demonstrându-şi imaginea, talentul, bunătatea şi dragostea faţă de frumos. Cartea „Două surioare - două lăcrimioare” a fost o surpriză pentru mama lor, deoarece aceasta carte este dedicată anume ei. Această ediţie include în sine versuri şi proză pe diferite teme: mama, primăvara, prieteni, bunicul din Humuleşti, povestea despre Tândală şi altele. Cartea a fost ilustrată cu desenele efectuate de autoarele cărţii. Creaţiile lor denotă har, sârguinţă, tenacitate şi multă ingeniozitate.
Scriitoarea Galina Furdui în prefaţa “Muguri în destăinuire” remarcă: ” Două copiliţe-surori, creative din fire, pornesc pe calea scrisului artistic. Deşi un joc mai mult, cuvântul lor intuit se orânduieşte, precum e legea firii, în cadru de sonare, adică de leagăn, de îngânare, de rugă lângă maica lor, de destăinuire în faţa lumii şi a Divinităţii...”.
Utilizatorii bibliotecii Ovidius: Dana Ciobanu - eleva la liceul Spiru Haret, Daniel Mişcoi, Cristiana Cebanu şi Vlada Siviroveanu - elevi de la gimnaziul Nr 53 din capitală au venit cu o surpriză pentru tinerele domniţe-autoare, prezentând un recital de poezie din ediţia lansată, după care au intervenit cu recital însuşi tinerele autoare.
Expoziţia de pictură a acestor două “copiliţe-surori”, cum le numeşte Galina Furdui, expusă in cadrul acestei lansări de carte, a inclus în sine desene executate în acuarelă şi creion cu tematică diversă: peisaje, portrete etc. Această dragoste de frumos le-a fost cultivată cu multă grijă de pedagogii de artă plastică de la cercurile de creaţie pe care le frecventează, prezenţi şi ei la activitate. O mare surpriză pentru cei participanţi la acest eveniment a fost prezentarea unor exerciţii din programul de gimnastică artistică, de către Ecaterina Siniţa, demonstrându-şi plasticitatea şi voinţa de muncă.
Piesa „Închinare mamei”, adusă în dar celor prezenţi de tânăra interpretă Rodica Ciobanu, a fost acordul final al acestei lansări de carte şi întâlniri cu două surori, de 10 şi 12 ani, diferite la înfăţişare, caracter şi suflet, dar ambele cuprinse de vraja cuvântului şi talentului.

joi, 7 aprilie 2011

EXPOZIŢIA LUNII APRILIE

INVITAŢIE LA LECTURĂ
Luna aprilie fiind un timp mai deosebit în viaţa noastră, aflându-ne în întâmpinarea sărbătorii Luminate de Paşti, am ales să vă propunem spre lectură publicaţii în care este analizat istoricul tradiţiilor creştine, ediţii ştiinţifice şi artistice din colecţia bibliotecii în care sunt prezentate multe din faptele, evenimentele şi personajele biblice.
În luna aprilie şi natura reînvie cu adevărat, fiind instituite mai multe zile de marcare a necesităţii ocrotirii mediului înconjurător: Ziua Internaţională a Păsărilor (1 aprilie), Ziua Internaţională a Planetei Pământ (22 aprilie). Copiilor le propunem pentru lecturi suplimentare ediţii despre miracolele vieţii pe Pământ, cărţi din care vor afla şi descifra misterele naturii.
Informaţia detaliată despre aceste cărţi o găsiţi aici: http://www.flickr.com/photos/biblioteca_ovidius/

marți, 5 aprilie 2011

Cultura informaţională (CI)

Informaţia este prima treaptă spre cunoaştere!

Cultura informaţională este cheia de acces spre utilizarea eficientă a resurselor informaţionale. Cultura informaţională presupune abilităţi de utilizare a surselor tradiţionale şi tehnologiilor moderne de informare, în special formarea de abilităţi de interpretare corectă a informaţiei.

Biblioteca „Ovidius” oferă un spaţiu informaţional de calitate.

Serviciu specializat: Învaţă să te informezi!
Scop: Formarea continuă şi perfecţionarea capacităţilor de accesare a informaţiei şi serviciilor oferite de bibliotecă în format tradiţional şi virtual.
Forme de informare:
Expoziţii de carte (tradiţionale şi virtuale), reviste bibliografice tematice, liste bibliografice de recomandare, zile de informare tematice şi de prezentare a ediţiilor noi intrate în colecţiile bibliotecii, excursii de prezentare a bibliotecii, Ziua bibliografiei (activitate complexă de instruire şi promovare a CI organizată o dată în an).
Ziua organizării este anunţată pe blogul
„Biblioteca Ovidius în dialog cu comunitatea”
(acces: http://liubaciobanu.blogspot.com)

Forme de instruire:
Lecţii bibliografice de utilizare a resurselor informaţionale tradiţionale:cataloagele bibliotecii, elaborarea unei liste bibliografice, orientarea în colecţiile bibliotecii
marţi, orele 13.00 – 13.45
Sesiuni informative de utilizare şi creare a site-urilor sociale, prezentarea site-ului şi a blogului bibliotecii, a metodelor de utilizare a catalogului electronic al BM „B. P. Hasdeu” miercuri, orele 13.00 – 13.45
Consultaţii individuale de regăsire a informaţiei (zilnic, conform cererilor utilizatorilor)
Nu rata şansa să fii informat!